Radunović frapiran, Raspopović negira

Ministar zdravlja Miodrag Radunović frapiran je i kao ljekar i kao humanista navodima u ispovjestima porodilja u Kliničkom centru Crne Gore, objavljenih u serijalu “Uvedimo porodilište u 21. vijek”. S druge strane, direktorica Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Snežana Raspopović tvrdi da je riječ o negativnim, neprimjerenim i neprovjerenim informacijama »nekih porodilja o njihovim iskustvima iz porodilišta Kliničkog centra i da se ne može donijeti presuda o čitavoj profesiji na osnovu sporadičnog mišljenja pojedinaca”.

Radunović je potvrdio je da je upoznat sa inicijativom Dnevnih novina i portala Roditelji.me, a najavio je da će intenzivno pratiti ono što postoji i što će se dešavati u nastavcima priče.

Radunovića je i direktor Kliničkog centra Milan Mijović upoznao da i on prati priče porodilja o uslovima i ponašanju osoblja u porodilištu i »da su napravljeni određeni koraci«. On nije precizirao o kakvim je preduzetim koracima riječ.

»Ne mogu samo kroz jedan slučaj i novinski naslov da donosim svoj sud, jer je riječ o našoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi, gdje sigurno postoji kompetentan tim ljekara i osoblja. Ipak, dio u kojem se pominje vrijeđanje porodilja, ne priliči komunikaciji ljekara«, kazao je Radunović Dnevnim novinama.

On je podsjetio da porodilište Kliničkog centra nije sertifikovano kao baby friendly porodilište u kojem majka i beba u sobama borave zajedno, iako je najveće i u njemu se godišnje porodi oko 3 hiljade žena.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo i Klinički centar su prepoznali taj strukturni i infrastrukturni problem zbog čega razmišljaju o gradnji nove akušerske klinike od novca države ili privatnih partnera, kako bi bili riješeni svi problemi u tehničkom smislu.

Prvi čovjek crnogrskog zdravstva pozvao je sve pacijente čija se prava krše u bilo kom smislu, da se obrate menadžmentu Kliničkog centra i zaštitiniku prava pacijenata.

»Treba biti transparentan i saslušati svakog pacijenta. Sada ne mogu dati sud o tome šta je realno ali mislim da svi pacijenti, koz ono što sam juče pročitao i na osnovu primjera u drugim ustanovama, treba da budu potpuno otvoreni i da se obrate ombudsmanu Kliničkog centra. Inače, po Zakonu o pravima opacijenata, on je dužan da im odgovori u roku od 72 sata«, objasnio je Radunović.

On je najavio da će ispratiti pisanje Dnevnih novina sa interesovanjem i dužnim poštovanjem jer je to njegova obaveza kao ministra, a dodao je da se inicijativa uklapa u ono što je Ministarstvo zamislilo.

Direktorica Klinike za ginekologiju i akušerstvo Snežana Raspopović je u saopštenju dostavljenom Dnevnim novinama«izrazila svoje negodovanje načinom plasiranja infomacija, kao i neadekvatnim kvalifikacijama koje su vezane za jednu od najljepših grana u medicini – porodiljstvu«.

»Agresivno i primitivno ponašanje zaposlenih u porodilištu koje se navodi u tekstovima apsolutno je neprihvatljivo za nas koji se bavimo ovim poslom. Napominjem da se u posljednjih godinu nijedna osoba nije pojavila sa žalbom na tretman na klinici, niti meni kao direktoru niti zvaničnom ombudsmanu Kliničkog centra«, navodi se saopštenju Raspopović.

Zaštitnik prava pacijenata prim.dr Momčilo Jovović je kazao da u prošloj godini kao ni u ovoj nije dobio nijednu pritužbu na rad osoblja i uslove u porodilištu.

Dnevne novine pokrenule su inicijaticu sa Prvim roditeljskim portalom »Uvedimo podgoričko porodilište u 21. vijek« ove sedmice, u okviru kojeg prenose priča porodilja o uslovima i ponašanju osoblja u Kliničkom centru.

Na forumu portala u okviru nekoliko tema je ispričan veliki broj iskustava forumašica, a najveći broj njih se nalazi ovdje. Objavljivanje priča u Dnevnim novinama inspirisalo je i mnoge žene koje su se porađale u Kliničkom centru da podijele svoja iskustva, pa je broj ispovijesti značajno povećan posljednjih dana

VEZANI ČLANCI:

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Ja sam pisala Zastitniku prava pacijenata-nije mi odgovoreno, pisala Minisatsrtvu zdravlja-oduzilo se skoro 2 nedjelje dok me Ministar licno nije zvao na tel i obecao zvanicnu inf.cim bude donijeta odluka da se kazne Direktor Doma zdravlja i pomenuta doktorica. Ako zelite prepisku i mailove kao i pricu, tu sam! problem je bio sa doktoricom koja je nazalost pedijatar!

  2. Ne mogu da verujem da nacelnica klinike Raspopovic svojski ne prione na poboljsanje uslova nego se brani sledecom tvrdnjom: …”riječ je o negativnim, neprimjerenim i neprovjerenim informacijama »nekih porodilja o njihovim iskustvima iz porodilišta Kliničkog centra i da se ne može donijeti presuda o čitavoj profesiji na osnovu sporadičnog mišljenja pojedinaca”.

    Hahahaha, tipicno za nasu sredinu, ne daj Boze da pocisti svoju bolnicu i edukuje personal i zavede red nego odmah u protivnapad i omalovazavanje!

    Naravno da su reakcije negativne na negativno iskustvo a to sto se niko ne zali je zato sto se istina precutkuje i niko nema veru u pravosudni sistem!

    Sporadicno misljenje pojedinca, nije nego!
    Javljaju se mnogobrojne porodilje i zale se na grozomorne uslove- uradite nesto i poboljsajte uslove.

    Ne ponizavajte i ne nipodastavajte svoje pacijente kao da su manje vredni od vas.
    Pa ako zaista zelite da cujete sta vasi pacijenti misle o vremenu provedenom u porodilistu, informisite ih o njihovim pravima i dajte im mogucnost da popune anketu pre otpustanja iz bolnice.

    I za Boga miloga, zabranite pusenje u zdravstvenim ustanovama!!!
    I zaposlenima i pacijentima, uz pretnju novcanom kaznom!

    A vi ministre, napravite jedan frapantni frape pa, kad se okrepite, bacite se na preduzimanje efikasnih i transparentih mera, sto ce reci, objasnite narodu sta cete konkretno da ucinite po pitanju poboljsanja uslova u zdravstvu, na pomenutoj klinici i sire!

  3. I naravno, uvedite konacno baby friendly program!
    Nesto sto se podrazumeva je da beba treba da bude uz majku odmah posle rodjenja a ne da se nehumano odvaja i samuje u boksu uz druge bebe bez majcine topline i brige!

Leave a Reply