Igračke za djevojčice, igračke za dječake

Da li je greška djevojčicama kupovati „ženske“, a dječacima „muške“ igračke? Odgovor psihologa neće nam puno pomoći jer glasi »I jeste i nije“ mada na kraju možemo zaključiti da je ipak bolje ne pridržavati se strikne podjele.Djevojčice predškolskog uzrasta će se u većini slučajeva radije opredeliti za kuhinjicu, a dječaci za automobile, kaže Debora Best, profesorka psihologije koja proučava rodne stereotipe i predškolarce.

„Djeca prirodno naginju ka igračkama namijenjenim određenom polu, ali ih igra sa igračkama za suprotni pol može naučiti novim vještinama. Potrebno im je izlaganje i „ženskim“ i „muškim“ i neutralnim igračkama kako bi stekli iskustvo koje će im pomoći u igri van zacrtanih okvira“, smatra Best.

Prema njenom mišljenju, previše igre namijenjeme isključivo jednom polu može suziti djetetove saznajne i motoričke vještine. Tako djevojčice mogu pospješiti krupnu motoriku igrajući se kamiončićima, a dječaci zabavljanjem sa tipično ženskim igrama, kao što je presvlačenje lutkica.

Igra sa igračkama namijenjinim suprotnom polu može imati i društvene koristi. Djevojčice koje se igraju sa kamionima i automobilima osjećaće se prijatnije u igri sa dečacima iz komšiluka, vrtića ili škole kad se ukaže prilika za takvu igru. Dječaci koji se igraju sa lutkama mogu se lakše zainteresovati za uloge u školskim predstavama.

Igračke, objašnjava Best, takođe imaju ulogu u podsticanju brige za druge.

„Djeca uče da se brinu o drugima kroz brigu o lutkama, kućnim ljubimcima i mlađoj braći i sestrama“, rekla je ona. „Ukoliko roditelji žele da se njihovi dječaci nauče ovakvom ponašanju trebalo bi da im pruže prlike za ovakvu igru“.

Best podsjeća roditelje da igračke koje dajemo djeci mogu oblikovati njihove buduće stavove prema ulogama muškaraca i žena. Kada su lutke previše senzualne, a naglasak je na seksualnosti, devojčicama se prenosi poruka da su upravo to dimenzije koje se cijene kod djevojaka i žena,. Ako se dječaci igraju sa igračkama koje predstavljaju razno oružje, oni uče da je agresija to što se cijeni.

Best je navela da djeca lako svrstavaju svoj svijet u dvije korpe – stvari za djevojčice i stvari za dječake, a roditelji im uz pravi miks mogu omogućiti da steknu prednosti šireg opsega iskustava.

„Najveća greška koju roditelji mogu da naprave je da djeci uvek daju iste igračke. Proširite interese svoga djeteta i razmišljajte o obrazovnim stranama igračaka. Postarajte se da one podstiču kreativnost“, dodala je Best.

Ona savjetuje roditeljima da omoguće djeci oba pola pristup takozvanim prostornim igračkama, kao što su slagalice, kako bi pomogli u razvoju njihovih sposobnosti u rukovanju sa predmetima.

Izvor: Newswise, http://www.newswise.com/
Prevela Mama Ana, www.mamenakafepauzi.blogspot.com

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply