Voda podstiče djecu da jedu povrće

Brojni roditelji na različite načine pokušavaju da prehranu djece učine zdravijom, posebno kada je u pitanju upotreba povća. Nova studija je pokazala da postoji jednostavan način da se na to podstaknu.

Kako je otkrio tim sa univerziteta Oregon u SAD-u, djeca koja uz obrok piju običnu vodu imaju veću želju da jedu povrće i donose zdravije odluke kada je u pitanju hrana.

Tim je posmatrao uticaj pića na jedenje povrća kod 75 djece između tri i pet godina. Pokazalo se da su djeca više jela sirovo povrće poput šargarepe ili paprike kada im je uz obrok poslužena voda umjesto soka.

Koautor studije, profesor Bettina Cornwell, objašnjava da djeca već od jako rane dobi počinju povezivati slatka i visokokalorična pića poput gaziranih sa slanom i masnom hranom poput čipsa.

„Na naš izbor hrane uveliko utiče učestalo izlaganje određenim vrstama hrane i pića. To počinje vrlo rano kroz serviranje obroka kod kuće i u restoranima. Naša jednostavna preporuka je servirati vodu uz sve obroke“, kaže profesorica Cornwell.

Ona smatra da bi serviranje vode bila jednostavna i učinkovita promjena u prehrani, kojom bi se pomoglo ukazati na veliki problem gojaznosti kod djece, zbog koje ima sve više slučajeva dijabetesa među njima.

Izvor: Magazin.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply