Komunikacija sa tinejdžerima

Metaphor showing communication between generationsKomunikacija s tinejdžerima može biti pravi izazov.  S jedne strane, nijesu više djeca i teže osamostaljenju, dok s druge još nijesu odrasle osobe koje se mogu potpuno samostalno brinuti za sebe.

Unaprijediti i poboljšati komunikaciju s tinejdžerima nije jednostavan proces. Roditelji  često ne mogu da promjene način na koji razgovaraju sa svojom djecom. Uglavnom im govore šta da rade, umjesto da pokušaju da dođu do stvarne suštine komunikacije, što je ustvari razmjena ideja i mišljenja.

Kao roditelji ipak moramo znati što im se događa u životima. Kako bolje komunicirati s djecom u toj dobi?

Pitajte bolja pitanja

Izbjegavajte generalna pitanja tipa “Kako je bilo u školi?” na koja ćete najvjerovatnije dobiti vrlo generalan odgovor “Dobro”. Umjesto toga, pitajte detaljnija i specifičnija pitanja koja zahtijevaju određenije odgovore. Pitajte kada imaju sljedeći test, čime im se bave prijatelji i slično.

Koristite njihovu tehnologiju

Ne mislimo pritom da nadzirete sve što pišu i gledaju na mobilnom, računalu ili tabletu. Ali koristite se tehnologijom koju koriste i oni. Javite im se SMS-om, e-mailom.

Priključite se društvenim mrežama

Priključite se Facebooku, Twitteru i drugim društvenim mrežama koje koriste vaša djeca, ali budite svjesni granice i pazite da ne postanete naporni s javnim porukama i izlivima ljubavi i tako izvor sramote pred prijateljima.

Dobro ih slušajte

Kada se otvore i ako imaju neki problem, pustite ih da pričaju bez prekidanja. Pustite ih da vam se povjeravaju i manje važnim stvarima, o prijateljevim strogim roditeljima, najnovijoj videoigrici ili filmu. Iako vam se te teme možda ne čine važnima, to su životi vaše djece pa se potrudite da o njima saznate što više od njih samih.

Na sljedećoj strani pročitajte o tome kako podstaći razgovor sa djetetom.

tataitinejdzer

Pages: 1 2

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply