Najčešća testiranja u trudnoći u Crnoj Gori

testiranjeđPIŠE: Dr Fehmija Feko Fetahović, ginekolog

Želja svake trudnice je da rodi zdravo dijete. Nemojte nikad zaboraviti da se želja svakog ginekologa poklapa sa željom buduće majke jer i mi želimo da se rodi zdravo dijete.

Kad smo na istom putu za zajedničkim ciljem onda smo svi srećni kad do tog cilja uspješno dođemo. Ako se ne stigne do tog cilja skloni smo da tražimo krivca u onom drugom.

Ginekolozi optužuju trudnice da nisu dolazile na redovne preglede , da nisu uradili preporučene testove, da su se ponašale protivno savjetima, da su se nepravilno hranile, da ,da…. Trudnice optužuju svoje ljekare za propuste tokom pregleda, da na ultrazvučnim pregledima nisu vidjeli na vrijeme promjene kod bebe, da im nisu predložili da urade neku analizu, test, da na porođaju nisu uradili sve kako treba itd, itd…

Da bi se zaštitili od optužbi i jedna i druga strana, dobro je kad postoji nekakav PROTOKOL u kojem piše šta sve treba uraditi tokom trudnoće koje preglede, testove i analize i onda se toga pridržavati. Ko nije uradio svoj dio obaveza iz tog protokola, treba ga kriviti.

Postoji bezbroj različitih protokola i kliničkih vodiča kako kontrolisati stanje majke i ploda tokom trudnoće kako bi se na vrijeme otkrila stanja i bolesti koja mogu ugroziti plod ili majku. U nekim se pretjeralo sa testovima i analizama, pa je određivanje krvne slike, glikemije i urina savjetovano da se radi svake 4 sedmice, Double, Tripl , Quadri test…svi , neki  protokoli bili štedljiviji pa su se izbjegavale skupe analize u prvom trimestru TORCH, HIV, VDRL, hepatitis B. Neki savjetuju obavezan OGTT svim trudnicama, pojedini uvode 4D ultrazvučni pregled kao obavezan u kontroli trudnoće.

U nastavku pročitajte koja se testiranja i kontrole najčešće rade.

Test za otkrivanje trudnoće

Kada menstruacija kasni, žena najčešće prvo uradi test na trudnoću. On može da se radi iz krvi (Beta HCG) ili iz mokraće. Tada znamo da se radi o trudnoći, ali pozitivan test ne isključuje vanmateričnu trudnoću, stanje koje može da bude vrlo opasno po život žene. Upravo zbog toga, jedina sigurna dijagnoza trudnoće se postavlja uz pomoć ultrazvuka.

Prvi ultrazvučni pregled  i Prvi ginekološki pregled

Radi se do osme nedelje graviditeta, a daje odgovore na pitanja: Da li je žena trudna? Da li je plod u materici? Da li postoji srčana aktivnost ploda? Koliko je trudnoća stara (nedelja gestacije)? Kada je termin porođaja?

U toku ovog pregleda ginekolog uzima podatke o eventualnim oboljenjima trudnice, uključujući i alergije na ljekove, preležane zarazne bolesti. Evidentiraju se raniji porođaji i pobačaji (ukoliko ih je bilo), kao i eventualna teža oboljenja u porodici trudnice i njenog supruga. Na osnovu svih tih podataka, procjenjuje se da li trudnoća spada u normalnu (fiziološku) ili u visokorizičnu, koja zahtijeva pojačan nadzor.

Ginekološkim pregledom se kontroliše bris vagine i grlića materice. Radi se i Papanikolau test, ukoliko nije urađen u posljednjih šest mjeseci.

Trudnici se savjetuje kako da se izbori sa uobičajenim simptomima u trudnoći, kao što su mučnina i povraćanje. U pitanju je normalna, prolazna pojava, koja bi trebalo da spontano prestane oko 16. nedelje. Inače, ovaj pregled, ali i svi ostali pregledi ginekologa obuhvataju kontrolu tjelesne težine trudnice i krvnog pritiska.

Laboratorijski nalazi

Analiza krvi i urina (eritrociti, leukociti, hemoglobin, glikemija i kompletna analiza urina) se uglavnom radi kada i kontrolni pregledi trudnice. Takođe, mora da se odredi krvna grupa i Rh faktor. Ukoliko je trudnica Rh negativna, do kraja trudnoće se kontrolišu Rh antitjela. Buduće majke se upućuju i na test na rubelu (za one koje je nisu preležale), a preporučuje se i test na HIV, takozvani TORCH (osim rubele radi se Toxoplasma,  citomegalo i herpes virus), na hepatitis B, sifilis VDRL .

Kontrola grlića materice

Pored uobičajenih pregleda grlića, posebna kontrola je neophodna u 16. nedelji trudnoće, kako bi ginekolog procjenio da li je potrebno da se stavlja serklaž ili ne.

OGTT

Na kontrolnom pregledu u 28. nedelji se preporučuje test opterećenja na dijabetes (OGTT – oralni test tolerancije na glukozu), naročito ako je trudnica starija od 30 godina, ili se kod buduće majke razvio neki od faktora rizika za šećernu bolest u trudnoći (gojaznost, na primjer).

Pages: 1 2

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Krvna slika i rezultati urina jednom mjesecno prije kontrole. Kad je bilo vrijeme, ne sjecam se u kojoj nedjelji, radila sam Double, Tripl , Quadri test, TORCH…. svako malo nesto novo! Sve sto su pomenuli radila sam zapravo.

  2. Ja sam cula da su pojedine zene radile dabl i tripl kao i AC nalaz bio u redu,mislim sva tri a djete se rodilo bolesno.Sto nam onaj gore zapise tako ce nam bit.Ne mogu sve poremecaje otkrit sa kojekakvim nalazima al zato mogu uzet gomilu para.

  3. ja sam radila tripl test koji je bio dobar medjutim beba je bila sitnija nego ?to bi trebalo za odredjeni dio trudno?e pa je ginekolog davao razne dijagnoze kako zaostaje u razvoju bogu hvala beba je bila mala 2650gr ali zdrava i sve je bilo u redu

Leave a Reply