Kada i kako se daju obavezne vakcine?

vakcinacija1Načini i rokovi davanja vakcina u Crnoj Gori defisani su Pravilnikom o uslovima i načinu sprovođenja obavezne imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određenih zaraznih bolesti.

Tuberkuloza

Tim dokumentom je propisano da dijete dobije BCG vakcinu u prvoj godini života, najčešće prilikom otpuštanja iz porodilišta, a ukoliko je do tada ne primi onda do navršena dva mjeseca. Djeca koja nijesu mogla biti vakcinisana do tada moraju se vakcinisati do prve godine života.  Dokaz da je dijete uspješno vakcinisano je ožiljak na mjestu vakcinacije prečnika najmanje tri milimetra. Veličina ožiljka kontroliše se četiri do šest mjeseci poslije vakcinacije. Djeca koja nemaju ožiljak, ili je ožiljak manji od tri mm, treba ponovo da se vakcinišu do navršene prve godine života.

Ako se iz bilo kojih razloga vakcinacija nije dobijena u utvrđenom roku, dijete se vakciniše u periodu od12 mjeseci do punih pet godina života, uz prethodno tuberkulinsko testiranje (PPD test).

Dječija paraliza

Vakcinacija protiv dječije paralize sprovodi se nakon navršena dva mjeseca do 14 godina života. Prva revakcinacija protiv dječije paralize dobija se godinu nakon završetka potpune vakcinacije, odnosno šest mjeseci poslije toga ako postoje epidemiološke indikacije. Druga revakcinacija je predviđena prije upisa u prvi razred osnovne škole ili izuzetno u toku njega. Postoji i treća revakcinacija protiv dječije paralize i to u završnom razredu osnovne škole, odnosno do 14 godina života.

Difterija

Vakcinacija protiv difterije se započinje kada dijete napuni i dva mjeseca i mora se završiti do sedmog mjeseca, a najkasnije do prvog rođendana. Ako se iz bilo kojih razloga vakcinacija ne sprovede u utvrđenom roku dijete se vakciniše između 12 i 18 mjeseci.

Ova vakcina može biti samostalna ali može biti i dio kombinovane vakcine, kao što je trenutno slučaj u Crnoj Gori.

Potpuna vakcinacija se sprovodi davanjem dvije ili tri doze vakcine u zavisnosti od uzrasta vakcinisanog i vrste vakcine koja se koristi. Razmak između dvije doze vakcine koja sadrži komponentu difterije ne smije biti kraći od jednog mjeseca, odnosno u skladu sa uputstvom proizvođača.

Prva revakcinacija protiv difterije, sprovodi se kad protekne jedna godina od potpune vakcinacije, a najkasnije do navršenih pet godina života. Druga revakcinacija protiv difterije je predviđena prije upisa u prvi razred osnovne škole, ili izuzetno u toku njega. Treću revakcinu protiv difterije dijete prima u završnom razredu osnovne škole, odnosno do navršenih 14 godina života, a četvrtu u završnom razredu srednje škole.

Tetanus

Vakcinacija protiv tetanusa započinje kada dijete napuni dva mjeseca i mora se završiti dok napuni šest mjeseci, a najkasnije do godinu. Dijete se moževakcinisati i između 12 i 18 mjeseci ako prije nije moglo da dobije ovu vakcinu. Ova vakcina može biti samostalna ali može biti i dio kombinovane vakcine.

Razmak između dvije doze vakcine koja sadrži komponentu tetanusa ne smije biti kraći od jednog mjeseca, odnosno u skladu sa uputstvom proizvođača.

Prva revakcinacija protiv tetanusa, sprovodi se kad protekne jedna godina od potpune vakcinacije, a najkasnije do navršenih pet godina života. Druga revakcinacija slijedi prije upisa u prvi razred osnovne škole, ili izuzetno u toku njega. Treća revakcinacija je predviđena u završnom razredu osnovne škole,odnosno do navršenih 14 godina života, a četvrta u završnom razredu srednje škole.

Veliki kašalj

Djecu vakcinišu protiv velikog kašlja kada napune dva mjeseca i vakcinacija se mora završiti do navršenih šest mjeseci života, a najkasnije do godinu.

Ukoliko dijete iz nekog razloga ne primi ovu vakcinu može je dobiti između 12 mjeseci do navršenih pet godina života. I ova vakcina može biti samostalna ili dio kombinovane vakcine. Potpuna vakcinacija se sprovodi davanjem tri doze, a razmak između dvije ne smije biti kraći od jednog mjeseca, odnosno u skladu sa uputstvom proizvođača.

Revakcinacija protiv velikog kašlja usljeđuje godinu nakon toga, a najkasnije do navršenih pet godina života.

MMR

Kada dijete napuni godinu dobija jednu dozu kombinovane žive vakcine protiv malih boginja, zaušaka i crvenke odnosno MMR.  U Pravilniku piše da se vakcinacija mora srovesti do navršenih 15 mjeseci života. Vakcinacija MMR-om može se započeti i uzrastu od šest do 12 mjeseci života ukoliko teritorijalno nadležna epidemiološka služba utvrdi postojanje epidemiološke indikacije za vakcinaciju. Ponovna vakcinacija djece sprovodi sejednom dozom vakcine između 15 do 24 mjeseca života.

Ako se iz bilo kog razloga, osim trajnih kontraindikacija, vakcinacija ne sprovede do ovih rokova, dijete će se vakcinisati do navršenih 14 godina života.Revakcinacija ili druga doza MMR-a dobija se prilikom upisa u prvi razred osnovne škole, a takođe se može dati i ranije ako tako predloži epidemiološka služba.

HB

Imunizacija protiv hepatitisa B sprovodi se vakcinom protiv hepatitisa B proizvedenom metodom genetskog inženjeringa.  Vakcina se daje u tri doze. Prva se daje već u uzrastu novorođenčeta, druga nakon mjesec dana, a treća šest mjeseci nakon prve doze. Vakcinacija protiv hepatitisa B treba da se završi do navršenih 12 mjeseci života. Nepotpuno vakcinisana djeca nakon 12 mjeseci života primaju nedostajuće doze

HiB

Protiv oboljenja izazvanih Hemofilusom influence tipa b daje se HiB vakcina i to sa navršena dva mjeseca do pet godina.

Dobijaju se tri doze. Ukoliko vakcinacija Hib vakcinom nije započeta do sedmog mjeseca, daje se u razmaku koji ne smije biti kraći od mjesec. Ako nije nije započeta do 12 mjeseci života, daje se do navršene pete godine.

Kompletan kalendar imunizacije pogledajte ovdje

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply