Produženi boravak i jutarnje čuvanje biće obavezni

produzeniU Crnoj Gori bi, od naredne školske godine, trebalo da bude uvedeno obavezno jutarnje okupljanje i produženi boravak za učenike prvog, drugog i trećeg razreda gradskih osnovnih škola, koje je trenutno ostavljeno školama da organizuju u skladu sa svojim mogućnostima.

Ovaj predlog pripremio je Zavoda za školstvo, koji je tokom prošle godine izradio program Jutarnje okupljanje i produženi boravak učenika, a obavezan produženi boravak i jutarnje čuvanje tražilo je i udruženje Roditelji prošle godine kada se radilo na izmjenama Zakona osnovnom obrazovanju. U radnoj grupi, u kojoj su bili i članovi udruženja, kako tvrde njihovi predstavnici, tada nije bilo interesovanja da se produženi boravak i jutarnje čuvanje uvedu kao obaveza uz obrazloženje da nema dovoljno novca da bi se sve škole mogle pripemiti za to.

Kako saznaje Portal Analaitika produženi boravak bi bio uveden po uzoru na OŠ “Boro Ćetković” koja ga primjenjuje od 1961.godine. Učenici bi se okupljali u ranim jutarnjim satima, imali bi dva obroka uz osmišljen program kvalitenog provođenja slobodnog vremena.

Ministarstvo prosvjete je , kako bi ispitalo opravdanost uvođenja produženog boravka uradilo anketu sa svim gradskim direktorima osnovnih škola i dobijen je pozitivan odgovor.

“Cilj istraživanja je bio da se utvrdi koji su neophodni uslovi da bi se organizovao produženi boravak u školi. Istraživanje je bilo anketnog tipa. U istraživanju se koristio upitnik zatvorenog i otvorenog tipa za direktore osnovnih škola. Rezultati istraživanja ukazuju da postoji saglasnost o opravdanosti organizovanja jutarnjeg okupljanja i produženog boravka učenika”, piše u godišnjem Izvještaju o radu Ministarstva prosvjete.

Zavod za školstvo je na osnovu analize vaspitno-obrazovne prakse ustanovio potrebu djece i roditelja za organizovanim oblikom rada sa učenicima nižih razreda u njihovom slobodnom vremenu, odnosno, u vremenu kada roditelji nijesu u mogućnosti da vode brigu o njima.

Na taj način će se osigurati kvalitetno provođenje slobodnog vremena prije i/ili poslije nastave, pod nadzorom nastavnika i kvalitetno i efikasno izvođenje nastavnog procesa. Konačnu riječ o uvođenju produženog boravka daće Ministarstvo prosvjete.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Nesto se ne nadam puno…nas potpuno uskracuju za te novine,mislim konkretno na nasu skolu u Kotoru “Njegos”…ovdje su prvaci na produzenom a druga djeca nemaju pravo na isti a o obrocima da I ne govorim..misaona imenica

Leave a Reply