Komunikacija sa tinejdžerima

Podsticanje razgovora

Kako biste podstakli vašeg tinejdžera na razgovor jasno mu stavite do znanja da vam je cilj da saznate kako se osjeća u određenoj situaciji. Vaš tinejdžer u ovakvoj situaciji može koristiti tipične odgovore kao što su: “Dobro sam”, “Ne znam” i “Ništa”, što ukazuje na to  da možda nisu sposobni da izraze svoje misli i osjećanja. U takvim okolnostima je najbolje da roditelji započnu razgovor i da na taj način, kroz postavljanje kratkih pitanja započnu razgovor.

Postoje neke standardne fraze koje vaš tinejdžer može koristiti kako bi pokazao da razočaran ili ljut. Dvije najčešće fraze su: “Kako god ti kažeš, ili “Vi jednostavno ne razumijete.”

Oba ova odgovora su jasni pokazatelji djetetovog stava da nema nikakvog uticaja na stvari koje ga se tiču. Može misliti da ga tretirate kao da je malo dijete, ne dozvoljavajući mu da izrazi svoje mišljenje, ili pak može osjećati ga uopšte ne slušate.

Ukoliko čujete bilo koju od ovih izjava razmislite o onome što je rečeno, i zapitajte se gdje ste, i kako ste isključili vaše dijete, ili da li ste uopšte slušali njegovu stranu priče. Ovakvi komentari ukazuju da nešto nije u redu na relaciji roditelj – dijete.

Roditelji se često nađu u situaciji da njihov tinejdžer ne želi više da razgovara s njima. Nekoliko je mogućih razloga za odbijanje razgovora. Prvo, tinejdžeri nisu sigurni kako da priđu svojim roditeljima. Oni jednostavno ne znaju kako razlikovati zavisnost od roditelja od bliske komunikacije. Njihovo odbijanje razgovora i bliskosti jednostavno pokazuje da žele biti nezavisni i samostalni jer su sada „veliki“.

Drugo, naš stil života može ostaviti utisak na našu djecu da mi nemamo dovoljno vremena za slušanje njihovih problema. Pokušajte se sjetiti, koliko puta vam je  dijete prišlo s pitanjem, a vaš odgovor je bilo, “Ne sada” ili, “Trenutno sam zauzet/a“. Možda ste čak i obećali da ćete ih saslušati čim završite s onim što upravo radite, ali odloženi razgovori u većini slučajeva se i ne dogode.

Kada govorimo djeci da smo zauzeti i da nemamo vremena, tada dijete uči da nas ne “gnjavi“ sa svojim problemima i pitanjima. Ukoliko je to slučaj, prvo moramo popraviti štete koju smo ranije nanijeli. Moramo uvjeriti naše tinejdžere da se zaista brinemo za njih, da ih želimo slušati, i da imamo vremena za njih. A za to treba mnogo strpljenja.

Drugi važan činilac koji moramo uzeti u obzir je da naš tinejdžer ne razmišlja na način na koji razmišljamo mi. Roditelji tinejdžera imaju dosta emocionalnih uspona i padova tokom svog života, imamo različite poglede o tome što je važno, šta nije. Pogledati ponekad na svijet kroz oči naše djece, naučiće i nas da ih shvatimo i da im se približimo.

Izvor: TPortal/Roditeljstvo.com

Pages: 1 2

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply