Kako nam djeca dok su mala “kidaju živce”?

nestasna djecaRoditelji male djece znaju o čemu je riječ. Iako s djecom dolazi i nešto divno, neočekivano i lijepo, svakodnevna natezanja, sitne bitke i nadmudrivanja znaju izazvati pravu oluju. Znanja i uvjerenja prije roditeljstva nestala su s prvim grčevima, a svakodnevna nadmudrivanja oko trivijalnih stvari poput oblačenja i izlazaka iz kuće postala su ponekad okidači za gubljenje živaca.

A mislili ste da neke stvari nikada neće biti moguće u vašoj kući. U mojoj kući, ma ni slučajno… Nakon svih silnih savjeta i priprema ništa vas tako ne može suočiti s realnošću života s malom djecom kao što je upravo to – živjeti s malom djecom.

Evo s čime se svaki dan po nekoliko puta bore roditelji male djece:

Izlazak iz kuće

Sjetite se kako je to izgledalo prije djece. E, sada je situacija potpuno drugačija. Prije izlaska treba provjeriti imate li pelene, rezervnu garderobu, vlažne maramice, piće, nešto za pojesti. Ukoliko nešto od toga zaboravite, sigurno će zatrebati. I naravno, tu je izazov nagovaranja malog djeteta da se obuče, da obuče ono što vi hoćete, da ne urla zbog cipelica, šala… I, kad ih obučete, da napokon krenete. A uvijek je i moguć scenarijo: ‘piški mi se’, ‘kaki mi se’…

Ići u kupatilo sam
Šanse da budete sami u kupatilu kada imate malu djecu ravne su nuli. Uvijek bar jedno, obično najmlađe, čeka ispred vrata, čupajući kvaku i ne odustaje dok ga ne pustite unutra.

Spavanje noću
To se jednostavno ne događa tako često, ali kažu da s vremenom postaje sve bolje. A san je obično ono što svima najviše nedostaje. Ah, ta božanstvena REM faza. No uz mališana nije moguća. I još dugo neće biti: noćna buđenja, odlasci u toalet, ‘žedan sam’, ‘ne spava mi se’, a da ne spominjemo dane kada su bolesni… Ipak ne očajavajte, za koju godinu će biti bolje.

Obući se na miru
Ponekad biste trebali napraviti koju selfie sliku samo kako biste imali dokaz da još uvijek znate biti lijepo dotjerani i skockani kao i prije djece. oblačenje u miru posebna je čast. Naravno, kad imate malu djecu, nemate tu privilegiju, jer dok sve pripremite, ostane vam obično tek toliko minuta da izgledate pristojno. Ukoliko i planirate da ustanete malo prije svoje djece kako biste se na miru obukli, garantujemo da će i prije nego se okrenete bar jedno od njih biti iza vas. ‘Piški mi se’, ‘hoću mlijeko’, ‘crtani, crtani’…

Biti na vrijeme bilo gdje nemoguća je misija
Djeca ne bi trebala biti izgovor za kašnjenje, a i idete na živce gotovo svima koji nemaju malu djecu ili su zaboravili kako je to imati djecu. Ali znate što, koga briga? To je jednostavno tako. A ukoliko ipak želite stići na vrijeme, potrebno se početi spremati bar dva sata ranije. A za to, ruku na srce, niko nema vremena.

Pronaći rukavice i čarape
Pronaći dva para istih čarapa i rukavica pravi je izazov. Gdje li su samo ‘patuljci’ koji ih svakoga dana negdje zavuku, zagube… Ozbiljno, sigurno postoji neko ko krade te male čarape.

Pojesti jelo dok je još toplo
Bilo što toplo na vašem tanjiru pripada djetetu, a sve što je na njegovom ne sviđa mu se. Sve se skoro pa svodi na to da jedete dječje otpatke ili čekate da odu u krevet pa da možete u miru uživati u hrani. Ponekad su dani manje haotični, ali stvarno samo ponekad.

Imati neometan i smislen razgovor s odraslima
Kada ste u društvu male djece, razgovor odraslih skoro pa je nemoguć. Moguće je voditi razgovor jedino uz konstantno prekidanje djece, a ponekad će biti teško izgovoriti cijelu, smislenu, punu rečenicu. Kome se još spava kad su stigle mamine prijateljice?

Ostati smiren
Najveći izazov gotovo svih roditelja je ostati smiren dok se dvoje mališana svakodnevno natežu, rvaju, manje igraju, a više guraju. Ipak uvijek postoji nada da će sve postati lakše kada bar malo odrastu i da će se smisleno, koncentrisano igrati. Zajedno. Bez vaše konstantne intervencije. ‘Pusti ga’, ‘nemoj ga’, ‘daj mu’, ‘vrati mu’… Aaaaa. Nastojte da ignorišete i isključite se – neka sami riješe svoj problem. Ne petljajte se, osim ako nema krvi.

Lijepa umjetnost pregovaranja
Mislili ste da nikada nećete pregovarati sa svojom djecom? Postavite pravila, oni će ih shvatiti i držaće ih se. Oni će znati koje su posljedice za loše ponašanje. Ipak pravila su nešto što njihovi mali mozgovi ne mogu tako lako shvatiti. Treba puno strpljenja da biste se spustili na njihov nivo i da biste ih naučili disciplini. E da, to zna biti mrvicu komplikovano i izazovni zadatak koji morate ponavljati iz dana u dan i po nekoliko puta.

Biti dobar primjer
Biti primjer odraslog, smirenog, pozitivnog ponašanja. Prenijeti im prave vrijednosti. Uvijek strpljivi, uvijek ljubazni. Te male okice sve prate i upijaju kao sunđeri. Možete li zaista cijeli dan, svaki dan biti primjer svega pozitivnog? To je vrlo velik izazov.

Držati automobil čistim
Luksuz je imati čist auto kada imaš malu djecu. U vratima automobila redovno su ostaci hrane, poluotvorene kesice, papirići, igračke. Ali ne zamarajte se. Možda da vam prioritet ipak bude kuća?

Imati lijep namještaj
Oh, kako bi bilo lijepo opet imati fin namještaj! Dnevni boravak je potpuno uništen, a zidovi i podovi su išarani. Na koji način neki roditelji uspijevaju imati tako bijele zidove, u čemu je tajna? Imaju li neko specijalno sredstvo za čišćenje, dopuštaju li djeci da se igraju samo u jednoj sobi?

Ne biti kao svoji roditelji
Koliko smo puta prije djece promislili da nećemo biti kao naši roditelji i da neke stvari nikada nećemo izgovoriti ni uraditi. Međutim, svaki dan iznenadimo sami sebe i prekršimo to pravilo. Da, mi koji smo se kleli da nećemo biti kao naši roditelji. I sada, nakon toliko godina, napokon počinjemo da ih razumijemo.

Izvor: tportal.hr

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply