Novopečene mame u prvoj godini i više nego zbunjene

umorna majkaNakon što dobiju prvo dijete treba da prođe i do godinu dana da bi majke u potpunosti počele da uživaju u majčinstvu, pokazalo je britansko istraživanje nedavno sprovedeno.

Više od polovine novopečenih mama pati od manjka samopouzdanja, a jedna od šest u svojoj bebi počne da uživa tek nakon prvog rođendana.

Čak 52 odsto mama reklo je da osjeća da je izgubilo svoj identitet nakon porođaja. Njih čak 35 odsto kaže da im nedostaje boravak van kuće i odlazak na posao. Više od polovine, njih 52 odsto, smatra da treba naći novi krug prijatelja, onih koji imaju djecu.

Naime, istraživanje je pokazalo da mame, umjesto da uživaju u bebi, prolaze vrlo stresan period u kojem se suočavaju s novim promjenama. Osim što moraju da prežive brojne neprospavane noći, žene su priznale da im je potpuno palo samopouzdanje jer nisu znale što da rade u određenim novim situacijama.

Novopečene mame priznale su i da su bile zatečene mnogim aspektima majčinstva, uključujući zdravlje, bolest, hranjenje, sigurnost… Jedna od šest mama otkrila je da je u djetetu počela da uživa tek nakon bebinog prvog rođendana.

Gubitak društvenog života koji je neminovan nakon rođenja djeteta velika je promjena, zato nije ni čudno što je čak 55 odsto mama priznalo kako su teško podnosile činjenicu da, nakon što dobiju dijete, ne mogu izaći kada hoće i raditi što žele.

Osim toga, nešto više od polovine priznalo je i kako teško prihvata promjene na tijelu koje su nastale nakon porođaja. Ipak im je najveći izazov nakon rođenja prvog djeteta nedostatak znanja o novoj ulozi.

Zatečene su nekim novim zahtjevima s kojima tek uče da se nose: zašto im dijete plače, kako ga uspavati, kako mu uspostaviti rutinu. Zbog mnogih zahtjeva mame su zbunjene i gube vjeru u sebe. Oko 24 odsto smatra i da je dojenje pravi izazov, kao i koordiniranje kućanih poslova, kuhanje i brige o djetetu.
Samo 56 odsto mama smatra da im je partner pružio dovoljno podrške tokom tog perioda.

Uprkos svemu osam od deset mama kaže da im je dijete “najbolje što im se dogodilo u životu”.

Majke, dok razmišljaju o majčinstvu, misle da je trudnoća najteži dio, ali pravi posao dolazi kada se beba rodi. Dolazi do velikih promjena na koje se trebaju prilagoditi, provesti 24 sata brinući se o drugom biću, a to je posebno teško u prvoj godini djetetovog života.

O ovoj temi možete pisati i na FORUMU portala.

Izvor: Tportal.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply