Samopregled prvi korak preventive raka dojke

Samopregled kao jedan od načina  preventive raka dojke treba da bude veoma važna navika svake žene sa kojom se treba početi između 18 i 20 godine.

Jednom mjesečno, nakon menstruacije, od petog do desetog dana ciklusa preporučljivo je da se uradi samopregled, a sve žene koje više nemaju menstruaciju treba da odrede jedan dan u mjesecu kada će obavljati svoj samopregled. Uz pomoć samopregleda, kako pojašnjavaju iz nevladine organizacije Zdrava Dona Montenegrina, žena će upoznati svoje dojke, njihov izgled, i znati ako se pojavi nešto neobično.

Oktobar je mjesec u kojem se globalno obilježava mjesec borbe protiv karcinoma dojke, čiji je ovogodišnji slogan Za nju, mislimo zajedno, pravi trenutak je sada. Zdrava Dona Montenegrina je kampanju umjerila na podizanje svijesti građana Crne Gore i cjelokupnog društva na javno-zdravstveni značaj ovog oboljenja.

Iz ove organizacije pojašnjavaju da ukoliko žena u toku samopregleda primijeti bilo kakvu promjenu odmah treba da se obrati svom ljekaru. Samopregled ne može biti zamjena za redovne preglede tokom života.

Kako da obavite samopregled?

U toku tuširanja: u stojećem stavu, podigni jednu ruku iznad glave i opipaj sve djelove dojke. Obrati pažnju na postojanje zadebljanja ili čvorića. Desnu ruku upotrijebi za pregled lijeve dojke i obrnuto.
samopregled1
U ležećem položaju: postavi jastuk ispod desne lopatice i podigni desnu ruku iza glave prilikom pregleda desne dojke i obratno.
samopregled2
Ispred ogledala: postavi ruke na bokove, čvrsto stiskajući, kako bi se zategli grudne mišiće na kojima leže dojke. Obrati pažnju na veličinu, oblik i boju dojki, simetričnost oblika, te postojanje ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavica. Nakon toga, podigni lagano ruke iznad glave i potraži iste promjene.
samoppregled3
Samopregled, ljekarski pregled dojke, ultrazvuk i mamografija su načini da ukoliko se bolest i desi bude otkrivena u što ranijem obliku, što daje velike šanse za izlječenje.

Ljekaru je potrebno hitno se obratiti ako se primjeti čvor ili više čvorova, kvržica ili zadebljanje na bilo kom dijelu dojke;  promjene na koži dojke, crvenilo, rupice ili nabori; uvučene bradavice koje prije nisu bile takve, iscjedak iz bradavica bilo koje boje (proziran, sukrvičav, smećkast, plavičast, krvav…); uvećanje dojke (oticanje); čvor u pazušnoj jami ….

Ultrazvučni pregled dojki najčešće je prva metoda za preglede žena mlađih od 35 godina, jer bi njihove mamografske snimke bilo vrlo teškoočitati zbog vrlo gustog tkiva dojki. Pregled traje 30-ak minuta, a najbolje ga je uraditi nakon menstruacije, od petog do desetog dana ciklusa, kada su dojke manje bolne i napete.

Mamografija je crno-bijeli rendgenski snimak strukture dojke kojim otkrivamo promjene u dojci. Pomoću mamografije mogu se otkriti sitne, klinički još uvijek neprimjetne promjene na dojci, koje se ne mogu otkriti nijednom drugom metodom. Mamografija se obično ne koristi kod žena mlađih od 35 godina, jer je gustoća žljezdanog tkiva velika i u takvom tkivu ne možemo razlikovati pojedinosti.

Pages: 1 2

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply