Uticaj redosleda rađanja na karakter djeteta

redosljedrodjenjaRedosled rađanja djece ima veliki uticaj na njihov karakter, vjeruju psiholozi i prema njima su jedinci najčešće vođe, srednje dijete je društveno, a poslednje manipulatorm, mada ukazuju i na neke izuzetke.

Najistaknutiji psiholog koji je posvetio mnogo pažnje uticaju redosleda rađanja je austrijanac Adolf Adler koji je i sastvio sljedeći opis:

Prvorođeno dijete:

  • Pouzdani;
  • Obazrivi;
  • Sistematični;
  • Oprezni;
  • Osvajači;
  • Voli da kontroliše.

Prvorođena djeca su prirodne vođe. Oni ulogu vođe preuzimaju od svojih roditelja i teže ka tome da bude sve po pravilu. Baš zbog toga im je veoma teško da priznaju sopstvene greške. Prvorođena djeca su još i perfekcionisti i ne vole iznenađenja. Vole da sve uvijek bude pod njihovom kontrolom. Ponekad mogu biti agresivni, ali pretežno vole da udovoljavaju ljudima i podrška drugih im je veoma bitna.

Mnogi voditelji i predsjednici država su rođeni prvi ili su najstarije dijete u porodici.

Srednje dijete:

Srednje dijete po starosti se često osjeća kao da je izostavljeno. “Nisam najmlađi. Nisam najstariji. Ko sam ja?” Dijete koje je u sredini sebe pronalazi se kroz druge ljude imajući u vidu to da je pažnja roditelja najviše usmjerena ka najstarijem i najmlađem djetetu.

Udovoljavaju ljudima;
Umjeren buntovnik;
Društvenjak (ima mnogo prijatelja);
Mirotvorac.

Djeca koja se nađu između najstarijeg i najmlađeg brata ili sestre zasigurno će biti suprotni prvorođenom bratu ili sestri. Srednje dijete se osjeća kao da mu se ne poklanja dovoljno pažnje i zato su često tajanstveni; ne priča mnogo o svojim osjećanjima ili mislima. Srednja djeca se ne osjećaju posebno u svojoj porodici i zato im prijatelji igraju važnu ulogu u životu. Prvorođeno diete će biti, na primjer, direktor neke kompanije, ali će srednje dijete zato biti preduzetnik.

Najmlađe ili posljednje dijete:

Slobodan duh je karakteristika koja opisuje posljednje ili najmlađe diete. Roditelji zauzima relativno lijenj stav prema posljednjem djetetu. To je beba u porodici.

  • Velikodušnost;
  • Jednostavnost;
  • Manipulativan;
  • Društvenost;
  • Otvorenost;
  • Traži pažnju;
  • Sebičnost.

“Beba” porodice je najveći rasipnik. Oni jednostavno žele dobro da se provode. Oni vole da budu u centru pažnje i zato ne čudi što su istaknuti holividski komičari “bebe” u porodici (Džim Keri, Stiv Martin, Bili Kristal).

Iako posjeduju šarm koji osvaja ljude, mogu biti i vješti manipulatori i razmaženi. Niko ga ne zove po imenu već po nadimku iako ima 29 godina i završen master.

Jedino dijete

Biti jedino dijete u porodici je veoma posebno. Imajući u vidu da to dijete nema konkurenciju, jedino dijete drži monopol nad pažnjom i resursima svojih roditelja. Jedino dijete ima karakteristike kao “super-prvorođeno dijete”. Oni imaju sve privilegije i svu pažnju i podršku svojih roditelja.

  • Zreli za svoje godine;
  • Perfekcionisti;
  • Savjesni;
  • Marljivi;
  • Vođe.

Izuzeci

Izmiješane porodice koje nastaju nakon razvoda, drugog braka, usvajanje i sličnih situacija, mogu da imaju veoma negativan uticaj na djecu. Na primjer, dijete koje je tokom odrastanja bilo najstarije ili jedino dijete, spajanjem porodice, možda mora da navike na činjenicu da više nije jedino ili najstarije ijdete. Tada se stvara zamjena uloga i dijete koja je bilo na vrhu sada postaje “beba” i počinje da zahtijeva mnogo pažnje svojih roditelja.

Međutim, iako mu je oduzeto mesto najstarije, najmlađeg ili jedinog djeta u porodici, to neće uticati ili mijenjati njegovu do tada izgrađenu ličnost. Psiholozi vjeruju da se proces kreiranja ličnosti kod djeteta završava oko pete godine. Veći dio ličnosti je tada već formiran.

Blizanci su pojava koja se razvija i postoji izvan sistema redosleda rađanja. Oni su jedna cjelina i tako se i predstavljaju. Blizanci će uvijek zauzima poziciji prvorođenog djeteta.

Velike razlike u godina takođe moraju biti uzete u obzir. Ukoliko je razlika pet ili više godina, druga porodica se stvara. Dječak od dvije godine sa starijom sestrom od osam godina i novodorenim bratom neće biti srednje dijete već preuzima ulogu prvorođenog djeteta.

Usvojena djeca igraju veliku ulogu u kreiranju ličnosti. Što je dijete mlađe tokom usvajanja to je bolje jer će provoditi više vremena sa roditelja i braćom ili sestrama. Na primjer, prvorođeno dijete od jedne godine koje je usvojeno u porodicu sa četvorogodišnjom sestrom će najvjerovatnije zauzeti ulogu “bebe” u porodici iako je provorođeno.

Veliku ulogu igra i pozicija roditelja u redosledu rađanja. Roditelji se podsvjesno poistovećuju sa djetetom koje zauzima istu poziciji kao i oni. Otac koji je rođen posljednji u nizu će sigurno biti tolerantniji na hirove njegovog posljednjeg djeteta, dok će majka misliti da je dijete neozbiljno ili razmaženo.

Roditelji koji su prvi rođeni su često perfekcionisti i postavljaće svojoj djeci životne ciljeve koji su teško dostižni. To će činiti dijete nezadovoljnim i nesrećnim.

Izvor: Pedijatar.rs

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply