Putovanje jednog roditelja sa djetetom i saglasnost drugog

pasos

Pitanje od Aleksandre:

Poštovani, da li je potrebna saglasnost oca da bi beba putovala sa majkom iako beba ima svoj pasoš, a majki je pasoš i dalje na djevojačko prezime? I da li bi ista saglasnost bila potrebna i u slučaju da majka promijeni pasoš zbog promjene prezimena (pa bi se tako i majka i beba prezivale isto)?

Odgovor od Sektora granične policije Uprave policije

Razumjeli smo da ste Vi državljanka Crne Gore i u tom slučaju za Vaše dijete koje ima biometrijski pasoš, a putuje sa Vama (majkom) nije potrebna saglasnost drugog roditelja, s tim što je potrebno da status roditelja bude očigledan tj. da je prezime isto ili kao u Vašem slučaju potrebno je da imate izvod iz knjige rođenih za dijete (u kome je upisano vaše prezime koje je isto kao u Vašem pasošu).

U slučaju da je u putnoj ispravi isto prezime kao i u putnoj ispravi djeteta ispunjene su osnovne pretpostavke za odobrenje izlaska iz Crne Gore.

Međutim, ovo tumačenje ne izuzima obavezu da policijski službenik provjerava da li je to jedan od roditelja maloljetnog lica koje putuje sa njim (posebno u slučaju različitog prezimena), provjerava da li roditeljsko pravo obavljaju oba roditelja i eventualno pita da li drugi roditelj zna da putuju u inostranstvo.

foto

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Dobro meni iz ovog odgovora uopste nije jasno treba li saglasnost ili to zavisi od dobre volje granicne policije? Sa druge strane zakljucila sam da ako je prezime isto mama moze da izadje iz zemlje sa djetetom bez saglasnosti oca, a vazi li to onda i obratno jer je pretpostavka da se djeca prezivaju po ocu??

  2. Nikad ne znate na kakve cete policajce naici, i iskreno mislim da nema potrebe rizikovati. Po zakonu morate imati saglasnost drugog roditelja. Ako dijete nije priznato od strane oca to je moralo biti prijavljeno kad je rodjeno pa se opet ta potvrda moze dobiti u mupu. Ako je i vanbracno a roditelji nemaju kontakt prosto ga moraju ostvariti ako hoce da izvode dijete iz zemlje. Meni jednom nisu trazili ama bas nista a drugi put nema dokumenta koji im nisam morala pokazati. I tu saglasnost ima pravo da vam trazi bilo cija granicna kao i saobracajna policija…

Leave a Reply