U Podgorici se drogiraju i desetogodišnjaci

Desetogodišnji učenik u jednoj od gradskih osnovnih škola i godinu dana stariji dječak iz škole „Savo Pejanović” najmlađi su korisnici droga među 178 učenika, koliko ih je u proteklih godinu dana registrovano u podgoričkim srednjim i osnovnim školama.

Rezultati projekta “Mladost”, koji su službenici Filijale za suzbijanje maloljetničke delinkvencije predstavili u Srednjoj mašinskoj školi “Ivan Uskoković pokazuju ” pokazali su da je najveći broj učenika, i to uglavnom mladića, koristio marihuanu i skank.

Prema istraživanju koje je sprovedeno među oko 32 hiljade učenika u 2011. godini su registrovana 164 učenika koja su konzumirala droge, a u ovoj 14 učenika, među kojima je sedam osnovaca. Od ukupnog broja, djevojčica je bilo 20.

Službenik Filijale Uprave policije Dejan Dedović ocijenio je posebno zabrinjavajućim to što je među učenicima otkriven jedan koji je koristio kokain, i jedan koji je uživao heroin.

Dedović ističe da je posebno razočaravajuće to što roditelji, koji bi trebalo prvi da prepoznaju problem kod svog dijeteta i promjene u njegovom ponašanju, u najvećem broju slučajeva, to nijesu prepoznali.

“Mnogi od njih bježe pred problemom, umjesto da potraže stručnu pomoć. Nerijetko vidljive zdravstvene promjene kod djeteta pripisuju po kojoj više popijenoj časici alkohola u gradu, te tako olako prelaze preko ozbiljnog problema”, objašnjava on.

Mladi ljudi za drogom posežu, kako je Dedović dodao najčešće zbog ličnog nezadovoljstva, svog, kako smatraju, teškog života, nedostatka materijalnih sredstava, dok učenici u dodir sa psihoaktivnim supstancama uglavnom dolaze na žurkama ili ekskurzijama.

“Jedan od ispitanih učenika priznao je da mu drogu prvi put dalo društvo njegovog starijeg brata, koju je kasnije krio na brdu Gorica i pod izgovorom da odlazi na trenig, tamo se svakodnevno drogirao”, prenio je iskustvo jednog od učenika Dedović.

Učenike Miloša Vojvodića i Ognjena Bobičića, ali i ostale prisutne koji su bili u prilici da razgovaraju sa službenicima policije, posebno je interesovao način i putevi kojima droga dospijeva u škole, ali i šta je konkretno preduzeto da se otkriju i sankcionišu oni koji to čine.

Predstavnici Filijale objasnili su da prvenstveno žele da otkriju učenike koji koriste psihoaktivne supstance i upute ih u neku od specijalizovanih zdravstvenih ustanova.

“Obavlja se razgovor sa svakim učenikom za kojeg se pretpostavlja da je konzument droga, uz prisustvo njegovih roditelja. Takođe, taj razgovor je prilika da se problem produbi, otkriju oni koji takođe uživaju droge, ali i oni koji ih diluju u školama, a to su najčešće takođe učenici koji su zaduženi da drogu prodaju u pojedinim školama. Svakako da ćemo nastojati da dođemo i do tih podataka”, naveo je Dedović.

Izvor: Vijesti

 

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply