Otvoreno adaptirano porodilište

porodiliste2U Kliničkom centru Crne Gore danas je otvoreno adaptirano i moderno porodilište sa pet porođajnih sala, salom za pripremu, posebnom operacionom salom za carske rezove i apartmanima. U novom porodilištu beba će moći da bude odmah pored majke, a od februara će porođaju moći da prisustvuje i partner porodilje.

“Jeste da je dugo trajalo, ali mislim da se isplatilo”, kazao je direktor Kliničkog centra, Milan Mijović.

On je najavio i veliki novi donatorski projekat koji, kako je kazao, neće voditi KCCG ili Ministarstvo zdravlja, nego građani Crne Gore. To je projekat koji će pomoći adaptaciji akušerskog odjeljenja, i početka rada laktarijuma koji su takođe sastavi dio Klinike za ginekologiju i akušertvo Kliničkog centra.

U prethodnih 37 godina u podgoričkom porodilištu rođeno 120 hiljada građana Crne Gore, a u njemu se godišnje a se u njemu godišnje obavi oko tri hiljade porođaja.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao je je Ministarstvo proteklih godina posvetilo posebnu pažnju uređivanju tog veoma bitnog segmenta zdravstvene zaštite.

porodilisteOn je podsjetio da je, u saradnji sa UNICEF-om, 2000. godine pokrenut Bejbi frendli, odnosno program Bolnica po mjeri djeteta, ćiji je cilj da porodilišta budu centri za podršku dojenju.

“Od 13 porodilišta u Crnoj Gori, do danas je ovaj status dobilo deset, i to u opštim bolnicama Pljevlja, Nikšić, Bijelo Polje, Berane i Bar, u domovima zdravlja Ulcinj, Mojkovac, Rožaje i Plav, kao i u privatnoj opštoj bolnici Meljine”, naveo je Radunović.

On je rekao da je saradnja Ministarstva sa nevladinim sektorom, u prvom redu sa Udruženjem Roditelji, ali i ostalim organizacijama koje su ukazivale na nedostatke u tom segmentu zdravstvene zaštite, izuzetno dobra i daje rezultate.

Radunović je podsjetio i na analizu UNICEF-a u kojoj je zaključeno da je kvalitet njege majki, novorođenčadi i djece u Crnoj Gori često ispod standarda, posebno što se tiče informisanja, komunikacije, povjerljivosti i holističke njege.

“Ministarstvo će, u saradnji sa UNICEF-om, do kraja februara izraditi dio budućih nacionalnih smjernica, odnosno protokola, u prvom redu za izvođenje carskog reza i praćenje komplikacija u trudnoći, koji će značajno doprinijeti unaprjeđenju stanja u ovoj oblasti”, najavio je Radunović.

On je ocijenio da je adaptacijom porodilišta u KCCG riješeno više problema.

“Dobili smo savremeno porodilište, posebno odjeljenje za njegu porodilja koje su porođene carskim rezom i odjeljenje za normalno porođene žene, uz Bejbi frendli program”, rekao je Radunović.

Time su, kako je naveo, obezbijeđeni bolji uslovi i za majke i za novorođenčad, ali i za zaposlene.

Izvor: MINA

[wpv-view name=”Foto Slider”]

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply