Roditeljstvo donosi brojne promjene

Bez obzira na to da li ste se godinama pripremali za njega ili je došlo neplanirano, roditeljstvo će vas potpuno promijeniti. Zajedno sa djecom gradićete nov, kompleksniji, u svakom slučaju ljepši i ispunjeniji život. Ipak, na početku tog puta vas čekaju neka iznenađenja.

Odnos sa partnerom se promijenio

Prije nego što ste dobili dijete, vaš partner i vi ste bili nerazdvojni – imali ste bezbroj tema za razgovor, svuda ste išli zajedno… a sada jedva da razmijenite poneku riječ. Iako ste oboje jako željeli dete, umor raste, a samim tim i konflikti, usamljenost i potištenost. Istraživanja pokazuju da se 66 odsto parova ovako osjeća u prvoj godini nakon rođenja djeteta. 

Dobra vijest je da najveći broj partnera nakon iscrpljujućeg početnog perioda uspijeva da povrati bliskost i čak učvrsti svoj odnos. Ključ je u izražavanju emocija – jer, već onog trenutka kada izgovorite kako se osjećate, biće vam lakše.

Mijenja se i odnos sa prijateljima

Prijatelji? Gdje su nestali? Mnoga prijateljstva su bila na ozbiljnom testu kada je jedan član družine postao roditelj. Noćni klubovi, preglasna muzika, višečasovni telefonski razgovori – za vas su izgubili smisao, dok vašoj najboljoj prijateljici ili prijatelju beba nije ni u petogodišnjem planu. Prioriteti su se promijenili, a sa njima i želje, teme za razgovor i interesovanja. 

Ipak, djeca brzo rastu, pa im uskoro nećete biti potrebni svih 24 sata dnevno. Kao što ste svoje navike promijenili kada ste dobili dijete, tako ćete poželjeti da se vratite starom ritmu života kada ono odraste. Počeće da vam nedostaju prijatelji. Prijateljstva koja tada obnovite, ostaće vam za cio život.

Pravite “greške” koje su vas užasavale kod drugih roditelja

“Nikad ne reci nikad” – ova rečenica se mnogo puta u životu olako upotrijebi, ali ona dobija pravi smisao tek kada postanemo roditelji. Koliko puta ste se zgrozili gledajući dijete koje u prodavnici igračaka pravi “scene”. Zar nijeste čvrsto obećali sebi da nećete dozvoliti da vaše dijete bude razmaženo, da će od rođenja da spava isključivo u svom krevecu, da ga nećete uzimati u naručje svaki put kada zaplače?

Iznenađenje! Milioni roditelja širom svijeta svakodnevno krše ova obećanja, tako da ne morate da budete strogi prema sebi. Ali, zar ima nešto ljepše od mirisa bebine kože dok mirno spava u sigurnosti vašeg naručja? Zar nije najvažnija stvar na svijetu utješiti dijete koje plače?

Odgajanje djece nije trening pri kojem se treba pridržavati strogo propisanih pravila. Roditeljska intuicija, neograničeno strpljenje i bezuslovna ljubav, u kombinaciji sa maštom – predstavljaju formulu za srećno dijete. A to je ono najvažnije.

Biće dana kada nećete uživati u ulozi roditelja

Roditeljstvo ne čine samo nježni trenuci, igra i smijeh. Beskonačni proces pranja, kuvanja, peglanja i menjanja pelena zaista može da djeluje frustrirajuće. Mnoge majke su izjavile da su ponekada osjetile potrebu da se vrate na posao, jer im je radno vrijeme od devet ujutru do pet popodne u kancelariji djelovalo privlačnije od “radnog vremena” u kući. Naravno, poslije takvih misli obavezno slijedi osjećaj krivice: “Kakva sam ja to majka kada ne uživam u svakom trenutku sa svojom bebom?!”. 

Ankete sprovedene u Americi pokazuju da 80 odsto mladih mama ima ovakve dileme. Prema tome, prihvatite loše trenutke kao normalne i nastavite dalje. Uostalom, ništa ne traje vječno, pa tako ni vaše dijete neće unedogled da koristi pelene. Čim izađete iz te “naporne” faze, sve što vam je smetalo – brzo ćete da zaboravite. Savršena mama možda postoji negdje, ali je mi još nijesmo upoznali.

Preplavljeni ste emocijama i teško ih kontrolišete

Otkako ste dobili bebu, dešavaju vam se čudne stvari, kao da više ne poznajete sebe. Brzo mijenjate kanal kada naletite na film u kome su djeca nesrećna ili bolesna. Zastane vam knedla u grlu kada prođete pored napuštenog šteneta. Dovoljno je da pogledate ili zagrlite svoje dijete pa da zaplačete od sreće…

Bilo da su u pitanju hormoni, zahvalnost, strahopoštovanje, neispavanost ili sve zajedno, roditeljstvo je “poremetilo” vaše emocije. Čak 78 odsto anketiranih majki je izjavilo da sada mnogo češće plače – kako od tuge, tako i od radosti, kao i da im je tek materinstvo omogućilo da saznaju šta znači bezuslovna ljubav.

Vaše dijete će postati samostalno mnogo brže nego što ste očekivali

Na neki način, djetetu ćete biti potrebni cijelog života, ali suštinski – sam čin rođenja označava početak vašeg razdvajanja. Sva lepota i težina roditeljstva se nalaze u ovom saznanju. Prvi koraci vaše bebe, prvo odbijanje pomoći jer dete kaže da to može samo, prvi odlazak na rekreativnu nastavu – sve su to znaci zdravog odrastanja, koji će vas ispunjavati ponosom.

Ali, zašto ste u isto vrijeme tužni? Nažalost, ne postoji priručnik koji će vam olakšati ove dileme, morate da se oslonite na sopstvena iskustva. Imati dijete stalno uz sebe – zvuči jako primamljivo, ali takav stav označava samo vaše potrebe. Ono što je njemu, u stvari, potrebno – jeste pomoć i podsticaj da krene svojim putem.

Izvor: 24 sata

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply