Vrtići prenatrpani i premali

Podgorica, (MINA) – Prenatrpanost u državnim vrtićima veliki je problem u funkcionisanju tih ustanova, a u nekim grupama ima i četiri puta više djece nego što je po svim pedagoškim mjerilima predviđeno, upozorila je član Udruženja roditelja Crne Gore Nada Bukilić.

To je, kako je ona ocijenila, sasvim nezdravo.

„Djeca su socijalna bića, afektivna i afilijativna vezanost im je najbitnija, pogotovu u tim ranim godinama – ali, koliko god im bili potrebni vršnjaci, haos, mnoštvo, gužva i nered koji gužva izaziva, imaju kontra efekte“, rekla je Bukilić agenciji MINA.

U takvoj sitiuaciji, objasnila je Bukilić, dijete biva rastreseno, nekoncentrisano, nervozno i uznemireno.

„Osjeća se zanemarenim, vrtić doživljava kao kaznu ili bar kao nužno zlo, a time stiče i jedan sasvim nezdrav odnos prema budućoj školi i novim vaspitačkim autoritetima. Roditelji bivaju neka vrsta neprijatelja, a i vaspitači“, navela je Bukilić.

Ona dodaje da je prostor u vrtićima premalen.

„Zato nezdrav i u fizičkom smislu – zagušljivo je, pretoplo, povećana koncentracija bakterija, virusa“, kazala je Bukilić.

Prema njenim riječima, problem predstavljaju i „isfrustrirane“ vaspitačice.

„Malo plaćene za preveliki rad, koji ne mogu obavljati kako treba i dodatno – nijesu više vaspitačice nego tete koje čuvaju djecu. U pedagoškom smislu, ovo je najironičnija činjenica“, navela je Bukilić.

Ono što brine, smatra Bukilić, je što zaposleni u vrtićima, kao ni, dodaje ona, drugi vaspitači i nastavnici, „nikada i nigdje ne govore javno o problemima koje imaju na poslu“.

„To je zapanjujuće. Tu i tamo poneko procvili nešto o toplim obrocima i nekim zaboravljenim platicama, ali nikada, nigdje i niko ne govori o stvarnim i važnim problemima. Poražavajuće i ponižavajuće – još jedna siva strana našeg društva“, ocijenila je Bukilić.

Prema njenim riječima, cijene u državnim jaslicama, odnosno vrtićima, veoma su pristupačne.

„Privatni vrtići su tri do pet puta skuplji, ali –ako igdje važi ono pravilo da najjeftinije nije najbolje – onda važi ovdje“, rekla je Bukilić.

Ipak, smatra Bukilić, vrtiće ne treba samo kritikovati.

„Već iskreno pomoći da zaposleni u njima rade posao za koji su obučavani i školovani, da bi naša djeca dobila tokom svog ranog razvoja ono što je potrebno da izrastaju u normalne i zdrave ličnosti“, kazala je Bukilić, dodajući da to znači da treba graditi što više vrtića i pomoći majkama da odgaje svoju djecu.

„A znači i da se ovakvim poslovima, odnosno vrtićima, moraju baviti spretni, stručni menadžmenti i dobro podučeni pedagozi i psiholozi, a ne karijeristi i kriptopolitičari iz predgrađa civilizacije“, poručila je Bukilić.

Ona smatra da je, ipak, bolje i zdravije da djeca idu u jaslice ili vrtiće, nego da ih kući čuvaju majke na bolovanjima ili babe.

„Bolje je i zdravije za djecu upravo zbog socijalne (ne)razlike, druženja, socijalizacije, psihološke zrelosti, emotivne stabilnosti, upoznavanja sebe samih, svijeta, kao i zbog suočavanja sa autoritetima, navikavanja na previla i regule“, rekla je Bukilić.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply