Srećno ili uspješno dijete?

rukesrecaRoditelji, a ne prijatelji. Budite saučesnik u životu vašeg djeteta, a ne puki posmatrač. Uvijek se “držite” uloge roditelja jer će vaša djeca već pronaći dovoljno prijatelja među vršnjacima. Neka vaši odnosi budu što više prijateljski (sa mnogo povjerenja, podrške, iskustava), ali uvijek u okvirima: roditelj – dijete.

Pravo na grešku. Kada dijete živi u sredini koja mu dozvoljava da ne bude savršeno, ono uči da slobodno razvija svoje potencijale i “razmaše krila”. Ono zna da će biti prihvaćeno u cijelom paketu svih svojih osobina pa i ako pogriješi, ima gdje da se vrati.

Razumijevanje. Mnogi roditelji više razumijevanja pokazuju za svoje prijatelje, komšije, kolege sa posla nego za svoju djecu. Zaboravili su kako je to “biti u djetetovim cipelama” i ne pokušavaju da se uz svoju djecu toga podsjete. Tako se stvara generacijski jaz, a dijete vas s pravom doživljava kao nekoga ko ga ne razumjie i ne poznaje.

Iskrenost. Pokažite ličnim primjerom da poštujete iskenost. Podijelite i vi sa djetetom nešto lično, što možda i nije pohvalno po vas, kako bi ono shvatilo da je takvo ponašanje u vašem domu dobrodošlo. Vodite dosta računa da kada vam dijete nešto iskreno povjeri, što mu je možda bilo lakše da prećuti ili da vas slaže, tu iskrenost i pohvalite. U slučaju potrebe, kaznite djelo o kome dijete govori ali ne i njegovo iskreno istupanje.

Komunikacija. Naučite da budete sagovornik, a ne predavač. Komunikacija mora da bude dvosmjerna, konkretna, jasna. Ne stavljajte se u superiorni položaj. U trenucima kada ne znate kako da verbalno odreagujete, “prebacite” se na neverbalni jezik. Zagrljaj je isto tako komunikacija.

Podrška. Tražite razloge za pohvalu, a ne za kritiku. Radujte se njegovim uspjesima, i uvijek mu budite dodatni “vjetar u leđa”. Otvoreno mu pokazujte i koliko ga volite. Ne brinite, nećete pretjerati, nećete “razmaziti” dijete.

Džordž S. Paton je rekao: “Uspjeh je koliko visoko odskočite kada padnete na dno”. Međutim, koliko će dijete da odskoči, koliko dugo da leti, kojom brzinom da se podigne kada padne na tlo, uveliko zavisi od vas. Zato se vratimo na početak ovog teksta. Sreća ili uspjeh? Odgovor je: oba. Samo, obratite pažnju na redosljed. Kada pružite svojoj djeci osnovu za sreću, ona imaju šansu da budu i uspješna, posebno u svojim ličnim (a ne vašim) snovima i ambicijama. To je sasvim dovoljno. Uostalom, ima li većeg uspjeha od toga da se bude srećan?

Izvor: Sensa, www.lovensensa.rs

Pages: 1 2

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply