Sedam novih vrtića u 4 opštine

djeca u vrticuU Crnoj Gori će u naredom periodu sa deset miliona eura iz kredita Razvojne banke Savjeta Evrope, biti finansirana infrastruktura u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja odnosno izgrađeno sedam novih predškolskih jedinica u četiri opštine i sanirane postojeće vaspitne jedinice.

Novi objekti gradiće se u Pljevljima, Ulcinju, Baru, kao i četiri u Glavnom gradu i to u Tuzima, na Starom aerodromu, u Zagoriču i Bloku VI.

U Ministarstvu očekuju da će oko 1,600 djece uzrasta do šest godina imati direktnu korist od izgradnje sedam novih predškolskih jedinica.

Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović je u intervjuu agenciji Mina kazao da su realni planovi da do 2015. godine, u skladu sa standardima Evropske unije, obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem bude 40 odsto umjesto sadašnjih oko 32 procenta.

On ta očekivanja zasniva na najavama da će biti prošireni kapaciteti predškolskih ustanova i povećan obuhvat, posebno djece iz osjetljivih grupa.

Stijepović je saopštio da su na početku ove školske 2013/2014. godine otvoreni novi objekti vrtića za čiju izgradnju je utrošeno ukupno 5,9 miliiona eura. Otvoreni su novi u Tivtu, Golubovcima, Bijelom Polju i Ozrinićima u Nikšiću.

Vlada Crne Gore je u januaru najavila da će, ako joj bude odobren kredit od 10 miliona eura finansirati gradnju šest novih vrtića do 2016. godine od kojih četiri u Podgorici, jedan u Pljevljima i jedan u Ulcinju.

U odgovoru koji je udruženje Roditelji dobilo na peticiju kojom je tražilo gradnju novih vrtića u januaru je pojašnjeno da bi, ako kredit bude odobren, ova godina bila godina izrada planskih dokumenata i potrebne tenderske procedure, a da bi u narednoj godini trebalo da počne gradnja prvih vrtića iz tog projekta, i to u fazama. Svi planirani radovi bi trebalo da budu završeni do 2016. godine.

Manjak vrtića i prebukiranost karakteriše veliki broj vrtića u Crnoj Gori posebno u centralnom i južnom dijelu, dok je najizraženiji u Podgorici. U Glavnom gradu ove godine u jednoj grupi ima i do 70 uspisane djece. U podgoričke vrtiće prošle jeseni je upisano ukupno 5.830 djece, gotovo dvije hiljade više nego što je bilo predviđeno konkursima, dok podaci o broju upisanih ove godine još nijesu saopšteni.

Prema propisanim normama, u zavisnosti od uzrasta, grupa može da ima od 8 do 25 djece, a u prosjeku, prema podacima Ministarstva, u Crnoj Gori su grupe u prošloj školskoj godini imale 27 mališana. Iako je određeno da radna površina po djetetu treba da bude 3 kvadratna metra za sada to nije slučaj u Podgorici, Bijelom Polju, Pljevljima, Ulcinju, Danilovgradu, Herceg Novom, Kotoru, Baru, Nikšiću, Beranama, Plavu i Rožajama.

Za razliku od tih gradova u više od 3 kvadrata uživaju mališani iz Andrijevice, Mojkovca, Plužina, Cetinja i Budve. Najveći broj djece po grupama zabilježen je u Herceg Novom – 41, Podgorici i Tivtu po 37 i Pljevljima 31.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply