Septembar uvijek teško pada

Photo: Vijesti

Cijela jedna prosječna plata od 484 eura potrebna je za septembarsko opremanje troje djece za školu, pošto je, osim udžbenika, neophodno kupiti školski pribor, odjeću i obuću.

U knjižarama je početkom sedmice počela prodaja udžbenika za osnovne i srednje škole, a cijene kompleta kreću se od 48 za prvačiće, pa čak do 119 eura za srednjoškolce.

Roditelji koje su „Vijesti“ zatekli u podgoričkim knjižarama, kažu da im septembar uvijek teško pada.

Matija Radulović iz Podgorice kreće u prvi razred, a da bi se kako dolikuje pripremio za školu, njegovi roditelji, kako su kazali “Vijestima ”, moraće u prosjeku da izdvoje oko 200 eura.

“Opremiti dijete za školu veoma je teško, jer uz komplet knjiga od skoro 50 eura, potrebno je najmanje još 100 eura za ostale potrepštine. Svakako da bi knjige trebale biti jeftinije, ili da država obezbijedi besplatne knjige za djecu do četvrtog razreda, što je praksa u regionu”, kaže Matijin otac, Aleksandar.

Znatno gore, je prošao roditelj koji je za tri kompleta knjiga za prvi razred morao da izdvoji 170 eura.

“To je već poznata priča, svake godine isti troškovi, a plate sve lošije. Za djecu moramo da imamo i ako se od dvije plate teško mogu zadovoljiti sve mjesečne potrebe. Mislim da bi trebale da postoje odgovarajuće olakšice za kupovinu knjiga”, skromno je prokomentarisao sagovornik “Vijesti”.

Prema njegovoj gruboj računici, za opremanje svoje troje djece za školu sigurno će trebati čitava prosječna plata koja, prema podacima Monstata za jun, iznosi 484 eura.

Jedine olakšice, zasad su, kupovina udžbenika na više mjesečnih rata, koje nude pojedine gradske knjižare. Uz to, roditelji će barem još polovinu iste svote ostaviti u knjižari za kupovinu neophodnog đačkog pribora, počevši od svesaka, olovaka, tempera, što će ih koštati dodatnih oko 50 eura.

Nakon izdvojene poprilične sume, neophodno je i obnoviti garderobu, za šta se utroši dodatnih od 50 do 100 eura.

Vlada bi krajem avgusta ili početkom septembra trebalo da donese odluku o nastavku dodjele besplatnih udžbenika za djecu korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice (MOP).

Prema riječima direktora osnovnih škola, Ministarstvo prosvjete krajem školske godine tražilo je spiskove djece čiji su roditelji lošeg imovnog stanja, za koja su se do sada davale besplatne knjige.

Vlada je prošle godine početkom septembra donijela odluku da djeci korisnika MOP-a, poginulih boraca, mališanima bez roditeljskog staranja i smještenih u domovima, Romima i školarcima sa smetnjama u razvoju dodijeli besplatne udžbenike.

Komplet udžbenika za prvi razred osnovne škole košta 48,60 eura, za drugi 57, treći 53,50, četvrti 63, peti 73, šesti 88, sedmi 105,50, osmi 94,50 i deveti 97,50 eura. Komplet za gimnaziju, sa udžbenikom za engleski jezik, za prvi razred košta 119 eura, drugi 99,50, treći 85 i četvrti 64,50 eura.

Đačke torbe mogu se kupiti od 20 do 80 eura, male sveske mekog poveza od 0,20 do 0,50 centi, a za one sa tvrdim koricama treba izvojiti do 2,20 eura po komadu. Futrole koštaju od 1,50 do šest eura,  ali ako su sa olovkama i priborom cijena je i do 25 eura.

Grafitne olovke su 0,15 pa do 1,20 eura, a gumice staju nepun euro. Drvene bojice prodaju se po cijenama od 1,55 eura, do 3,20 eura. Flomasteri se mogu kupiti po cijeni od 0,50 do 6,00 eura. Cijene vodenih bojica kreću se oko 1,50, a tempere su od 3,00 do 4,30 eura.

Udžbenik engleskog jezika za prvi, osmi i deveti razred koji nedostaje u svim gradskim knjižarama, za sada se može kupiti jedino u Zavodu za udžbenike.

U gradskim knjižarama dok očekuju da se ti udžbenici u prodaji nađu najkasnije do ponedeljka, sumnjaju da se na taj način Zavod, kao distributer, služi nelojalnom konkurencijom.

„Komplete udžbenika, koji podrazumijevaju i te knjige, uredno smo poručili. Očigledno je da na taj način žele da poboljšaju svoju prodaju udžbenika i osiguraju za sebe veću dobit, s obzirom na to da je u svim knjižarama prodaja mnogo lošija nego prije dvije, tri godine, kada su posljednjih dana avgusta pred knjižarama bili redovi kupaca”, smatraju u jednoj od knjižara.

Oni su objasnili da zbog toga imaju neprijatnosti sa kupcima, posebno onima koji su unaprijed rezervisali komplete knjiga za svoju djecu:

“Prinuđeni smo da kupcima kojima smo prodali rezervisane komplete knjige novac za udžbenik engleskog uzimamo unaprijed, da bi oni, nakon što nam ih Zavod distribuira, morali ponovo da dolaze sa prethodnim računom, da ih podignu, što je i za kupce i za nas dodatna neprijatnost”.

Aleksandra Hajduković iz Zavoda za udžbenike kazala je da će se udžbenici engleskog jezika uskoro naći u svim gradskim knjižarama.

U knjižari “Kultura” udžbenike koji nedostaju očekuju do 20. avgusta, dok u drugim koje su “Vijesti” kontaktirali, prodavci nijesu bili upućeni kada će stići.

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević kazao je “Vijestima” da će se, osim akcije „Kupi, prodaj, pokloni” koja će se održati od 20. do 31. avgusta u „Delta sitiju”, potruditi da obezbijede i određen broj kompleta udžbenika za djecu prosvjetnih radnika.

“Prošle godine smo, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i sporta i Zavodom za udžbenike, za djecu radnika iz prosvjetnog resora koji su slabijeg materijalnog položaja, uspjeli da obezbijedimo nekoliko stotina kompleta knjiga u vrijednosti od oko 60.000 eura. Ti učenici su bili u obavezi da te knjige vrate školskim bibliotekama, kako bi ih koristile naredne generacije”, kazao je Pavićević.

On je naglasio da će nastojati da, u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete i sporta, slična akcija bude organizovana i početkom ove školske godine.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply