U mašini za suđe se može i kuvati

masina za sudjeSvi pokušavamo da uštedimo novac, posebno u ovim teškim vremenima globalne ekonomske krize kada gotovo sve postaje luksuz. Štedi se na razne načine, a jedan od najnovijih uključuje kuvanje jela u mašini za suđe, i to na pari – dakle zdravi način pripreme hrane.

Da, dobro ste pročitali – najnovija metoda uštede novca predlaže da se hrana ‘kuva’ u mašini za suđe koristeći hranu koja je hermetički zatvorena u staklene ili plastične posude u koje voda ne može da prodre. Ovo se smatra najboljim ekološki prihvatljivim načinom da prehranite porodica.

Naime, svaki put kad upalite mašinu za suđe, kombinirani troškovi struje koja grije vodu i deterdženta dostižu iznos od oko 13 centi. Pretpostavimo da se mašina posuđa pali jednom dnevno, to je 50 eura godišnje. Bez obzira je li ina puna ili ne, vaš novac odlazi u odvod.

S tim na umu, u prazan prostor koji ostane nakon što u mašinu posložite svo prljavo posuđe možete staviti posude u kojima je povrće s hermetičkim poklopcem koje će se za vrijeme jednog ciklusa pranja ugrijati toliko da će ono u njima prokuvati u sopstvenim sokovima, bez ikakvog dodira s vrućom vodom i deterdžentom iz mašine. Na ovaj način ne samo da ćete mašuinu koristiti na učinkovitiji način, već neće biti potrebe za uključivanje rerne.

Ideju je prvi put predstavila ekološka aktivistkinja Lisa Casali u svojoj knjizi Cucinare In Lavastoviglie (Kuvanje u mašini za suđe) koja je u Italiji postala bestseller. Knjiga sadrži razne recepte, uz napomenu da  ova metoda ne funkcioniša baš najbolje na jelima koja trebaju da dobiju na svom volumenu ili da postanu hrskava.

Tehnika je najbolje primjenjiva na hrani koja se može pripremiti pri niskim temperaturama. U mašini za suđe voda se zagrijava do 75°C, što se smatra savršenom temperaturom za sporo kuvanje. Riba je posebno pogodna za ovakav način pripremanja hrane.

Još jedna pogodnost ovakvog pripremanja hrane jeste da se hrana kuva na pari i u vlastitim sokovima, zbog čega je ukusnija. Kada hranu pripremate u rerni, miris se širi stanom, ali ako je kuvate u hermetički zatvorenoj posudi, miris ćete prvi put osjetiti tek kada otvorite tu posudu.

Izvor: Magazin.hr

Leave a Reply