Pomno planiranje prije početka uređenja dječije sobe

8b766c302292334534698402bc49be14Prosječna dječja soba danas obuhvata kvadraturu od 8 do 20 metara kvadratnih koja je često namijenjena za dvoje djece.

Prilikom njenog opremanja potrebno je razmišljati o uzrastu djece i njihovim potrebama: učenju, spavanju, igranju i funkcionalnosti ormara, dijelu za police, kutku za igračke i ostalom namještaju.  Upravo je zato prije ulaska u opremanje takve sobe bitno isplanirati pomno svaki detalj.

Za manje dijete vrtićkog i predškolskog uzrasta nije neophodno odmah predvidjeti mjesto za radni sto, ali vremenomse mora uzeti u obzir da i on mora stati u taj prostor.

Svakako treba uvažiti i afinitete djeteta, boje i materijale koje voli i s kojima se osjeća sigurno. Ako je negdje dobrodošlo da se igra se s bojama i oblicima, dječija je soba pravo mjesto za to, ali ipak treba paziti da ne pretjeramo pa da konačni ishod ne bude prenapadan i agresivan za dječju psihu.

Pastelne boje i svijetli namještaj pravo su rješenje za male dječijje sobe. Tapete i oslikavanje zidova takođe su vrlo popularni, a izbor je beskrajan.

Sigurnost je još jedan aspekt vrlo važan u opremanju dječjih soba. Tako za premalu djecu nijesu dobri kreveti na sprat, a ako su neophodni treba postaviti adekvatnu zaštitnu ogradu.
Ukoliko su u sobi djeca mlađa od 6 godina na sve utičnice za struju potrebno je postaviti maskice. Radijatore je moguće zatvoriti u maske od perforiranog medijapana da se mala djeca ne bi povrijedila u igri.

Modularni namještaj danas je postao imperativ zbog malog prostora. Tako su na primjer kreveti na sprat uobičajena stvar u opremanju dječjih soba za dvoje i više djece. Mogu se kupiti kao gotovi komadni namještaj ili se mogu raditi po mjeri.

Modularni mogu biti i drugi komadi namještaja poput stolova na točkiće koji se mogu izvlačiti po potrebi, raznih skrivenih ladica u kojima mogu biti dodatni kreveti. Kod radnih stolova je bitno da su postavljeni tako da prirodno svjetlo dolazi s lijeve strane (gdje je moguće).

Kao podne obloge u dječjim sobama dobro je koristiti tepihe, etisone ili ako je dijete alergično, prirodne materijale. Djeca često sjede i igraju se na podu pa treba misliti na njihovo zdravlje.

Rasvjeta treba biti vrlo dobra, pogotovo ako je malo prirodne svijetlosti u sobi. Osim centralnog izvora svjetlosti imperativ su male noćne svjetiljke za čitanje i stone svjetiljke za radnim stolom.

Zavjese na prozorima trebaju biti svijetle i prozračne kako bi omogućavale što bolje prodiranje prirodnog svijetla u sobu. Ukoliko želite, možete se igrati raznim šarenim, neprozirnim dekorima koji u tren oka mogu zamračiti prostoriju i stvoriti mali privatni svijet.

Ormari i police u dječjim sobama trebaju da omogućiti dovoljno mjesta za odjeću, igračke, knjige i školski pribor naših mališana. Uobičajeno je da u ormarima postoji barem jedno kratko vješanje širine 80 cm, i ormar s policama širine 50 cm. Njihova dubina trebalo bi da bude minimum 50 cm. Uz to su potrebne još barem dvije fioke, police i radni sto s 2 -3 manje fioke. Ukoliko je dvoje djece, trebalo bi sve računati puta dva.

Pri opremanju dječje sobe vrlo je važno dobro osmisliti prostor kako bi se djeca osjećala sigurno i ne skučeno i imala dovoljno prostora za učenje i igru.

Izvor: Magazin.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply