Neobično zabavan Vaskrs

Vaskrs kao praznik koji djeca obožavaju najviše zbog bojenja i kucanja jajima, može biti veoma zanimljiv i “drugačiji”. Ovaj praznik, sa velikim vaspitnim potencijalom, iskoristimo kao dodatno vrijeme sa najdražima i naučimo zajedno još puno toga. U ovom tekstu prenosimo nekoliko neobičnih i običnih ideja, preporuka i savjeta kako da priredite što interesantniji i ispunjeniji praznik.

Djeca vole i trebaju rituale. One male, svakodnevne i sedmične, poput priče za laku noć i nedjeljnog ručka s bakom i djedom i one velike, godišnje, kao što je duvanje svjećica na rođendanskoj torti ili bojenje jaja za Vaskrs. Rituali, navike i običaji uljepšavaju, obogaćuju, ali i olakšavaju dječji život. Djeca u ritualima pronalaze životni oslonac, s njima se lakše orijentišu i pronalaze smisao u vremenu koje protiče i okolini koja ih okružuje. Rituali, običaji, navike i ostale redovne aktivnosti jačaju dječje ja i mi osjećaje, njihov identitet i pripadnost porodici i društvu.

Zbog velike vaspitne vrijednosti i roditelji vole i trebaju rituale, običaje i navike. Zbog toga za Vaskrs, djeci umjesto kupovnih poklona, igračaka i vaskršnjih drangulija, poklonite  što više pažnje, vremena i osjećaja. Vaskrs dočekajte i proslavite sa što više zajedničkih aktivnosti kojih će se vaša djeca sjećati do kraja života. Osim u bojenju jaja, pečenju vasršnjih kolača, s djecom uživajte i u zanimljivim eksperimentima s jajima ili u izradi romantičnih i jestivih ušećerenih proljećnih cvjetića. Prigodne aktivnosti doprinijeće i razvoju dječje kreativnosti i smisla za lijepo kao i ljubavi prema istinskim vrijednostima i malim stvarima koje život čine lijepim i smislenim, ali i ekološki osviještenim.

Vasrks nije Vaskrs bez cvijeća, a zajedničke cvjetne aktivnosti podjednako su zanimljive i djevojčicama i dječacima. Zbog toga početkom s proljeća, čak i prije Vaskrsa, obezbijedite djeci bar jednu teglu na balkonu, prozorskoj dasci ili gredici u vrtu u koju će posaditi, a potom i njegovati svoje cvijeće. Period u kojem cvjetaju vjesnici proljeća kao stvoren je i za zajedničke šetnje i izlete u prirodu, u obližnje šume i šumarke, baš kao i za različite aktivnosti u vlastitim ili vrtovima baka, rođaka i prijatelja.

Šetnje u prirodi mogu se iskoristiti za upoznavanje i fotografisanje različitih vrsta cvijeća, posebno onog zaštićenog, ali i za sakupljanje biljaka koje će se potom pažljivo spremati u danas neopravdano zaboravljen herbarijum. Cvijeće, posebno ono vrtno i netretirano, može se iskoristiti i za jestive vaskršnje dekoracije. Mlađa djeca uživaće u branju, a potom i dodavanju jestivih cvjetića poput tratinčica i ljubičica prazničnoj zelenoj salati, a veća u njihovom zaleđivanju ili kandiranju. Za dekorativne ledene cvjetne kockice, cvjetove treba staviti u kalupe za led i zamrznuti. Za ljupke i fine ušećerene cvjetove, cvjetiće treba pomoću tanke četkice za akvarel pažljivo premazati snijegom od bjelanca, a potom umočiti u mješavinu šećera i osušiti na sobnoj temperaturi. Za efektne dekoracije za uskršnji stol može se iskoristiti i kupovno cvijeće u saksijama – zumbuli, narcisi… koje svako dijete zajedno sa jajem ili nekim drugim vasršnjim simbolom može složiti u pletene korpe, zdjele ili veće staklene posude.

Osim bojanjem jaja, djeca i roditelji za Vakrs se mogu zabaviti i zanimljivim eksperimentima s jajima. Na primjer za jaje koje pliva u staklenu posudu s vodom stavite jaje koje će (osim ako nije prastaro) potonuti na dno jer je teže od vode. Da bi jaje “naučilo plivati”, u vodi razmutite veliku kašiku soli, i ponovo stavite jaje koje će ovaj put zahvaljujući slanoj vodi isplivati na površinu.

