Svjetlom i bojama protiv zimske depresije

Piše: Valerija RODEK, pedagog

Uz zimske radosti, najhladnije nam godišnje doba može donijeti i vrlo ozbiljnu depresiju. Najjednostavnije rečeno, nedostatak dnevnog svjetla uzrokuje pojačano lučenje hormona melatonina, a time i loše raspoloženje, apatiju, umor i opštu usporenost.

Malim trikovima vrlo uspješno možemo zavarati svoj mozak i spriječiti ili ublažiti spomenute negativne posljedice. Na primjer, za posebno tmurne dane, jutro treba započeti aktiviranjem sve raspoložive rasvjete u stanu. Oni koji su naučeni da ih bude prvi sunčevi zraci neka namjeste budilnik na vrijeme kada izlazi sunce. Boravite što više možete na otvorenom i gledajte u nebo! Čak i u toku najtmurnijih dana intenzitet dnevnog svjetla je dovoljan za reaktiviranje vegetativnoga nervnog sistema.

Ako je moguće, priuštite sebi terapiju bojama, koja nevjerovatno pozitivno psihosomatski utuče na naš organizam, pri čemu – za ilustraciju – žuta, podjednako kao i narančasta, podiže raspoloženje i podstiče na aktivnost, crvena nam daruje životnu energiju i aktivira izmjenu stvari u organizmu, a zelena smiruje izaziva harmoničnost.

Kada je riječ o bojama i njihovom pozitivnom učinku – kako na naš organizam tako i na psihu – možete posegnuti i za nekim metodama koje funkcionišu po principu “uradi sam”. Na primjer, odaberite i nosite odjeću u podsticajnim bojama ili primijenite specifičan postupak koji, ukratko, podrazumijeva da se udobno smjestite, zatvorite oči i opustite, a onda  u mislima vizualizujte  neku od boja s pozitivnim učinkom. Možete nabaviti i specijalne terapijske lampe ili sijalice u bojama i pokušati recept za postizanje psihofizičke harmonije i akumuliranje energije. Prednju stranu tijela osvjetljavajte deset minuta zelenom i crvenom, a potom samo gornji dio trbuha 20 minuta žutom ili narančastom.

Terapija obojenom svjetlošću nije učinkovita samo kada je riječ o zimskoj depresiji. U posljednje vrijeme ona ulazi na velika vrata u kozmetičke salone i doktorske ordinacije. Doktori, a posebno dermatolozi i psihoterapeuti, vrlo uspješno je primjenjuju u liječenju svih oblika depresije, poremećaja rada srca, migrena i glavobolja, neurodermatitisa, prekomjerne težine, ali i nedostatka apetita. U kozmetičke svrhe njom se bore protiv bora, celulita i akni.

Terapija bojama koristi se i za psihičko opuštanje i liječenje posljedica stresnih stanja organizma. Boje uspješno uklanjaju tjelesne i psihičke blokade, podstiču organizam na izlučivanje štetnih stvari i jačaju njegov imunološki sistem. Terapija ne rezultira neželjenim posljedicama i apsolutno je bezopasna. U terapijske svrhe se boje – osim što se primjenjuju “gledanjem” – mogu aparatima u snopovima ili raspršene usmjeravati na naš najveći i najsenzibilniji organ – kožu.

Boje i njihov terapeutski učinak

Crvena boja djeluje uspješno u borbi protiv bubuljica, osipa i posljedica opeklina i smrzavanja kože.
Narančasta boja povoljno djeluje na ljudsku psihu, opušta i pomaže u uklanjanju depresivnih stanja. Koristi se i u borbi protiv celulita. Djeluje na regenerisanje kože, pa se zbog toga smatra čudesnim oružjem protiv bora te umorne i beživotne kože lica i tijela.
Žuta boja podstiče optimizam i povećava moć koncentracije. Povoljno djeluje i na rad probavnoga sistema i ublažava strije.
Zelena boja smiruje i ublažava posljedice psihičkih stresova. Smiruje i nadraženu kožu.
Plava boja takođe smiruje i ublažava osjećaj bola, a korisna je u borbi protiv migrena, bolova u vratu i leđima. Normalizuje preosjetljivu i upalama sklonu kožu i postiže zavidne rezultate u terapiji nesanice i regulaciji tjelesna težine.
Ljubičasta boja djeluje na limfni sistem i pomaže u terapiji protiv celulita.

Coolinarika, www.coolinarika.com

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply