Segmenti muzičkog, kulturnog i istorijskog identiteta Crne Gore pred posjetiocima Luštice Bay 13. jula, ulaz slobodan

Dan državnosti Crne Gore ove godine biće obilježen u Luštici Bay, a glavni segmentu programa u srijedu, 13. jula od 21 čas u Amfitetaru Marina naselja su koncert Gitar dua Srđana Nikčevića & Darka Bulatovića i trija Variette kao i pripovijedačke sesije autorke Biserke Milić.

Gitar duo Srđan Nikčević & Darko Bulatović duže od dvije decenije na pravi način valorizuju muzički identitet i nasljeđe na globalnom nivou – afirmišu muziku za gitaru, kako kroz recentne autore, koji su pisali za gitaru, tako i kroz svoje autorske kompozicije, utemeljene u muzičkoj baštini Crne Gore, te su pravi odabir ove večeri uz trio Variette. Ovaj trio čine mladi crnogorski muzičari gitarista Petar Dobričanin, flautistkinja Dijana Orlandić i Miroslav Ilić (harmonika).

Osjećaj ponosa, fascinantne istorijske ličnosti Crne Gore i muzika, okosnica su programa u kojem ključni dio zauzima storija o Olgi Ivanović, unuci čuvenog crnogorskog pisca i kučkog vojvode, Marka Miljanova, koju će ispričati autorka ovog art projekta Biserka Milić.

„Ovim događajem našim gostima i stanovnicima nudimo ekskluzivan i autentičan prikaz crnogorsku istoriju i zanimljiv ženski lik izuzetnih karakternih osobina i sudbine, čojstva i junaštva na drugačiji način. Istorija i tradicija podneblja su identitet koji želimo što više da utkamo u identitet i DNK destinacije Lušticu Bay i predstavimo svim gostima“, kaže Maša Radulović, menadžerka korporativnih komunikacija u Luštici Bay.

Rođena kao Olga Ivanova Lazović, ova posebna žena je bila američka književnica, kompozitorka, plesačica, filozofkinja, profesorka i supruga poznatog američkog arhitekte Frenka Lojda Rajta. Savremenica Borhesa, Nabokova i Hemingveja, Olga je bila Crnogorka koja je intrigirala tadašnju svjetsku elitu. U genima je nosila žestinu – otac vrhovni sudija, a majka general crnogorske vojske. Rajtovi biografi priznaju Olginu veliku važnost za njegovo arhitektonsko stvaralaštvo i nasljeđe.

„Njeni izraženi crnogorski geni, neustrašivost i odlučnost, prije svega, odveli su je na zanimljiv životni put. Olga je simbol crnogorske žene u koju je utkana sva snaga crnogorske junačke ličnosti. Crnogorke znaju koliko moraš biti jak i koliko hrabar da bi opstao. One su uvijek bile najbolji prirodni životni treneri za svoju djecu“, saopštila je Boserka Milić.

Svojevrstan istorijski vremeplov u Crnu Goru, Evropu i SAD prošlog vijeka – kuda je sve put nosio unuku Marka Miljanova, obilježiće na malo drugačiji način Dan državnosti u Luštici Bay, a ulaz je slobodan za sve posjetioce, stanovnike i goste.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply