Komunalna policija nije primjetila neadekvatno vođenje pasa

pasPIŠE: Katarina Janković

Komunalna policija Glavnog grada nikada do sada nije kaznila ni primjetila nijednu osobu da je neprimjereno vodila psa i nijesu zabilježili kršenje Odluke o uslovima, načinu držanja kućnih ljubimaca, sa čim se roditelji ne bi složili jer kažu da svakodnevno nailaze na pse bez povoca i na površinama namijenjenim djeci.

Odluka usvojena 2010. godine, između ostalog, propisuje da se psi mogu izvoditi samo na povocu koji odgovara veličini i snazi psa, i da ne mogu biti na javnim i drugim površinama koje su uređene kao cvijetnjaci ili travnjaci, dječjim i sportskim igralištima, kupalištima… Za nepoštovanje ove odredbe predviđena je kazna od 550 do 1.100 eura.

Komunalna policija je nekoliko puta kontrolisala vođenja pasa na osnovu prijava građana ali i  samoinicijativno prema procjeni  inspektora, obično u dijelu grada Gorica.

“Prilikom kontrole nije zatečeno ni jedno lice koje kućnog ljubimca  nije vodilo u skladu sa ovom Odlukom. Komunalna policija u zadnje tri godine imala je tri prijave za držanje pasa i tom prilikom inspektor nije konstatovao nepravilnosti pa nije ni sankcionisao držaoca pasa. Što se tiče kažnjavanja u vezi sa ovom Odlukom, Komunalna policija nije kaznila ni jedno lice”, navodi se u odgovorima dostavljenim portalu Roditelji.

Portal je podatke o kršenju Odluke i kaznama zatražio od Komunalne policije nakon infomacije koju su mediji objavili prije desetak dana kada je u podgoričkom naselju Zagorič petogodišnju djevojčicu izujedao komšijin pas nakon čega je bila u bolnici zbog povreda naleđima. Osim toga roditelji se vrlo često žale da se svakodnevno srijeću sa psima koje vlasnici ne vode na povodcima i koji su na mjestima poput dječijih igrališta pa čak i dvorišta vrtića i škola. Takve situacije nijesu karakteristične samo za Podgoricu, već se na iste probleme žale i roditelji iz ostalih opština.

Roditelji kažu da se rijetko kad susrijeću sa savjesnim vlasnicima ljubimaca zbog čega se plaše za sigurnost svoje djece u takvim situacijama. Vlasnicima pasa zamjeraju i što ne čiste za njima kada obave nuždu na zelenim površinama na kojima se redovno igraju i djeca. Kao primjere mjesta na kojima se mogu vidjeti psi su naveli novo igralište u Tološkoj šumi, zelene površine Kraljevog parka, Dječijeg parka na Kruševcu, ispred Univerziteta Crne Gore , na Zabjelu, a neki od nih su imali priliku i da vide da psi koriste dječiji tobogan.

Mnogi roditelji smatraju da bi jedino pravilno rješenje bilo odvojiti i ograditi djelove zelenih površina za pse, kako bi ih vlasnici mogli pustiti, a djeca bi bila sigurna.

Upravo iz tog razloga društvo za zaštitu životinja Britomartis je pokrenulo inicijativu za markiranje pet friendly lokacija u Crnoj Gori. Inicijatori su pozvali sve zainteresovane da se jave ukoliko znaju neku lokaciju u Crnoj Gori koja je “prijateljski raspoložena”  prema životinjama, a bila bi obilježena posebnom naljepnicom. Kako su objasnili iz tog društva dnevnim novinama Vijesti, na taj način bi se uticalo na podizanje svijesti kod građana da su i životinje ravnopravni članovi društva.

Načini držanja i postupanja sa domaćim životinjama poropisani su u odlukama koje u skladu sa Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja treba da imaju sve lokalne samouprave u Crnoj Gori.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Podgoricanka

    E vala lazu i te kako! Ja sam majka koja ih je nekoliko puta zvala u vezi ovog problema jer je kod prodavnice Martinovic u bloku bio neki pas kojeg niko nije htio skloniti i ja sam rekla da ne daj boze da se sto djetetu desi istog tog policajca odgovornog dovela bih pa nek njega napadne, i isto tako na travnjacima ko tehničkih fakulteta vazda pasa koliko hoces ne mozes dijete pustiti da se igra

  2. prosle god kad su ti isti inspektori jurili prodavce kukuruza i momke kod univerzitetskog parka koji su rentirali dzipove za decu nisu primetili ogromne pse koji se setaju medju decom bez povoca,i koji u tom istom travnjaku obavljaju nuzdu,kad sam im zamerila kaze da psi imaju prava,da po zakonu korpa nije obavezna,jedino uz povodac i osobu ne mladju od 16god,a dok se nesto ne desi nece biti nista uradjeno,i treba da se odredi gde psi mogu da se igraju,kao i da vlasnici pokupe to sto im ljubimac izbaci iz seve,kao sto je normalno u rugim drzavama

Leave a Reply