Nema novih prijavljenih slučajeva virusnog meningitisa

fever?Institut za javno zdravlje Crne Gore u posljednja 24 sata nije registrovao nove slučajeve obolijevanja od virusnog meningitisa u opštini Podgorica.

U utorak je na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Crne Gore troje djece hospitalizovano sa simptomima virusnog meningitisa. Riječ je o dvoje djece predškolskog uzrasta, tri i četiri godine, i jednom trinaestogodišnjem djetetu, objavile su Dnevne novine.

U Institutu za javno zdravlje su kazali da nije riječ o epidemiji, jer djeca koja su primljena ne idu u istu predškolsku ustanovu, a nijesu željeli da kažu o kojim se ustanovama radi kao ni da posavjetuju roditelji da li da šalju djecu u vrtić ili ne.

Meningitis je zapaljenje moždanih ovojnica (moždanica), koja se latinski zovu meninge, a nastaje kada neki mikroorganizam stigne do moždanih ovojnica u kojima počne da se razmnožava.

Pedijatar Vjera Janković objasnila je za portal Roditelji.me da postoje dvije vrste zapaljenja moždanih ovojnica – meningitis i encefalitis koji je zapaljenje mozga u toku kojeg dolazi gdo prodora mikroorganizama u moždano tkivo i mnogo je teža bolest od meningitisa.

Meningitis, prema njenim riječima, izazivaju virusi i to uglavnom oni koji izazivaju infekcije disajnih puteva ili organa za varenje.

“Većina virusa stiže preko organa za varenje ili respiratornih organa. Prljave ruke, zagađena voda i kapljični putevi infekcije su najčešći vid prenosa. Zatim, sa ulaznog mjesta, preko krvi se transportuju do moždanih ovojnica”, pojasnila je dr Janković na pitanje kako se može prenijeti virusni meningitis .

Ona je dodala i da ne znači da će sva djeca koja dobiju virus dobiti i meningitis, jer to u velikoj mjeri zavisi od reakcije organizma, koja je individualna – specifična za svako dijete.

Janković je kazala da postoji jedna vrsta predispozicije ali se na žalost ne može predvidjeti koje će dijete dobiti meningitis.

“Za utjehu je da je to jako rijetko, tj. većina djece ne dobije meningitis i ako dođe u kontakt sa prouzrokovačem”, navela je ona.

Dijete koje ima meningitis odjednom postaje bezvoljno, žali se na glavobolju koja je sve gora, počinje da mu smeta svjetlo, jako je malaksalo. Često je njehovo stanje praćeno povraćanjem koje ne donosi olakšanje. Ovim simptomima mogu prethoditi znaci infekcije disajnih puteva kao što su curenje iz nosa, kašalj ili digestivnih organa – povraćanje i proliv, ali i ne moraju postojati ti simptomi.

Definitivna dijagnoza meningitisa se postavlja pregledom likvora – moždane tečnosti, posle čega se jasno zna je li meningitis u pitanju i da li je virusni ili bakterijski od čega zavisi terapija.

Dr Janković je objasnila da se meningitis obavezno liječi u bolničkim uslovima.Terapija zavisi od vrste prouzrokovača. Dijete dobija neophodnu njegu, tečnost i ljekove „kroz venu“. Za većinu virusa nema efikasnih ljekova, pa se sprovodi takozvana suportivna terapija – „podrška“ teško bolesnom djetetu.

Srećom, imunološki sistem djeteta obično savlada ovu infekciju”, dodala je ona.

Meningitis može imati i komplikacije kao i svaka bolest. Češće su ako je dijete mlađe. Najčešća i najopasnija komplikacija je encefalitis – upala mozga.

Tri su načina prevencije – higijenskim mjerama, vakcinacijom, ako je u pitanju bakterijski meningitis i ljekovima u nekim situacijama u kolektivima.

Najbolja preventiva je izbjegavanje nehigijenskih mjesta, dobro održavanje lične higijene, izbjegavanje zagušljivih i zadimljenih prostorija sa puno ljudi.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply