Diznijevi crtani uče djecu mnogim važnim lekcijama

disneyCrtani filmovi Volta Diznija nisu samo puka zabava već i izvor nevjerovatnih informacija iz istorije, geografije, književnosti, ali prije svega iz svakodnevnog života. Ovo su samo neke od poruka koje djeci prenose Bel, Mala sirena, Pinokio, Petar Pan, Maza,Pepeljuga…

Ne prihvatajte poklone od nepoznatih ljudi

Jasno vam je odakle je stigla ta lekcija. Naivna Snežana je “pala” na ljubaznost starice, uzela jabuku i završila na podu. Danas je to dobar primjer kojim možete upozoriti djecu na opasnost od droge, alkohola…

Ne treba lagati

Ne samo što će vam porasti nos, poput Pinokija, već rizikujete da ostanete bez prijatelja, porodice. Takođe, u istom crtanom filmu smo shvatili i da treba paziti sa kime se družimo i kome j.

Ne sudite o knjizi po koricama

Drugačije može biti dobro. Može biti i magično. Da Bel nije bila spremna da rizikuje, nikada ne bi saznala šta se krije iza strašnog lika jedne zvjeri.

Nemojte odustati

U priči o žabi i princezi je to možda najbolje opisano. Ona je imala mnogo prepreka, čak odvratnih, do ispunjenja svog cilja, ali nije odustajala.

Koristite svoju maštu

Za neke ljudi oni su samo miševi, a bundeva je velika, okrugla narandžasta biljka. Oni maštoviti u tome vide nešto sasvim drugo!

Žrtvujte se za druge

Da, ona ima divnu kosu i još ljepši glas. Ali je Mala sirena je spremna sve da izgubi zbog ljubavi.

Dame ne započinju svađu, ali mogu da je završe

Pogađate iz koje priče je ovo pravilo? Mačke iz visokog društva, naravno. I ne samo to. Budi staložen, imaj manire, drži se bontona, ali ne odbacuj one koji su od tebe siromašniji ili lošije obrazovani.

Učite i obrazujte se

Nekoliko francuskih riječi smo naučili zahvaljujući priči Ljepotica i zvijer. Bel je prelijepa, ali ne oslanja se na to već čita, uči… čak i kada je ostali zbog toga smatraju čudnom.

Trava je uvijek zelenija u tuđem dvorištu 

Budite zadovoljni onim što imate, ne poredite sebe s drugima. Ako to još niste shvatili, pogledajte kako su prošli drugari Male sirene.

Izađite iz svog dvorišta

Pogledajte šta je sve otkrila i doživjela Maza kada je zahvaljujući Lunji napustila svoj udobni jastuk u dnevnoj sobi i malo procunjala po gradu.

Borite se za svoje snove

Nemojte sjedeti i čekati – izađite i učinite svoje snove stvarnim, poput junaka crtanog filma Ratatui.

Sačuvajte dijete u sebi

Da, baš kao Petar Pan.

Izvor: mondo.rs

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Stari Diznijevi crtaci poput Petra Pana, Robina Huda i Maca u kamenu su neprevazidjeni, a za njima ne zaostaje mnogo ni najnoviji Diznijev Zaledjeno kraljevstvo, u nasoj kuci trenutno omiljeni 🙂

  2. Ipak, ja svojoj cerki postavim neka pitanja… tipa> zasto je Snezana otisla da zivi sa princem, kad je ona sada kraljica svog kraljevstva(zasto on nije kod nje dosao), zatim isto je kralj Triton mogao Erika pretvoriti u sirenca pa da se on malo prilagodjava….zasto se Pepeljuga nije borila za sebe i unistila haljine od zlih sestara kad su one njenu unistile etc.. sto se explicitnih stvari i lekcija tice OK, ali malo kad se zagrebe … ima tu dosta konformizma, patrihata, konzumerizma etc

Leave a Reply