A možete napraviti i gumeno jaje. Jaje stavite u staklenu posudu s sirćetom i ostavite ga sat vremena. Izvađeno jaje isperite pod mlazom hladne vode od mjehurića i sirćeta, a kako će postati vrlo elastično ugurajte ga u staklenu bocu. Prije nego ga ugurate u bocu pogledajte ga prema svjetlosti i vidjećete kako žumance pliva u bjelancetu.

Zanimljiv je i koristan eksperiment kojim možete shvatiti jesu li jaja svježa. S tom namjerom, jaje po jaje nježno spustite u staklenu posudu napunjenu vodom i posmatrajte što će se dogoditi. Ako ono odmah potone znači da je svježe, a ako ostane plivati na površini onda je staro i nije za upotrebu. Ako ostane lagano nakošeno s tupljim vrhom prema gore, staro je 7 do 14 dana, a ako stoji uspravno s tupljim vrhom prema gore, staro je oko 3 sedmice.

Simbol Vaskrsa su farbana jaja, koja se prema narodnom običaju farbaju na Veliki petak ili na Veliki četvrtak. Nekada su se vaskršnja jaja farbala samo u crvenu boju, ali danas postoji veliki broj vještačkih boja i tehnika kojima ona mogu da se ukrase.

Bojanje jaja je jedan od najčešćih i najljepših vaskršnjih običaja. Uz uobičajena obojana kuvana jaja, djeci će posebno biti zanimljiva šuplja jaja, za koje sirova jaja prije bojenja treba izduvati. U tu svrhu na vrhovima jajeta treba iglom napraviti rupice, manju kroz koju će se duvati i veću, kroz koju će jaje izaći iz ljuske. Šuplja jaja mogu se nanizati na konac poput vjenčića ili pojedinačno objesiti na neku lijepu granu. U one koje namjeravate da vješate kroz rupicu na vrhu ubacite drvenu čačkalicu 1 do 2 cm dužine na koju je u sredini zavezan končić za koji će se jaje vješati.

Djeci koja su svakodnevno zatrpana šarenim naljepnicama i svim mogućim bojama, bojenje jaja na starinski način, na primjer crvenim lukom biće pravo otkriće. Umjesto kupovnim sličicama jaja prije bojenja baš kao nekad ukrasite listićima, vlatima trave ili cvjetićima koje učvrstite pomoću najlonske čarape ili tanke  gaze.

Iako zvuči pretjerano jednostavno, jaja uz malo mašte možete vrlo lijepo obojati temperom. Nemojte pritom gušiti djetetovu kreativnost, jer dječje poimanje boja često je najljepše. Nakon što ste jaje obojili četkicom, upotrijebite štapić za ražnjiće ili čačkalicu da biste nacrtali sitne detalje.

Obojano jaje, isto tako, možete ukrasiti običnim šarenim mrvicama za kolače. Na osušeni sloj tempere nanesite sloj ljepila, pa zatim jaje pospite šarenim mrvicama.

Mogu se ukrasiti i tehnikom kaširanja. Izrežite razne šarene salvete ili slične tanke papiriće. Jaje premažite ljepilom, pa papiriće lijepite na jaje. Ne morate paziti da se listići ne preklapaju, jer važno je ionako da jaje bude – šareno.

Kada jaja ofarbate u bojama po želji možete ih namazati uljem dok su vruća, da bi sijala. Možete ih ukrašavati i rojal masom koja se priprema tako što izradite jedno bjelance sa ukupno 250 grama mljevenog šećera, miješajući drvenom varjačom dodajući malo po malo šećera. Može se dodati i kašičica iscijeđenog limuna, što daje masi pjenast izgled. Zatim se jaja postave da “leže” u ležišta kartonskih kutija u koja se inače kupuju i pakuju i između svakog se ostavi po jedno mjesto prazno. U rojal masu se dodaju jestive boje po želji I onda se špricem crta po jajima šta god želite.

Za bojenje jaja voskom je potrebna obična olovka, kutija čioda s plastificiranim glavicama (može i čačkalica) i velika debela svijeća. Na olovku nabodite čiodu i to će biti vaš alat za šaranje. Upalite svijeću, neka se dobro razgori da se oko fitilja nakupi rastopljeni vosak. Umačite čiodu u vosak, pa na vatru plamena i brzo prinosite jajetu i šarajte po njemu. Potrebno je malo prakse dok ne steknete sigurnost i jasan potez. Ako je namaz pretanak, nanesite vosak još jednom. Tokom voskarenja veoma je važno da uvijek čiodu s voskom otopite u plamenu. Išarano jaje umačite u farbu koju ste pripremili po naznačenom uputstvu. Kad izvadite jaje iz boje, obrišite ga ubrusom i prinesite ga ravno na plinski plamen na vatru i brišite vosak koji se otapa. Jaja bi prvo trebalo da operete u razblaženom sredstvu za pranje posuđa, kako bi se sa ljuske uklonile masnoća i prljavština.

