Komunikacijom do boljeg seksa

Parovi koji imaju problem u komunikaciji pričaju jedno o drugom, jedno pored drugog, jedno kroz drugo – rijetko jedno sa drugim ili jedno drugom.” Lillian Rubin

Koncept “kvalitetnog partnerskog odnosa” predstavlja neiscrpnu temu u svakodnevnim razgovorima, medijima, stručnoj i self-help literaturi. Čitave sekcije u knjižarama bogate su raznovrsnim naslovima tipa “Kako do srećnog braka”, “Kako da unaprijedite svoju vezu” i slično.

Okupiranost ovom problematikom proizlazi iz činjenice da su ispunjavajući partnerski odnosi danas sve rjeđi, a da je razvod sve češći epilog bračnog života. Da li smo za to krivi mi ili vrijeme u kojem živimo?

Može se reći da uzrok ove pojave leži u savremenim vrijednostima koje promovišu narcizam i individualizam, a devalviraju ljubav i zajedništvo. Pa, ipak istraživanja pokazuju da je razvod češće posljedica nekonstruktivne komunikacije između partnera nego nedostatka ljubavi. Dalje, sve vidljiviji seksualni problemi u partnerskim odnosima jesu potpomognuti činjenicom da je u našoj sredini seks i dalje tabu-tema, ali su prije svega prouzrokovani nedostatkom komunikacije između partnera.

Dakle, znamo da je kvalitetna komunikacija način da održimo dobar odnos, ali i dalje ostaje pitanje kako tu kvalitetnu komunikaciju ostvariti? Koji su to pogrešni komunikacijski obrasci koje koristimo, a da ih nijesmo ni svjesni? Kako da ih se oslobodimo i kako da naučimo alternativne načine koji su korisniji za opstanak naše veze?

Prije nego što pređemo na konkretne savjete, važno je da se zapitate kakva je komunikacija u vašoj vezi. Ukoliko vi ili vaš partner primenjujete neke od dolje navedenih vidova komunikacije, možda je vrijeme da razmotrite mogućnost da uvedete izvjesne promjene u vaš odnos.

Nekonstruktivni komunikacijski obrasci

Pretjerana generalizacija: Iznošenje “ti uvijek” ili “ti nikada” tvrdnji?

Nazivanje pogrdnim imenima ili korišćenje stereotipnih izraza: Da li svog partnera zovete “sebičnim đubretom” ili “muškom šovinističkom svinjom” ili on vas “histeričnom ludačom”?

Da li uporno čačkate po prošlim greškama svog partnera i izigravate arheologa – naročito onda kada se dogodilo nešto što ne može da se promijeni?

Da li nedeljama sakupljate nezadovoljstvo, sve dok jednog dana ono ne pokulja iz vas u vidu snažne eksplozije izazvane naizgled bezazlenom sitnicom?

Ne uvažavate osjećanja ili mišljenja – poklapate jedno drugo i naturate samo svoje mišljenje.

Bavite se istim starim optužbama i raspravama bez ikakvih novih informacija i provjere da li vas je partner shvatio.

Nastojite da jedno drugome stvorite osjećaj krivice, koristeći se manevrima tako što izigravate žrtvu.

Bijes, mržnja i očaj vas potpuno preplave. Vičete i vrištite, prekidate partnera ili govorite istovremeno sa njim, demonstrativno napuštate sobu, tonete u tišinu.

Da li koristite “optužujuće rečenice” tipa: “Ti me ne voliš”, “Ti mi uvijek činiš to” ili “Ti nikada ne slušaš”?

Pages: 1 2

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply