Jelovnici u vrtićima se strogo poštuju?

PIŠE: Gordana Popović

virslaKada je Marija, majka dvogodišnje djevojčice,  upravo od svoje ćerkice saznala da je u vrtiću jela i prvi put probala viršlu za doručak, prilično se iznenadila, kako zbog činjenice da djetetu ne daje ovu vrstu hrane, tako i zbog toga što se u istaknutom jelovniku u usnovi one nigdje ne pominju.

Ona kaže da u jednom podgoričkom vrtiću u koji odvodi ćerkicu uvijek obraća pažnu na jelovnik koji je objavljen da bi ga i roditelji vidjeli, ali da ona i njen suprug nikada nijesu primjetili viršle u njemu. Interesovalo je zbog čega se dešavaju takve stvari, kao i šta nutriocionisti u vrtićima imaju da kažu u vezi takvog izbora hrane.

Portalu Roditelji.me su u javnim predškolskim ustanova (JPU) „Ljubica Popović i „Đina Vrbica“ su rekli da djeca u njihovim ustanovama dobijaju isključivo obroke predviđene jelovnikom koji se objavljuje na oglasnoj tabli vaspitih jedinica, i od njega se odstupa samo u izuzetnim situacijama, kao što je nedavna pojava povišenog nivoa aflatoksina u mlijeku, zbog čega je obustavljena upotreba mlijeka i mlječnih proizvoda.

Iz JPU „Ljubica Popović“ je saopšteno da je planiranje mjesečnih jelovnika, nabavka namirnica i priprema obroka prioritetan dio aktivnosti prilikom boravka djece u toj ustanovi, a o čitavom postupku se brine stalno zaposleni nutricionista-dijetetičarNataša Rakočević.

Rakočević je portalu Roditelji kazala da je priprema obroka skoncentrisana u dvije takozvane centralne kuhinje, a da se obroci raspodjeljuju i u sedam distributivnih kuhinja. Na taj način je, kako je pojasnila, olakšana kontrola realizacije propisanih jelovnika.

„Djeca dobijaju isključivo obroke predviđene jelovnikom, od kojeg se odstupilo samo kada smo od 19. februara prekunuli upotrebu mlijeka i mliječnih proizvoda zbog njihove zdravstvene neispravnosti. Odmah nakon toga smo inovirali jelovnike i o tome obavijestili roditelje preko oglasnih tabli u vaspitnim jedinicama, gdje su inače istaknuti jelovnici za tekući mjesec, a o tom postupku smo obavijestili javnost putem medija“, kazala je Rakočević.

Prema njenim riječima, izostanak mlijeka i mlječnih proizvoda iz redovnih jelovnika nije previše poremetio proces pripreme hrane, jer u toj JPU imaju značajno iskustvo u pripremi hrane za djecu koja imaju netoleranciju na određene vrste namirnica, pa i na mlijeko i mliječne proizvode, a osoblje je potpuno kvalifiovano da sprovede alternativne jelovnike koji su uvedeni ovih dana.

Rakočević je pojasnila da se obroci planiraju na osnovu zakonski utvrđenih normativa, i oni su nutritivno potpuno prilagođeni uzrastu djece i dužini njihovog  boravka u vaspitnim jedinicama što, kako je navela, potvrđuju izvještaji sa redovnih kontrola koje sprovodi Institut javnog zdravlja i Sanitarna inspekcija.

Prema njenim riječima, obroci su raznovrsni, sadrže namirnice iz svih grupa, i na taj način stvaraju pravilne navike u ishrani kod djece.

„Brizi o ispravnosti hrane u našoj ustanovi uvijek je posvećivana posebna pažnja, a da će tako biti i narednom periodu potvrđuje i uvođenje HACCP sistema – međunarodnog standarda za proizvodnju bezbjedne hrane“, kazala je Rakočević.

Ona je naglasila da u JPU „Ljubica Popović“ do sada nijesu imali prigovora roditelja, jer su informacije o ishrani njihove djece javno i blagovremeno dostupne, a saradnja roditelja sa nutricionistom svakodnevna.

I u JPU „Đina Vrbica“ tvrde da se obroci za djecu koja pohađaju njihove vaspitne jedinice pripremaju uz strogo poštovanje jelovnika, i da je on, u februaru, pretrpio promjene zbog aktuelne situacije o zdravstvenoj bezbjednosti upotrebe mlijeka i mliječnih proizvoda.

Nutricionista–dijetetičar u toj JPU, Jelena Novosel, naglasila je da na jelovniku stoji napomena da on, u skladu sa preporučenim normama, može pretrpjeti promjene iz objektivnih razloga, kao što su nedostatak robe na tržištu, kvar na uređajima ili nedostatak električne energije.

Ona je kazala da se, prilikom sastavljanja jelovnika, poštuju preporučene norme o potrebama djece za unosom hranljivih materija za vrijeme boravka u vrtiću, uzimajući u obzir i želje djece kroz saradnju sa vaspitačima i medicinskim sestrama, imajući u vidu činjenicu da oni provode najviše vremena sa djecom i poznaju njihove navike u ishrani

„Poštovanje jelovnika u toku pripremanja jela u kuhinji kontroliše strukovni nutricionista–dijetetičar, a po vaspitnim jedinicama trijažne medicinske sestre“, precizirala je Novosel.

Na pitanje da li obroci i količinski zadovoljavaju potrebe djece u različitim uzrastima, ona je pojasnila da je komisija Instituta za javno zdravlje izvršila laboratorijsko ispitivanje obroka koje djeca konzumiraju.

„Utvrđeno je da su obroci u skladu sa preporučenim normama o potrebama djece za unosom hranljivih materija u toku boravka, što podrazumijeva da su i količinski prilagođeni potrebama djeteta u skladu sa uzrastom“, kazala je Novosel.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. negrinamonte

    Definitivno se ne postuju, jer sam i ja svjedok da mi je dijete u vrticu Pcelica(Ljubica Popovic) dobilo za dorucak virslu. Vaspitacica se pravdala time kako nutricionista odredjuje sto ce se jesti i da su virsle rijetko na meniju. Pokusala sam joj objasnim da osim toga sto je to losa hrana, dijete moze da im se ugusi. Trazila sam nutricionistu da sa njim popricam o ovome, al na zalost nije bila tu. Evo jednog linka vezano za bajne virsle http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:267309-Smrt-od-gusenja-hranom

    Takodje ludim od davanja 7 days kroasana djeci, a pogotovo djeci u jaslicama! One su pune hemije, a izmedju ostalog imaju i alkohol u sebi.

Leave a Reply