Kako zaštititi djecu od vrućine i štetnog sunčevog zračenja?

Child having fun at the beachZaštitita djecu od štetnog djelovanja sunca veoma je važna zbog nekoliko razloga, a najozbiljniji od nih je, kako upozoravaju dermatolozi povezanost  između pretjeranog izlaganja suncu u djetinjstvu s nastankom kožnih tumora u odraslom dobu.
U ljetnje vrijeme teško je djetetu objasniti zašto se ne smije igrati napolju, i zašto baš u podne nije preporučljivo da se kupa. Ljetne vrućine i sparina povećavaju rizik od opekotina kao i od toplotnog i sunčanog udara. Najveća opasnost je kod djece, pa se mora obratiti pažnja na njihovu zaštitu.
Preporuke za zaštitu djece

Djeca ne bi smjela biti na suncu između 10 i 16 sati, a bebe do 6 mjeseci ne bi se smjee da se izlažu uopšte. Takođe, djeci do 6 mjeseci ne bi trebalo nanositi kreme za sunčanje. Djeci starijoj od 6 mjeseci obavezno treba nanijeti kremu za sunčanje, staviti kapu i sunčane naočare, koje moraju imati zaštitu od UVA i UVB zraka. I kad dijete nije na suncu i igra se u hladu, važno je nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom. Dječija koža mnogo je tanja nego kod odraslih pa je zbog toga i veća vjerovatnoća oštećenja kože od sunca.

Važno je da faktor dječije kreme za sunčanje bude najmanje 20 ali i da je nanesemo u dovoljnoj količini. Čak i kad je oblačno 30-50 % ultraljubičastog zračenja još dolazi do nas pa se zato i po oblačnom vremenu treba namazati kremom.

Uz to, ne smijete zaboraviti na hidrataciju, važno je piti dovoljno tečnosti da se spriječi dehidracija.

Pet stvari koje treba zapamtiti

1. Mala djeca uvijek treba da budu u hladu.
2. Izbjegavajte sunce između 10 i 16 sati.
3. Ostanite u hladu što je više moguće.
4. Dobra zaštita djece je lagana odjeća, šešir i naočare.
5. Djeci su potrebne kreme sa velikim zaštitnim faktorom.

Sunčanica i opekotine

Toplotni udar nastaje zbog visoke spoljne temperature vazduha, posebno u kombinaciji s visokim stepenom vlažnosti i slabom provjetrenošću prostora u kome boravimo. Prvi znaci bolesnog stanja javljaju se s porastom tjelesne temperature koja može dostići 40-41˚C, a manifestuju se suvom i pretjerano toplom kožom, jakim umorom, niskim krvnim pritiskom, vrtoglavicom, jakom glavoboljom, mukom i povraćanjem, nemirom. Jedan od načina ublažavanja problema je boravak u svježoj prostoriji, skidanje odjećr i rashlađivanje hladnom vodom, kao i solima za rehidrataciju.

Sunčancu izaziva direktno, produženo djelovanje sunčevih zraka na nezaštićenu glavu. Manifestuje se u vidu jake glavobolje, mučnine i povraćanja, javlja se umor, iscrpljenost, temeperatura , dezorijentiranost i psihomotorna usporenost. U ovakvim sutuacijama treba se skloniti sa sunca, rashladiti se (posebno glavu), i rehidrirati. Ako se javljaju jake glavobolje, može se primijeniti i neki analgetik pa je potrebno odmaranje u zamračenoj i svježoj prostoriji.

Opekotine od sunca liječe hlađenjem i vlaženjem kože, kao i  kremama koje vraćaju vlažnost i oporavljaju kožu. Opekotine, ako su jačeg intenziteta, mogu uzrokovati bol, kada se preporoučuje i davanje lijeka pritiv bola djeci. Povećava se i unos tečnosti.

Kreme za sunčanje

Za djecu koristite kreme za sunčanje koje ne sadrže hemijske filtere jer mogu uprouzrokovati alergijske reakcije. Koristite kreme koje u sebi sadrže mikropigmente, oni prijanjaju na kožu i stvaraju zaštitni sloj. Kod kupovine krema za sunčanje vodite brigu o tome da imaju UVA/UVB zaštitu. Za djecu su prikladnije kreme koje su vodootporne, a ako je dijete sklono alergijama uzmite hipoalergenu kremu. Vodite računa da uzmete dovoljno velik zaštitni faktor.

Zaštita djece od sunca je odgovornost roditelja. Danas se više opekotine i oštećenje od sunca ne smatraju manjim zdravstvenim problemom, već to moramo shvatiti kao trajno genetsko oštećenje.   A najviše od svega da shvate koliko štetnih uticaja sunce može imati u kasnijem životu djeteta.

Zaštitna odjeća

Članice Evropske unije uvode jedinstveni faktor zaštite UPF (ultraviolet protection factor) koji se odnosi na odjeću i definiše stepen zaštite kao faktor vremena koje se može provesti na suncu bez opasnosti od opekotina. Dobro je da roditelji pri kupovini dječije odjeće obrate pažnju na istaknuti UPF na deklaraciji. Noseći odjeću s UPF 50 na suncu možemo u kontinuitetu provesti 50 puta više vremena bez opasnosti. Takva tkanina je od pamuka i poliamida u koji su prilikom proizvodnje utisnute i fino raspršene čestice i molekule titan dioksida veličine 500 nm. One gotovo u potpunosti sprečavaju prolaz UV zraka. Treba naglasiti da je takva tkanina aktivna tokom cijelog perioda upotrebe jer nema kontakata između kože ili deterdženata s titan dioksidom. On djelimično odbija IC (infracrvene ili toplotne) zrake, pa je pod šeširima i odjećom temperatura kože i do 10 stepeni niža nego pod običnom. Tamna odjeća obično štiti kožu poput SPF faktora 4-5, dok mokra bijela majica uopšte ne.

Izvor:  Adiva.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply