Unija podnosi inicijativu za nacionalne penzije majkama

4113-209Unija slobodnih sindikata  podnijeće inicijativu za nacionalne penzije majkama koje imaju troje i više djece. Podršku  Vlade ne očekuju ali vjeruju da će uz glas opozicionih poslanika uspjeti  tu zamisao da sprovedu u djelo.

Ukoliko Vlada usvoji inicijativu Unije slobodnih sindikata, žene koje imaju troje i više djece mogle bi da dobiju nacionalnu penziju. U Rezoluciji te Unije, predloženo je da majke koje su rodile četvoro djece za penziju treba da imaju 15 godina radnog staža, a majke troje djece 25 godina staža.

“Mi smo sakupili veliki broj potpisa, ali kampanja će biti nastavljena i krajem oktobra imaćemo okrugli sto da bi utvrdili šta smo uradili u vezi sa tim’’, rekla je Radiju Antena M Lidija Pejović iz USS.

Majke koje bi ispunile sve uslove primale bi penziju u visini polovine prosječne plate u Crnoj Gori, kaže Pejović, ali i dodaje da ih zabrinjava prazan državni budžet.

“Ne očekujemo neku veliku podršku od postojeće Vlade. Očekujemo da će predstavnici opozicije u parlamentu podržati ove aktivnosti i da ćemo, zbog tako velikog interesovanja, pokušati nešto da uradimo”, istakla je ona.

Jovo Pajović iz Ministarstvo rada i socijalnog staranja međutim kaže da još nijesudobili inicijativu.

“Ističemo da se prava koja se obezbjeđuju u penzijskom sistemu ostvaruju na osnovu godina života, staža i invalidnosti, a ne na osnovu materinstva. U cilju stimulisanja nataliteta u Crnoj Gori izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz decembra 2010. propisano je da se osiguranici za svako rođeno dijete računa poseban penzijski staž od po šest mjeseci po djetetu”, rekao je on.

U USS kažu da žene koje rode više djece, zbog svog doprinosa državi, treba da imaju poseban status i privilegije.

Udruženje Roditelji podržava ovu inicijativu Unije slobodnih sindikata jer može da pomogne majkama koje su se opredijelile da imaju više djece i da rade, ali i smatraju da postoji još nekoliko modela koje bi trebalo pronaći za pomoć i podršku onim majkama koje npr. nijesu bile u radnom odnosu ili koje nemaju dovoljno radnog staža.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply