Neobični običaji iz svijeta povezani s rođenjem djeteta

beba placeSvakog dana se širom svijeta rodi oko 370 hiljada djece i u svakoj zemlji postoje neki običaji povezani sa tim činom kao i periodom nakon rođenja djeteta. Otkrijte neke od neobičnih običaja različitih kultura kroz istoriju i saznajte da naši domaći običaji možda i nijesu tako uvrnuti kako mislimo.

Bebe u kartonskim kutijama

Umjesto drvenih ili plastičnih kolijevki ili krevetića, u Finskoj su se djeca često stavljala u kartonske kutije, a to se ponekad čini i danas pa se i dalje novopečenim majkama zna poklanjati mali madrac ili jastuk za kartonski kutiju. Ta je tradicija stara 75 godina, a započela je u doba siromaštva u kojem su stope smrtnosti bile visoke, a simbolizovala je da sve bebe imaju jednak početak u životu.

Odrasli ne smiju puzati

Prema bugarskoj legendi, ako odrasli puze pred djetetom, đavo može postati ljubomoran i pokušati da naudi ili čak da ukrade bebu. Da bi zle sile pomislile da je dijete nepoželjno, odrasli može pljunuti na dijete govoreći “Neka se kokoškei pokake na tebe”.

“Hektolitri” supe od algi za majku

Nakon porođaja, žene u Koreji trebaju strogo da mir tri sedmice nakon porođaja kako bi se oporavile. U tih 21 dan moraju da jedu samo topla jela i napitke, čak i ako je porođaj bio usred ljeta. Takođe, novopečena majka tradicionalno treba da jede velike količine supe od algi, koja bi trebalo da ubrza oporavak nakon porođaja.

U Kini ih se rano “trenira”

Nakon što beba i majka dođu iz bolnice, većinu roditelja najviše zaokupi režim spavanja i hranjenja. Kinezi tome dodaju i još nešto, a to je privikavanje bebe na tutu. Ono započinje čim dijete može samo da drži glavicu, što može biti i već sa dva mjeseca. Dijete se vodi u toalet pa tamo odrasli oponašaju zvukove vršenja nužde, pohvala i zagrljaja, s ciljem da se dijete što prije odvikne od pelene.

Za krštenje torta još s vjenčanja

Ako mislite da ste vi držali svadbenu tortu u frižideru predugo, razmislite još jednom jer u Irskoj je tradicija da se čuva gornji sprat vjenčane torte sve dok se dijete ne rodi. Torta se tada razmrvi po bebinoj glavi kao simbol “kruga života”, a gosti mogu slobodno da pojedu ostatke torte. To oni pametni ipak ne čine.

Bebina stopala ne dodiruju tlo

U tropskoj državi Baliju postoji tradicija po kojoj stopala djeteta ne smiju dotaći tlo prvih 105 dana njegovog života. To doslovce znači da se dijete tri mjeseca mora stalno nositi i držati, a na taj poseban 105. dan, velikom se ceremonijom dijete spušta na tlo i izražava mu se dobrodošlica u porodicu.

Hladne kupke

Iako većina današnjih roditelja to ne bi napravila, na Gvatemali se majkama savjetovalo da bebe stave u ledene kupke, kako bi se kod njih podstakao dobar san. To su predlagali i stari Maje, koji su govorili da ledene kupke spriječavaju i nastanak osipa.

Brijanje kose

U Pakistanu se u prvih sedam dana djetetovog života kosa treba skroz obrijati, kao dio muslimanskog običaja nazvanog Aqiqag. Prema njemu, nakon brijanja će bebi kosa rasti brže i biti gušća. Roditelji zatim trebaju da izvagaju odrezanu kosu i jednako toliko srebrnine da daju u dobrotvorne svrhe

Čuvanje pupčane vrpce

Nakon što djetetu otpadne pupčana vrpca, ona se u Japanu čuva u drvenoj kutiji i naziva heso. Ona se smatra simbolom veze između bebe i majke u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a dijete ime dobija tradicionalno sedmog dana života.

 

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply