Kako se osloboditi grickanja noktiju

grickanje noktijuGrickanje noktiju vrlo je neprijatna navika, koja može da bude uzrok različitih infekcija, posebno u ljetnjem periodu, kada djeca provode više vremena napolju, pa su im i ruke prljavije nego inače.

Pedijatri tvrde da veliki broj djece u jednom periodu gricka nokte, ali da ukoliko to duže potraje postoji neki problem. Mališani grickaju nokte kada su napeti, kada ih nešto muči, boje se ili su nezadovoljni. To je jedan od načina na koji se bore sa negativnim emocijama koje nijesu u stanju drugačije da iskažu i prihvate.

Stručnjaci savjetuju da ne čekate da dijete samo prestane da gricka nokte već da mu pomognete. Što prije to učinite, to bolje, jer što se navika duže zadržava i, što je dijete starije, teže će je se osloboditi.

Prvo što treba da uradite je da saznate uzrok ove neprijatne navike. Posmatrajte dijete i pokušajte da nađete neki obrazac kada gricka nokte. Možda to radi samo kada je napeto, ili, možda, kada je gladno ili umorno. Kada shvatite šta je uzrok, razgovarajte sa djetetom o tome, pružite mu utjehu, razumijevanje i ljubav.

Redovno ijsecite mališanima nokte, jer se događa da neka djeca grickaju nokte zato što su im krti, lome se, grebu ih, zakače se za stvari koje uzimaju, smetaju im zanoktice… Normalna reakcija djeteta je da proba toga da se riješi, pa je zbog toga higijena i redovno siječenje od presudnog značaja.

Nemojte stalno opominjati dijete da ne gricka nokte, već pokušajte da mu preokupirate pažnju nečim drugim. Neka djeca grizu nokte jer su uzrujana i nestrpljiva. Ali, ako imaju zanimaciju, to će im skrenuti misli.

Možete, na primjer, da nabavite male krpene lutkice koje se stavljaju na prste i da pravite predstavu. Dijete se neće ni sjetiti da grize nokte. Grdnja ne pomaže, jer će neka djeca intenzivirati grickanje baš zbog toga što im stalno prigovarate.

Ako je mališan dovoljno veliki da sa njim može da se razgovara, objasnite mu da je to ružna navika koja može da ima i zdravstvene posljedice.

Postoje i sredstva za odvikavanje, to su uglavnom gorki rastvori koji se mažu na noktiće. Kada dijete stavi prst u usta, ukus će biti grozan, pa kod velikog broja mališana ova metoda pokaže izuzetne rezultate.

Najvažnije je da djetetu pružite mnogo ljubavi, pažnje i vremena, jer su osnova ove navike psihološke ili emocionalne smetnje. Potrudite se da dete osjeti da je voljeno, da se u svojoj kući osjeća sigurno i zaštićeno.

Izvor: Novosti.rs

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply