Što više igre s djecom

IZVOR: Vijesti

Roditelji se s djecom igraju manje od šest minuta dnevno, pokazalo je najnovije britansko istraživanje – i to je porazno, smatraju stručnjaci. Kako bi bili sigurni da se djeca dovoljno igraju, roditelji bi trebalo da im se pridruže, navodi Sue Palmer, stručnjak za razvoj djece. Djeci je za njihov mentalni razvoj igra jednako bitna kao hrana i spavanje, objasnila je ona. Danas, zbog užurbanog života i usklađivanja poslovnih i obaveza kod kuće, roditelji imaju sve manje vremena za svoju djecu.

Moguće je da će početak biti težak jer dijete treba odvojiti od TV-a i kompjuterskih igrica, te ih podstaći na igre koje će probuditi kreativnost. Najbolje igre su one koje uključuju maštu, pa možete s djetetom i “u hodu” osmisliti novu igru.

Djeca treba mnogo vremena da provode igrajući se vani jer će ih to učiniti fizički sposobnijim i zdravima. Izvedite dijete u park, ponesite lopatice i kante i zabavite se miješajući blato, sakupljajući lišće ili slažući grančice. Ponesite sendvič ili grickalice, pa zajedno nađite posebno mjesto gdje ćete uživati u njima. Za vašeg klinca sve može biti pustolovina, pa čak i vožnja autobusom do parka.

Od tri do šest godina
U ovom uzrastu najzanimljivije su igre pretvaranja. Stavite čaršave preko namještaja i kuću pretvorite u čarobnu pećinu ili svemirski brod. Ako je napolju, neka dijete napravi svoj poseban svijet u parku ili dvorištu i uvede vas u njega. Zajedno prelazite preko mora, penjite se po zamišljenim brdima i bježite od vukova, na primjer.

Od sedam do devet godina
Tada polako ulaze u svijet odraslih. To je idealno doba za razvoj mentalnih vještina i brzo učenje. Naučite ga da se igra “Čovječe, ne ljuti se”, bilo koju društvenu igru ili upotrijebite karte kako bi u igri mogli učestvovati svi članovi porodice. Osim što je zabavno, dijete će tako vježbati mozak učeći pravila i razvijajući strategije.

Od devet do 12 godina
Najbolji način da odmamite dijete od kompjutera je pustolovina u prirodi, bilo da je riječ o kampovanju ili sportu. U ovom uzrastu djeca formiraju svoje radne navike, pa mu pokažite koliko zabavno može biti napraviti nešto “svojim rukama”. Zajedno sagradite sklonište ili kućicu na drvetu, zapalite vatru ili ga naučite da peca.
Rezultate svog truda roditelji mogu uvidjeti puno godina kasnije, dok zadovoljno budu slušali dijete kako prepričava zajedničke pustolovine.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply