Pripreme za jačanje imuniteta najmlađih

pranje rukuPrije nego što virusi i bakterije krenu da se šire, pripremite sebe i svoju djecu. Zaštitu imuniteta djece možete podstaći, a iste principe primijeniti i na odrasle članove porodice.

Ponovite osnovna pravila higijene

Djeca su ponekad u tolikoj žurbi da zaborave da operu ruke. Podsjetite ih na važnost pranja ruku prije jela i svaki put nakon korištenja toaleta. Ipak, imajte na umu i kako nije korisno pretjerivati u pranju ruku jer tada ova mjera može imati negativan učinak na imunitet.

Dodajte borovnice u jutarnje žitarice

Radi se o jednostavnom potezu koji može da znači veliku razliku, pa nemojte da podcenjujete moć ove bobice. Borovnice su moćni antioksidans, a njihovo djelovanje na imunitet snažnije je od većine drugih vrsta voća i povrća.

Smanjite unos prerađenih ugljenih hidrata i šećera

Kada se radi o jačanju prirodnog imuniteta, izbjegavanje negativnog je isto važno kao i dodavanje pozitivnog. Prerađeni ugljeni hidrati i šećeri hrane loše bakterije u crijevima i doprinose upalama. Stoga smanjite unos tjestenine, hljeba, kolača i sokova.

Krećite se i vježbajte – više

Podstaknite djecu da se bave timskim sportovima. Ako vaš mališan ipak nije za takvu vrstu aktivnosti, odvojite svaki dan određeno vrijeme i provedite ga u aktivnoj igri s djetetom. Naime, niz studija potvrdilo je da vježbanje jača imunitet. Djeca koja su u dobroj fizičkoj kondiciji manje su sklona prehladama tokom zimskih mjeseci.

Izvor: Ordinacija.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply