Često nema reagensa za TORCH koji se plaća 130 eura

trudnicanalazi

Trudnice koje na osnovu uputa izabranog ljekara, urade TORCH test prinuđene su da za to plate između 80 i 130 eura privatnim zdravstvenim ustanovama jer u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje (IJZ) vrlo često nema potrebih reagenasa.

Jedna od njih ispričala je Vijestima da joj rečeno da zbog nedostatka reagenasa uradi TORCH  test u nekoj od podgoričkih privatnih laboratorija i da će joj Fond za zdravstveno osiguranje refundirati 30 odsto tih troškova, a na osnovu sopstvenog cjenovnika.

Visina iznosa za refundaciju, kako je saopšteno iz FZO, određuje se po cjenovniku Fonda koji usvaja upravni odbor te ustanove.

Iz IJZ su saopštili da se u okviru TORCH testova traži pet analiza i da ljekari traže još neke dodatne, za koje trenutno nemaju kompletne dijagnostikume.

Oni tvrde da se nestašica određenih testova i dijagnostikuma dešava zbog nedostatka novčanih sredstava.

Istakli su da su od traženih 800 hiljada eura za mikrobiološke dijagnostikume potrebne za period od godinu dana, iz državnog budžeta dobili svega pola miliona za testove reagense i potrošni sanitetski materijal.

“Zbog toga dolazi, i realno je očekivati da će i ubuduće povremeno dolaziti do nestanka određenih testova i dijagnostikuma, odnosno biće perioda kada pojedine analize neće moći da se urade”, pojasnili su iz IJZ.

Vijesti su prije dva dana objavile da nesposobnost Fonda za zdravstveno osiguranje da u zakonitoj proceduri već dvije godine nabavi reagense za laboratorijske analize za bolnice širom Crne Gore, poreske obveznike košta dodatno oko pola miliona eura godišnje.

To su pokazali podaci istraživanja tog lista koje nekoliko godina prate ishod ovog tendera. Do te cifre došlo se uvidom u ugovore i dostupne fakture između prodavaca i bolnica.

Ipak, iz IZJ naglašavaju da ulažu napore da se racionalizuje potrošnja i sa opredijeljenjim sredstvima uradi što veći broj analiza, ali da su svjesni da o kontinuiranoj mikrobiološkoj dijagnostici mogu da govore kada u budžetu bude dovoljno sredstava za realne potrebe vezano za ovu oblast.

U IZJ smatraju i da treba obratiti pažnju na veliki porast zahtjeva za analizama, kao i da svaka zdravstvena ustanova treba da napravi analizu realnih potreba za tom vrstom dijagnostike.

“U tom smislu je Institut već u nekoliko navrata intervenisao prema zdravstvenim ustanovama…”, saopštili su i podsjetili pacijente na proceduru prilikom izrade TORCH testova.

Rekli su da pacijent treba da ponese uput od izabranog ljekara na šalter Centra za medicinsku mikrobiologiju radnim danima od 7:30 do 10 časova i da se analize rade jednom sedmično a da se rezultati za 7 do 10 dana dostavljaju izabranom pacijentu koji je uputio pacijenta na analize.

U Crnoj Gori se godišnje porodi manje od osam hiljada trudnica.

Koja su najčešća testiranja u toku trudnoće u Crnoj Gori.

 

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply