Samopregled prvi korak preventive raka dojke

kancerNa žalost se sa sigurnošću ne može reći šta uzrokuje karcinom dojke. Postoje mnoge teorije o tome kako i zašto se to događa. Sve žene su u riziku da obole, a i određen postotak muškaraca. Ipak postoje određeni faktori rizika.
Poznati faktori rizika za nastanak karcinoma dojke su slijedeći:
Pol:

Od karcinoma dojke obolijevaju i muškarci, ali je bolest kod žena sto puta češća (100/1). Samim tim što ste žena, u riziku ste da obolite od karcinoma dojke.

Starosna dob:
Što je žena starija veća je mogućnost da oboli od karcinoma dojke. Tri četvrtine oboljelih je iznad 50 godina starosti.

Lična istorija bolesti:
Žene koje su se liječile od karcinoma dojke su u većem riziku od ponovnog nastanka karcinoma kako na istoj dojci, ako nije bila u potpunosti odstranjena ili nastanka karcinoma i na drugoj dojci. Taj postotak iznosi 10%-15% u sljedećih 20 godina.

Porodična istorija:
Ukoliko je u porodici najbliža rodbina (majka, sestra), imala karcinom dojke nastao prije menopauze ili se javio u obje dojke, potrebno je posebno voditi računa o redovnim pregledima, jer je rizik od nastanka karcinoma dojke kod ove grupe veći.

Godine starosti:
Ukoliko ste prvu menstruaciju dobile prije 11. godine, a izgubile je nakon 50. godine starosti, takođe spadate u grupu s povećanim rizikom.

Rađanje:
Žene koje nisu rađale i one koje su prvi porodjaj imale nakon 30. godine.

U riziko faktore spadaju i:
•    pretjerana težina,
•    konzumiranje alkohola,
•    konzumiranje nikotina,
•    tablete za kontracepciju …..

Jedna nit koja se provlači kroz sve te faktore rizika je estrogen, ženski hormon. Estrogen igra ključnu ulogu u ženskom mjesečnom ciklusu i trudnoći.

Nema podataka koji pokazuju da estrogeni u antibebi pilulama i estrogeni koji se daju kao supstituciona terapija kod žena posle menopauze uzrokuju karcinom dojke. Ipak, ako karcinom već postoji, estrogen može stimulisati njegov rast.

Ovi faktori rizika ne znače da će se osobe iz ovih riziko skupina sigurno razboljeti, ali su ugroženiji od ostalih koji nemaju ove predispozicije. Važno je da redovno vode brigu o svome zdravlju. Preko 75% žena oboljelih od karcinoma dojke nemaju pozitivnu porodičnu anamnezu.

Karcinom dojke nije nešto što žena može “dobiti” ili se “inficirati”, kao što je to slučaj sa zaraznim bolestima. Karcinom dojke se razvija postepeno, ponekad je za razvoj potreban dug vremenski period. Ponekad je vrsta karcinoma vrlo agresivna i u ovom slučaju se tumori razvijaju brzo.

Kod malignih tumora ćelije se mogu odvojiti i na više načina se proširiti do drugih dijelova tijela, što ga i čini opasnim. Ćelije se tada krvotokom šire do drugih dijelova tijela i mogu stići do pluća, jetre, kosti… Mogu se proširiti i do limfnih čvorova ispod pazuha.

Izvor: www.zdravadonam.me

Pages: 1 2

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply