Farbanje jaja za Vaskrs sa djecom

bojenje

Vaskrs je sigurno omiljeni dječiji praznik zbog mnoštva šarenih jaja i posebnih tehnika kojima ih ukrašavamo.

Iako uključivanje djece u određene zabavne poslove kao što je farbanje jaja može biti divno iskustvo isto tako može biti i poprilično stresno ukoliko se ne postavimo na pravi način.

Evo nekoliko ideja kako da organizujete zabavno farbanje jaja sa klincima.
Pripremite se na nered. Ako mislite da ćete farbati jaja sa djecom, a da nećete zaprljati pola kuhinje onda se grdno varate i ako ste preveliki čistunac najbolje bi bilo da se ne upuštate u ovaj eksperiment. S druge strane nabavite mnoštvo starih čaršafa i postavite ih gdje god mislite da bi mogla da kapne boja i opustite se.Unaprijed kupite jaja. Ako vam se znalo dešavati da kad gulite tvrdo kuvana jaja zajedno sa ljuskom skinete i većinu bjelanaca, znajte da je to zato što su jaja previše svježa, što nikako ne može biti loše, ali kad je u pitanju Vaskrs da bi se ljuska što lakše gulila i da bi je klinci mogli čistiti sami, kupite jaja pet dana prije farbanja.

Eksperimentišite sa tehnikama farbanja. Ove godine probajte nešto malko drugačije od standardnog farbanja jaja. Probajte Šaranje jaja uz pomoć voska ili Napravite maramorna vaskršnja jaja ili jednostavno dječici dajte posebne olovke za ukrašavanje jaja i neka rade svoja mala umjetnička djela.

Šaranje jaja uz pomoć voska je poprilično jednostavna, a radi se o tome da uz pomoć posebne drvene olovčice sa metalnim vrhom (koji mora biti malko zaobljen, kao mala kuglica), a za to vam može poslužiti i igla za heklanje ili komad žičice zaboden u drveni štapić, nanosimo otopljeni vosak na sirova jaja pa ih kasnije kuvamo u željenoj boji.  Veoma je važno da koristite prirodni pčelinji vosak koji ste otopili na niskoj temperaturi i čuvate ga na toplom mjestu tokom šaranja da se ne stvrdne, a nanosite ga na jaja sobne temperature.  Umačete metalni vrh „olovčice“ u vosak i iscrtavate razne šare i šarice, imena djece i cveće, u zavisnosti od vaših umejtničkih sklonosti. Prije nego jaja stavite da se kuvaju budite uvjereni da se vosak na jajima u potpunosti stvrdnuo, a kad poprime boju na mjestima gde je bio vosak ostaće divna šara.


Tehnika bojenja mramornih jaja
podrazumijeva bojenje samo ljuske i služe za ukras. Potrebni su vam, osim jaja, bijelo sirće, prehrambene bojei maslinovo ulje. Jaja probušite iglicom, ispustite sadržaj, operite unutrašnjost i ostavite da se u potpunosti osuše. U posudici pomiješajte tri šolje mlake vode, dvije kašike sirćeta i prehrambenu boju po želji. Stavite jaje u otopinu i prelivajte ga kašikom dok ne poprimi boju. U posebnu, malo pliću posudicu na isti način pomiješajte boju, ali napravite tamnu nijansu iste boje u koju ste prethodno obojili jaje. Tečnost treba da bude duboka oko 1,25 centimetara. U boju uspite kašiku maslinovog ulja i promiješajte viljuškom da napravite vir od ulja na površini. Jaje koje je obojeno u baznu boju kratko provucite kroz tamnu boju u kojoj je ulje, izvadite napolje i ostavite da se suši. Dobićete divne marmorne šare.

mramorna

O ovim tehnikama smo ranije pisali:
Preporučujemo još

Farbanje jaja na pari

Koristite žicu za mućenje. Ako jaja bojite tako da ih spuštate kašikom u boju i držite ih dok ne poprime željenu nijansu, lakši način je da jaje stavite u žicu za mućenje i spuštate u dublju posudu napunjenu bojom. Na ovakav način i djeca mogu bojiti jaja bez problema, bez bojazni da će zaprljati prstiće ili razbiti jaje.

Bojite virtuelna jaja. Za manje klince možete skinuti aplikacije na mobilnim telefonima ili tablet uređajima i virtuealno bojiti jaja pa ih na taj način uključiti u pripremu ovog divnog i veselog przanika.

I na samom kraju da vas podsjetimo da nikako ne bacate kartonske kutije za jaja jer vam mogu poslužiti za raznorazne zabavne projekte sa klincima.

Izvor: LifePressMagazin

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply