Zagnojena rana i zaboravljena posteljica

Nakon jučerašnje, prve priče porodilje na odjeljenju ginekologije I akušerstva Kliničkog centra Dnevne novine su danas nastavile serijal ispovješću Danijele Jovanović. Tekst prenosimo integralno.

U drugoj priči serijala iz Porodilišta upućen je apel da se uvede obavezan ultrazvučni pregled prije otpuštanja porodilja jer bi se tako mogle spriječiti po život opasne komplikacije. Krvava posteljina, prljavi toaleti i loša hrana pratili su i ovu porodilju.

PODGORICA – Ova moja priča upućena je Vama, nadležnima, koji možete i morate da radite na uklanjanju osnovnih nedostataka i propusta sa kojima se pacijentkinje sada suočavaju. Nadam se da će, kao pouka iz mog iskustva, biti uveden barem obavezan ultrazvučni pregled prije otpusta porodilja, jer to ženama može da spasi život.

Moj porođaj je počeo obećanjem ljekara da će sve biti u redu, da će paziti na mene, a završila sam sa komplikacijom koja me mogla koštati života. Nakon pripreme i ohrabrenja ljekara, ostala sam sama u užasno hladnoj porođajnoj sali, bez doktora i babice više od tri sata, u toku kojih se jedino pojavila čistačica koju sam zamolila za malo vode. U vrijeme smjene babica, ugledala sam djevojku od dvadesetak godina koja je došla da dezinfikuje instrumente i kojoj sam vrišteći tražila da zove doktora jer sam shvatila da se porađam. Porodila me babica. Doktor je bio tu, uradio je epiziotomiju. Prokomentarisao je da sam dobro prošla, jer kad je plodova voda jako zamućena kao moja, obično nije dobar ishod ni za majku ni za bebu. Baš su me pazili – prirodni porođaj je bio rizik, a ostavili su me samu tri sata.

Sljedećih šest dana sam provela u najnehigijenskijim uslovima koje možete da zamislite. Pocev od kreveta koji je sastavljen od dva parčeta sunđera, preko posteljine i mušeme umrljane tuđom krvlju, do dva prljava toaleta, i jedne tuš kabine na 50 porodilja. Šest dana sam živjela na Plazma keksu, jer hranu koju u bolnici dobijaju porodilje, ni moj pas ne bi pojeo. Ostala sam duže od uobičajenih 48 sati jer je moja beba primala antibiotsku terapiju zbog mutne plodove vode u kojoj je bila, o čemu me nijesu ni obavijestili. Tek kada su mi je donijeli na podoj drugog dana, primijetila sam na čelu ubod od igle, na šta mi je sestra rekla da sam joj to ja napravila prilikom porođaja!

Kad sam htjela da razgovaram sa dežurnim pedijatrom, bilo je nemoguće jer: MAJKE SE MOGU INFORMISATI O ZDRAVLJU SVOJE BEBE SVAKOG DANA OD 10 do 11h ! – ovo je istaknuto na vratima boxa.

Sljedećeg dana, u određeno vrijeme, izvjesna doktorka je razgovor započela tako što mi je rekla: “Ja sam doktorka ta i ta. Da znaš, sjutra kad me budeš olajavala, jer mi ličiš na takvu!” Divan odnos zaposlenih u Kliničkom centru, pun osmijeha, ulivanja nade i povjerenja u ljudskost i stručnost.

Epilog mog boravka kod njih je zagnojena rana od epiziotomije, koja nije bila ušivena kako treba. Moj doktor, kod kojeg idem privatno, i kojem sam se obratila zbog tog problema, uradio mi je i UZ, nakon čega se šokirao – trećina posteljice bila je “zaboravljena” u meni. Drugim riječima, da sam čekala redovnih šest sedmica, do prve ginekološke kontrole, ovo sada ne bih pisala

VEZANI ČLANCI:

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Bojana

    Mislim da bi dobro bilo da se, kad pisete o ovakvim slucajevima, imenuju doktori koji su odgovorni, a ne da se pise “izvjesni”. To zbog onih koji se savjesno i humano ponasaju prema pacijentima, a ima ih. Takodje, ne vjerujem ni da se sve babice i sestre isto ponasaju. Ako se ne imenuju oni koji rade sve te grozne stvari, izgleda kao da su tamo svi takvi, a nijesu.

    • Bojana, to nigdje ne pise, i to nikome nije ni bila namjera. Ako neko zeli kao takvo da ga sagleda, to je druga prica. Ne mozemo okretati stvari na pogresnu vodenicu. Niko nije rekao da su svi zaposleni na odjeljenju ginekologije i akuserstva ovakvi ili onakvi, u ovoj konkretnoj prici se pominje jedan doktor, a njegovo ime nije objavljeno samo zbog etickih normi medija, sto ne znaci da nece biti u nekm predstojecem postupku kada krene. Uostalom, autorka price bi to mogla bolje objasniti, a javice se ona sigurno.
      Imena nijesu objavljena i upravo zato jer to nije sustina, sustina je da treba jasno da se kaze nesto sto se desava od ko zna kad, opet kazem ne svima na svu srecu i ne od svakoga. Ali ne smijemo zaboraviti ni to da za razliku od ovog dijela koji se odnosi na ponasanje doktora, i to da je neko ovakav a neko onakav, postoji i ona strana price odnosno svih prica na forumu koje su identicne. To su higijena, ishrana, neopostojanje podrske u dojenju, neprimjereni toaleti, prenatrpane sobe i jos mnogo “tehnickih detalja”….
      Price se objavljuju samo sa jednim ciljem, da se nesto u tom dijelu promijeni, ili da se barem krene, a svi oni koji rade svoj posao kako treba u svemu ovome se nece pronaci. I nije cilj inicijative niti nase namjere samo da kritikujemo nego i da nesto konkretno predlozimo i pomognemo sto ce se i desiti i vec jeste

  2. Frida

    Nije rijesenje problema da jedan neljubazan doktor ili babica dobije otkaz. Problem je sto sistem zdravstva ne valja. I njega treba mijenjati.Ide se u nekom pogresnom pravcu,a ne put prvobitnog cilja…

  3. Ime doktora, naravno! I ime upravnika bolnice, sramota! Treba imenovati,neka procitaju svoje ime! I neka odgovaraju za svoje propuste. Jesu li te doktorke i babice majke? Je li gospodu doktore na svet donela majka ili vanzemaljac? Imaju li cerke, zene ili sestre? Kakvoj se buducnosti za svoju decu nadaju takvi ljudi? Kako je moguce da se u danasnje vreme bebe odvajaju od majke nakon porodjaja? Pa doktori i doktorke, vase su se babe i prababe poradjale na livadi i cuvale svoje bebe uz srce i toplinu svog tela. Ili ste svi potomci sirocica i nikad ni vi niste osetili topli zagrljaj i poljubac? Sramotna je drzava koja zapostavlja zdravstvo. Muka mi je kad vidim kako se Crna gora sunovracuje! Vaznije je drzavi da maze oci svojim stanovnicima,izmislja nove jezike i religije a ne da brine o svom narodu i da ga prosvecuje! Ima uvek i dobrih primera u svim sektorima pa i u zdravstvu ali kakav to upravnik klinike i gl. lekar na odeljenju koji dozvoljava da se pusi u porodjajnoj sali i da se udaraju i ponizavaju porodilje(prethodni tekst) ili da se daje terapija bebi a da se majka ne obavesti ili da se nemarno ne proveri i zaboravi posteljica u materici(nedopustivo)!
    Zdravstveni radnici su katastrofalno placeni i rade u teskim uslovima. Ta profesija nije izuzetak. Dostojanstvo svakoga od nas se ogleda u tome kakvi smo jedni prema drugima teskim uslovima.
    Citajte malo Njegosa, posustali nasi doktori i babice! Posebno obnovite temu cojstva! Kad vec to savladate,junastvo ce samo po sebi doci.

  4. bubica

    Naravno da treba da se javno kaze ime doktora.Ja cekam da krene tuzba protiv KC-a i doktora koji je prisustvovao porodjaju. Naglasicu da me je porodila babica,koja je stvarno bila i vise nego divna i ona mi je vadila posteljicu i zvala doktora da je pregleda…a ostala je trecina,preciznije dva dela,jedan od 4cm x 7cm i drugi od 9cm x 3cm,pa sami procenite koliko je to! A cija je to greska,babicina ili doktorova?
    Po meni doktorova,to je njegov posao,kao i porodjaj,on je dr!To stoji ispred njegovog imena!
    Takodje na odeljenju za porodilje sam upoznala tri divne sestre,dve rade u boxu za bebe,a jedna je zaduzena za porodilje,za njih samo reci hvale imam i dvema prijateljicama,kojima se blizi termin za porodjaj,savetujem da se njima obrate.Pedijatri su posebna prica.Verujem da je to mnogo beba na jednog ili dva doktora,ali mi razum nekako govori da pedijatar,neonatolog,treba da je neko blag,nasmejan,kulturan,pozitivan…
    E sada,morate se sloziti da je nedopustivo,da u porodjajnoj sali se ne radi UZ porodilji,kao ni pri otpustu kuci! Ja sam 6 dana provela tamo,znaci pet vizita,5 doktora me je “gledalo”,znate ono kad ste goli u krevetu sa rasirenim nogama,sestra vas otkrije, a doktor pogleda ranu i pipne stomak…e pa petoro tih doktora nisu videli da mi rana nije dobro usivena! sta da mislim o tome?
    Ja sam svesna da sam za njih samo broj narukvice i ja i moje dete,ali sam sebi i svojoj porodici jedna jedina i moja kcerka takodje!
    S’ postovanjem
    Danijela Jovanovic.

    p.s.ovaj odgovor je uopsteno napisan,da neko ne protumaci pogresno.

  5. bubica

    Takodje i dalje verujem da u Klinickom centru ima doktora koji vrlo dobro znaju i rade svoj posao,bez ikakve nadoknade ,sem plate koja im sleduje.

  6. Ovo nije prvi slučaj da je posteljica zaboravljena.Meni je prijateljica imala isto,bolno iskustvo.Tako da kad sam se porodila,odmah sam pogledala u posteljicu,i pitala dr;da li je izašla cijela?od traumtačinih priča koje sam čula,eto morala sam pitati.

    • Isti slucaj svaki put sam se toga bojala upravo jer mi je ooogroman zena pricao o tome da se njima desilo ili nekome koga one znaju i kako to boli vise nego porodjaj, jer se najcesce radi bez anestezije. Pa tamo smo najmanje 48 sati, mozemo izdvojiti tih 15 minuta da odemo na ultrazvuk, same, da nas oni ne vode. Ne moraju ga ni donositi nego se ode do onog koji se nalazi na odjeljenju ginekologije.

  7. bubica

    Kristina – podrzavam. SAmo ja nisam imala pojma da moras da proveravas doktore i da je uopste potreban UZ posle porodjaja,nespremna sam posla. Mislila sam da je moje samo da budem svesna,poslusna,da se porodim i sve odradim najbolje za mene i bebu.Sto sam i uradila.
    Nadam se da ce bar trudnice sa foruma,koje ovo citaju,otici posle porodjaja na UZ,a verujem i mnoge druge zene koje prate sta se desava ovih dana.

  8. Još da im tražiš UZ poslije porođaja?Pa da te samo nonšalantno pošalju u sobu,kao da im se ti mješaš u posao.Znam ja te doktore.Itekako su sujetni,šta god da kažeš ispade da napadaš njihovu prfesionalnost.

  9. I da vas pitam: kako ih fotografisati ili snimiti? Kako sam ja mogla da snimim šta je meni babica rekla,a da ona ne doleti i uzme mi kameru?Ja stvarno ne znam kako to ljudi zamišljaju da jedna golišava porodilja uzme kameru i snima šta rade doktori i babice.Kakve dokaze osim nas samih i naših priča možemo prinjeti iz porođajne sale?Pa nismo mi dobile halucinacije,nego kontrakcije 😉

Leave a Reply