Ako se odlučite za farbanje u lukovini, trebaće vam ljuska jednog do dva kilograma crnog luka – što više ljuski, biće intenzivnija boja. Stavite ljuske u šerpu, nalijte vode, malo promiješajte rukom i prospite prvu vodu. Zatim sipajte toliko vode koliko će vam trebati da jaja u šerpi budu skroz potopljena. Kad prokuva, smanjite temperaturu i ostavite da ključa oko pet minuta, a zatim polako spuštajte jaja u lukovinu i kuvajte ih po želji. Nakon kuvanja, jaja ocijedite, prohladite i namažite krpom natopljenom uljem ili komadom slanine.

Za farbanje jaja bez ljuske, koja mogu poslužiti za dekoraciju vaskršnje trpeze, jedno po jedno oljušteno jaje sa kašikom spuštajte u posudu sa bojom i pridržite nekoliko sekundi. Jaja se fantastično farbaju na taj način i boja bude jaka i efektna. Takva jaja ne smiju se jesti.

Ukrašavanje jaja biljkama se radi tako što se listovi biljaka postave na jaje, pri čemu se vodi računa da ne oštetiti ili ne savije, a zatim se jaje obloži čarapom ili tankom gazom. Zategnite čarapu ili gazu sa suprotne strane jajeta i zavežite u čvor ili obmotajte koncem krajeve. Kuvana jaja potopite u posudu sa bojom i ostavite nekoliko minuta. Ukoliko nijesu kuvana, potopite čarapom umotano jaje u šerpu sa bojom i kuvajte oko 10 minuta. Skuvana jaja izvadite, stavite ih na papirnu podlogu da se ocijede, a zatim makazama presijecite čarapu, izvadite jaje i skinite list biljke.

Ukoliko želite da napravite jaje – pčelu, ofarbajte ga u žutu boju, a onda crnim lakom za nokte prefarbajte uži dio jajeta (zadnjica pčele) i jednu štraftu bliže širem dijelu jajeta. Nacrtati oči i usta na široj strani jajeta. Isijecite salvetu u obliku krila i zalijepite ih na vrh jajeta. S obzirom na korišćen materijal za bojenje pčelice, ova jaja ne bi trebalo jesti.

Bubamara jaja ćete dobiti kada ih ofarbajte u crveno i ostavite da se ohlade. Umočite četkicu za slikanje u rojal masu i napravite nekoliko tufni na jajetu. Jaje potom uvaljajte u mak. Sačekajte koji minut da se bjelance osuši, pa oduvajte višak maka.

Još jedna ideja može biti interesantna, a to je ukrašavanje kanapom, koij treba da bude dužine oko 30 centimetara, koji potopite u farbu za jaja. Namočen kanap obmotajte oko jajeta u raznim pravcima. Po želji ponovite ovo sa nekoliko kanapa u različitim bojama. Ostaviti da se ocijedi, skinite kanap i prosušite.

Ofarbano jaje možete izguliti žicom za pranje posuđa, a zatim ga ponovo spustiti u posudu sa bojom. Zatim premažite uljem.

Ako želite da dobijete mermerno jaje, uvijte ga u ljuske crnog luka, pa zatim u foliju. Tako uvijajte jaje po jaje i kuvajte u šerpi oko 12 minuta. Kad se skuvaju, skinute foliju i ostavite da se hlade.

Ukoliko pri ruci nemate kutiju u koju ćete smjestiti jaja kako biste ih izložili na sto, poslužiće i obična kartonska kutija za jaja. Ukrasite je krep papirom i temperama, a možete nalijepiti i komadiće šarenih salveta. Ako vam treba kutija za poklon za Vaskrs, možete je napraviti i sami, od bilo koje kutije za cipele ili slično. Oblijepite je vaskršnjim motivima i vaš poklon će biti još više poseban.

Izvor: Coolinarika, napisala Valerija Rodek
Vijesti
Vecernji hr

Leave a Reply