Norvežani najviše pomažu u kući, Japanci najmanje

istrazivanjeUoči Međunarodnog dana žena koji Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) objavila je rezultate istraživanja o ravnopravnosti u učestvovanju u kućnim koje je pokazalo da se polako smanjuje az jizmeđu muškaraca i žena jer sve više žena ima sopstvene karijere.

“Ipak još  postoji veliki jaz prema polu u neplaćenim poslovima što očigledno pokazuje da je muškarcima još teško prihvatiti se povremeno posla u nekim državama”, kaže OECD u saopštenju.

Nakon što je uporedila koliko odrasle osobe oba pola provode dnevno u “neplaćenom radu” u 34 zemlje članice, organizacija je zaključila da muškarci u Norveškoj najviše učestvuju u kućnskim poslovima, a Japanci najmanje.

 

Turkinje provode najviše vremena obavljajući kućne poslove, uključujući kupovinu, ukupno 377 minuta dnevno, dok Turci takvim zadacima posvećuju samo 116 minuta. Japanci su najmanje od pomoći u kući i na to potroše 62 minuta dnevno, dok žene rade u kući 300 minuta.

Iako su Norvežani od najveće pomoći sa 180 minuta dnevno, Norvežanke ipak rade u kući više – 210 minuta dnevno. Istraživanje je pokazalo da žene na sjeveru Evrope provode daleko najviše vremena u opuštanju – u Norveškoj se 367 minuta dnevno troši na odmor i zabavu, a u Britaniji žene na to potroše 339 minuta dnevno.

Istraživanje OECD-a sprovedeno na uzorku od 20 hiljada osoba.

Izvor: Tportal

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. pa, drage mame, od nas treba da se pocne. kad sinovi prestanu da se tretiraju kao zasticena vrsta i nauce da nije “ispod casti” da se operu sudovi, usisa stvar ce se brzo promeniti, jer sutra nasi sincici postace neciji muzevi. a vec nauceni da pomazu

Leave a Reply