Zakon previđa osam obaveznih vakcina

Piše: Katarina Janković

vakcineDjeca u Crnoj Gori od rođenja do punoljestva treba da prime ukupno osam obaveznih vakcina ali i revakcine, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ljekari djecu vakcinišu protiv tuberkuoze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tip B, virusnog hepatitisa B, dječije paralize, malih boginja, rubeole i epidemijskih zauški.

Kada se daju vakcine ali i revakcine pročitajte ovdje

U Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore kažu da je ukupan broj obaveznih vakcina manji nego u razvijenim i zemljama Evropske unije, ali portalu Roditelji nijesu saopštili za koliko.

Da li će Crna Gora na putu ka EU morati da Program obaveznih imunizacija i poveća njihov broj još nije poznato, a iz Centra su objasnili da za sada nema eksplicitnih zahtjeva za „dodavanjem“ mada postoji mogućnost .

“Moguće je da, zbog dogovora na nivou Evropske unije o eliminisanju ili iskorijenjivanju pojedinih bolesti Program bude mijenjan, i Crna Gora bude morala da uvede neke nove vakcine”, objasnili su iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

U toj ustanovi kažu, na račun sve zastupljenijih stavova i strahovanjima roditelja o štetnosti vakcina, da su one vrsta lijekova koji se, zbog svoje specifičnosti (široka ciljna grupa koju u najvećoj mjeri čine odojčad, mala  i djeca školskog uzrasta), veoma pažljivo i dugotrajno provjeravaju prije nego se uvedu u upotrebu pa se smatraju najbezbjednijim medicinskim preparatima.

Oni tvrde da se osim toga, njihova djelotvornost i bezbjednost stalno prate kako od strane zdravstvenih autoriteta tako i od javnosti.

Vakcine se, kako dodaju, stalno usavršavaju kako bi se reaktogenost odnosno neželjene reakcije na njih svele na najmanju moguću mjeru, tako da su ove koje su trenutno u upotrebi značajno manje reaktogene od onih koje su se ranije koristile.

“Kao rezultat dosadašnjeg iskustva i rezultata u kontroli bolesti za koje postoje vakcine, nacionalni autoriteti svih država svijeta na čelu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom smatraju da je odnos između koristi koje pružaju u sprječavanju obolijevanja, nastanka komplikacija i umiranja od vakcino preventabilnih bolesti sa jedne strane i mogućih neželjenih reakcija koje su povezane sa njihovom upotrebom, višestruko na strani upotrebe vakcina”, navode iz Centra.

Šta o kvalitetu i bezbjednosti vakcina kažu u CALIMS-z pročitajte na narednoj strani

Pages: 1 2

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply