Dječji skijaški počeci

Children making snow angels --- Image by © Pauline St. Denis/Corbis

Roditelji često znaju biti u nedoumici, kada krenuti sa prvim skijaškim koracima s djecom. Naravno, uvijek važi ona “nikad nije kasno”, ali ako ćemo slušati prirodu i neke razvojne procese, onda svakako postoji idealno vrijeme.

Izlazak na snijeg je za djecu vrlo koristan, ukoliko su izlasci odmjereni. Naime, u zimskim mjesecima, stalan boravak u grijanim i zatvorenim prostorijama, nikako ne koristi djetetu.

S dvije godine starosti, kad dijete već iza sebe ima niz uspješno savladanih kretnji, djeca su spremna za prve “prave” kontakte sa snijegom. Igre, lagana trčkaranja, vožnja na sankama, pravljenje sneška i čest boravak u prirodi, kod djece počinju oblikovati naviku i stvarati prijateljstvo između prirode zimi i mladog čovjeka.

Sa zdravstvene strane, dječji organizam se polagano privikava na temperature koje su ispod ugodnih sobnih ili toplih ljetnih. Imunološki sistem jača, poboljšava se apetit, podstiče se cirkulacija i sistem održavanja temperature.

Nakon početnih igara na svježem snijegu, djeca su sa nepune tri godine spremna za prvi kontakt sa skijama. Za početak će biti dobre sasvim male, dječje skije, koje se zakače na čizme ili zimske cipele. Na takvim skijama (i obavezno bez štapova), dijete je spremno za prve igre na snijegu, ali ovoga puta na skijama! U ovoj fazi, svakako apsolutnu preporuku imaju dječji Ski vrtići, koji su već vrlo uhodani u većini Ski centara. Ski vrtići djetetu mogu ponuditi punu edukacionu, zabavnu i pedagošku aktivnost, uz prisutnost roditelja, koji su najbolji lijek za sve “alarmantne situacije” poput pada na stražnjicu, sklizanja kape na oči i brisanja nosića.

Što se tehnike tiče, s tri godine dijete savladava blagi spust ravno, te vijuganje u plugu, a sve kroz igru i razne vrste zabave na blagim, gotovo ravnim stazama, uz ugodnu i zaigranu atmosferu. Djeca će u ovoj fazi vrlo brzo upijati sva stečena znanja i sa zanimanjem se upuštati u nove snježne avanture. Ova faza je vrlo bitna jer je u periodu od 2,5 do 4 godine prisutan nagli razvoj motoričkih sposobnosti pa je poželjno iskoristiti taj period. Uz navedeno, poželjne su sve igre s loptom te sve vježbe koje jačaju motoričke sposobnosti.

Sa četiri godine, dijete je spremno za prave skije. Edukacija ide dalje svojim tokom i počinju se vježbati prvi elementi skijaške tehnike, poput plužne vožnje. Poseban naglasak stavlja se na stabilnost za koju je vrlo važno da se dobro uvježba. Njom dijete jača sigurnost, samopouzdanje, povjerenje u svojeg učitelja i padinu.

U prvim fazama učenja, postoje određene vježbe i sistemi kako bi se dijete što lakše prilagodilo novim situacijama. Npr., za kontrolisanje brzine djetetovog kretanja, dobra improvizacija je obuhvatanje djeteta oko struka konopcem i vezivanja istog za oba kraja djetetu iza leđa. Na taj način možemo početi sa laganim spustom niz pravu padinu. Brzina se kontroliša plužnim položajem nogu.

Nakon svih uhodavanja, u kasnoj predškolskoj dobi, mališani već vrlo sigurno i samouvjereno vladaju skijaškom tehnikom. U svim fazama preporučuje se upisivanje djeteta u Ski školu. Na taj će način dijete pravovremeno i na pravi način dobijati informacije i upijati znanja, a učitelj će riješiti i mogući problem autoriteta, koji roditelji ponekad teško održavaju u kritičnim situacijama.

Rani školski uzrast preostaje za vježbanje naprednijih skijaških tehnika i pokreta. Dijete će od najranije dobi biti upoznato sa skijama i iskoristiti fazu u kojoj osjećaj straha još nije toliko prisutan kao u mladenačkoj ili odrasloj dobi. I vjerujte, što čovjek prije nauči skijati, duže će  skijati. Većina ljudi koji skijaju u poodmakloj dobi su skijaši od najranijeg djetinjstva. Ukoliko ih upitate kako se osjećaju, jesu li zdravi i kakvog su psihičkog stanja, odgovor je samo jedan…

Napomena: Posebno je važno da djeca na snijegu nisu pretjerano obučena. Obavezna je višeslojna, topla odjeća, koja ipak omogućava kretanje i ne izaziva pretjerano znojenje. Potrebno je uvijek ponijeti dovoljno tečnosti, ne gazirane niti izotoničke. Takođe, prije izlaska na snježne aktivnosti, treba izbjeći konzumiranje velike količine hrane. Jesti treba umjereno, i ostati barem pola sata nakon obroka miran. U blizini neka vam svakako bude rezervna odjeća i topli kutak. Uživajte na snijegu!

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply