Zabavne aktivnosti za učenje tokom ljeta

djecaž

Ljeto je dobrodošli odmor od škole i prilika za druženje u porodici. Ali, roditelji se često brinu da će višak slobodnog vremena loše djelovati na učenje.

Pravom kombinacijom zabavnih i edukativnih aktivnosti možete postići da vaša djeca razvijaju svoj um cijelo ljeto.

Evo nekoliko ideja za vježbanje matematičkih i jezičkih vještina bez, kako to djeca kažu, „uništavanja ljetne zabave“.

Matematičke aktivnosti

Matematike se djeca i roditelji najviše boje. Stručnjaci kažu da je najbolji način neutralizovanja straha od matematike da se djeci pokaže koliko je važna. Evo nekoliko zabavnih načina da to učiniti:

Učenje na izletu – Treba dopustite djeci da preuzmu odgovornost nad porodičnim piknikom. Dajte im budžet i slobodu da isplaniraju meni, kupe hranu i spakuju sve. Za veći izazov, dodajte prehrambene ciljeve, poput broja grama proteina po obroku ili ukupnih kalorija.

Potraga za blagom – Zakopajte novčiće u pješčanik i neka djeca koriste cjediljku ili sito da bi ih našla, a zatim neka prebroje svoj plijen. Uporedite novčiće i proglasite pobjednika.

Procjenjivanje vremena i udaljenosti – Sljedeći put kad vas dijete pita Jesmo li stigli? pomozite mu da samo odredi. Recite mu da, koristeći se kartom ili putnim oznakama,  procijeni koliki dio puta ste prešli i koliko će još trajati putovanje do odredišta. Na rutinskim putevima postavljajte pitanja poput: „Sada je 14_15, trebaće nam 25 minuta da dođemo do cilja. Hoćemo li stići prije 15:00?“

Pamćenje registarskih tablica – Dok putujete, neka djeca proučavaju registracijske table automobila ispred vas. Neka preslože brojeve na tabli tako da dobiju najveći mogući trocifreni broj broj. Onaj ko složi najveći broj pobjeđuje. Potom mogu tražiti najmanji broj.

Igra kupovine – Izrežite slike prodajnih predmeta iz časopisa, kataloga i flajera. Neka ih dijete zalijepi na pojedinačne kartice. Dok pravite svoj popis za kupovinu, recite djetetu neka nađe slike predmeta koje trebate kupiti. Zatim neka prebroji karte da bi odredilo koliko predmeta trebate da kupite. Za veći izazov, dijete može predmete raspodijeliti u grupe prema vrsti hrane i prebrojiti koliko ima predmeta u svakoj grupi.

Grupisanje namirnica – Dok spremate namirnice, slažite ih prema nekom zajedničkom svojstvu – poput hladnih ili konzerviranih potrepština. Neka dijete pokuša pogoditi prema kojem ste pravilu grupisali namirnice. Zatim zamijenite uloge i zatražite od djeteta da koristi neko drugo pravilo prema kojem će grupisati namirnice. To je odličan način da mu pomognete da razvije klasifikacione i matematičke vještine i sposobnost analiziranja podataka.

Jezične aktivnosti

Jedan od najboljih načina da pomognete djeci da razviju ljubav prema jeziku je da ih ohrabrujete da se igraju riječima. Počnite s aktivnostima i igrama riječi zbog kojih će djeca čitati i pisati iz čiste zabave.

Potraga za riječima – Uvećajte i kopirajte dio novina ili časopisa. Napišite četiri ili pet riječi na vrhu papira i recite djetetu neka ih potraži u nekom članku, a može koristiti marker da bi ih označilo.

Kužno pozorište  – Napravite improvizovanu pozornicu na kojoj dijete može recitovati, pjevati, čitati itd. Odredite svakom članu porodice ulogu u predstavi i tekst koji će čitati. Izvedite predstavu za djeda i baku.

Vizualizacija knjige – Pri čitanju knjiga koje ne sadrže slike neka djeca iz časopisa izrežu one koje izgledaju poput likova ili situacija koje  zamišljaju. Zalijepite slike u bilježnicu i zatražite od djece da prepričaju priču koristeći se samo slikama.

Ljetnji dnevnik- Neka vaše dijete izabere ili napravi poseban dnevnik u koji će zapisivati misli, osjećanja i aktivnosti i crtati. To će mu pomoći da se prisjeti prošlih aktivnosti i produbi razumijevanje svojih iskustava.

Novo ispisivanje istorije – Odaberite poznati događaj iz prošlosti o kojem je vaše dijete učilo u školi. Pričajte s njim o tom događaju – gdje i zašto se dogodio, u kojem periodu i ko je sve u njega bio uključen. Zatim odaberite neko drugo mjesto s kojim je vaše dijete upoznato. Zatražite od njega da prepriča priču, ali da je smjesti na novu lokaciju. Ako imate više od jednog igrača, zadajte im različita mjesta da biste vidjeli koliko se njihove priče razlikuju. Takođe možete promijeniti i istorijsko vrijeme umjesto mjesta i raspravljati o tome kako biste promijenili istoriju.

Volontersko čitanje – Imate li starijeg rođaka, komšiju ili mlađeg prijatelja kojem bi vaše dijete moglo čitati preko ljeta? Čitanje pred publikom je drugačije iskustvo od samostalnog čitanja. Vaše dijete će izgraditi svoje samopouzdanje tokom čitanja i osjećati se dobro jer je podijelilo svoje vrijeme s drugom osobom.

Recept za savršeno ljeto je upravo prava kombinacija odmora, fizičke aktivnosti, vremena provedenog s porodicom i učenja. Ako želite danađete pravu kombinaciju za svoju porodicu, morate se malo potruditi, ali možete osmisliti ljeto puno zabavnih i zanimljivih aktivnosti.

Izvor: Školski portal

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply