Napravite senzornu kutiju

riza2Imate li kod kuće senzornu kutiju? Mnogi roditelji čim vide sadržaj kutije i odmah se uplaše nereda. Zaista je šteta razmišljati o komadićima koji će sigurno ispasti iz kutije u toku igre, s obzirom da će djeca provesti puno vremena zakljubljeno uživajući u ovoj vrsti zabave. Osim toga uvijek se može postaviti veliki peškir ispod kutije kako bi čiščenje nereda kasnije bilo pto lakše.

Ovo je vrlo jednostavno uputstvo kako da napravite senzornu kutiju od riže duginih boja. Ono što je posebno dobro u vezi sa ovom kutijom je to što aktivira sva čula (degustacija nije preporučljiva). Sva čula se u toku ove igre aktiviraju, podrazumijevaju se čula dodira i sluha, ali i vida i mirisa, jer je njen sadržaj jakih jakih boja i jedinstvenog mirisa.

A šta vam je potrebno:

  • 6 do 7 kila riže;
  • jabukovo sirće;
  • boje za hranu;
  • nekoliko plastičnih kesa npr onih za zamrzivač;
  • 1 veća kutija sa poklopcem.

Prvo odlučite koliko boja će da ima vaša senzorna kutija i u skladu sa tim pripremite odgovarajući broj kesa. Napunite svaku kesu sa po pet šolja riže i dodajte 2-3 kašike sirćeta i oko 30 do 40 kapi boje za hranu (što više boje to tamnije nijanse). Zatvorite kesu i protresite  dok se boja ne rasporedi po riži.

rizaZatim otvorite kesu i ostavite je tako preko oći da se riža osuši. Na taj način će i ispariti jak miris sirćeta.

Kada se sve iz kesa polako prepiste obojanu rižu jednu pored druge, nemojte je miješati, da bi djeca uživala u duginim bojama, a onda i sami počeli da prave kombinacije. A zatim zakopajte blago (novčiće, sitne igračke…), pipremite dodatke za igru poput lopatica i grabuljica i pustite da djecu da iskorite neograničene načine uživanja u svojoj senzornoj kutiji.

Izvor: www.ehow.com

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply