Crna Gora da suzbije nesrazmjer u broju novorođenih dječaka i djevojčica

UZVSavjet Evrope je nedavno zatražio od Crne Gore da preduzme konkretne korake u suzbijanju visokog nesrazmjera u broju novorođene muške i ženske djece  za koje sumnjaju da je posljedica uništavanja ženskih fetusa.

Ta organizacija ali i Ujedinjene nacije su zabrinute  dobijenim brojkama iz popisa 2011. godine o broju i polu novorođenčadi i njihovom poređenju sa popisom iz 2003.

Ove organizacije sumnjaju da je visoka nesrazmjera u broju novorođene muške i ženske djece posljedica uništavanja ženskih fetusa, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Statistika ukazuje da se u Crnoj Gori rađa 100 djevojčica na 110 dječaka, dok je prirodni prosjek 100 naprema 102, 104. Relevantna globalna istraživanja svrstala su Crnu Goru među zemlje sa najvećom stopom poremećaja odnosa polova kod novorođene djece, što je pojedine međunarodne organizacije navelo na sumnju da je riječ o zloupotrebi savremenih medicinskih metoda ranog utvrđivanja pola i selektivnim abortusima ženskih fetusa.

Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović potvrdio je da je Savjet Evrope tražio informaciju od Crne Gore o prenatalnom odabiru pola jer su istraživanja populacionog fonda UN pokazala da se u nekim evropskim zemljama vrši prenatalna selekcija pola fetusa u korist muške populacije.

“Prema tom istraživanju Crna Gora je uz Albaniju, Aterbejdžan, Jermeniju zemlja sa najvećim debalansom među djecom muškog i ženskog pola“, objasnio je Grbović.

Da žene prekidaju trudnoću pod pritskom porodice kada utvrde da je plod ženskog pola, a u želji da se po svaku cijenu obezbijedi muški nasljednik, te da zbog toga, ali i diskrecije često odlaze u zemlje u okruženju, priče su i spekulacije koje je teško dokazati, jer o svemu tome nema javnih svjedočenja, smatra predsjednica skupštinskog odbora za ravnopravnost polova Nada Drobnjak.

„To je pitanje o kome se govori uz kafu u Crnoj Gori. Žene pričaju o slučajevima o kojima znaju“, kazala je ona.

Drobnjak je nedavno javno na jednom skupu izrazila sumnju da se ženski fetusi uništavaju i smatra da zabrinjvajuće brojke ukazuju da je „granica pređena“.

„Statistički podaci iz popisa ali i godišnji podaci o rođenoj djeci pokazuju da se nešto dešava. Po meni to je prešlo granicu dozvoljenog, granicu prirodnog i vidi se da ima uticaja sa strane“, ocijenila je ona.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. a poceli su ko kinezi a samo neka mi neko kaze sta se dobija produzenjem te neke loze,ocuvanje prezimena i svakojake kojestarije koje su im izgovor?jel su to neka dinastija pa moraju muska deca da se radjaju samo?koliko neko mora biti maloumno zaostao da to radi?

  2. Nema te evropske a ni svetske organizacije koja bi promijenila nasu svijest i mentalitet…imam jedno dijete – cerkicu, zaplakala sam od srece kad mi je doktorica saopstila da je zensko… ja cu svoje dijete uvijek moci da pogledam u oci i da joj kazem da su je roditelji zeljeli i da je neizmjerno vole… nazalost, sa vecinom zenske djece koja se rode kod nas nije tako!!!

  3. treba provjeriti jesu li nam sve daske u glavi pravilno rasporedjene ,kada se uopste prica o ovakvim stvarima,pored svih bolesti i anomalija sa kojima se srecemo sve cesce.Zaista ne znam moze li biti normalan covjek koji prvenstveno ne zeli zdravo dijete?Ne znam ,….

  4. Odakle njima ova saznanja? Jesu li bas sigurni da je pol djeteta razlog za toliki broj abortusa? Ili mozda materijalna situacija? Bolje bi im bilo da savjetuju kako da nam se poboljsa zivot i nama i nasoj djeci i rodjenoj i nerodjenoj. Nego je to malo teze, pa onda nas tretiraju kao divljake… uzas!

  5. Iz dvije dvije trudnoce, 2 djecaka, ali zelje su mi bile samo da je zivo I zdravo, kao I mom muzuz I porodici. Trudnoce su mi bile visokog rizika, tako da mi gin. Ne savjetuju trecu trudnocu. U danasnjem vremenu, kada su informacije o kontracepciji “na dlanu”, povecan je broj abortusa( tesko mi pada I da napisem tu rijec), I to zbog pola. Sramota..ako je to sve tako…

Leave a Reply