Kidsland GEOX
Kidsland odjeća
Kidsland AVENT

Što kada vam dijete kaže da je zaljubljeno?

Dolaskom u vrtić ili školu mališanima se poznata rutina iz temelja mijenja. Osim što su svakodnevno odvojeni od roditelja i ostatka porodice, kod mnogih se mališana javlja i strah od novih situacija u kojima se sada konstantno nalaze. Međutim, kad taj strah prođe, djeca će početi da sklapaju prva prijateljstva, a mnogi će roditelje iznenaditi i jednim novim osjećanjem – zaljubljenosti. Kada mališan mami ili tati otvoreno kaže kako je zaljubljen, roditelji često nisu sigurni na koji način bi trebalo da reaguju.

U ovakvim situacijama važno je razgovarati s mališanom, i zaboraviti na jednostavno odmahivanje rukom ili smijeh.

“Mama, zaljubljen/a sam!”

Ove dvije riječi svakog će roditelja “na prvu” vjerovatno iznenaditi, pa će početi razmišljati o tome kada je njihov mališan uspio toliko odrasti, naći svoje društvo, ali i – prvu simpatiju? Prva reakcija vjerovatno će biti osmijeh i razmišljanje o tome kako je to „slatko“. Iako vam može izgledati veoma simpatično i pomalo smiješno, ne smijete zaboraviti kako je vašem mališanu ova situacija itekako ozbiljna.

Zato je od izuzetne važnosti primjereno reagovati. Zadobijanje djetetovog povjerenja trebalo bi da vam bude prioritet, s obzirom na to da će upravo to mališane podstaći da vam se i u budućnosti povjere s određenim problemom. Mališani su samim priznanjem svojih osjećanja učinili veliki korak i normalno je da žele nekoga da ih sasluša, bez obzira na to što to, u poređenju s vašim problemima, izgleda prilično beznačajno. Biti zaljubljen u njegovom je životu jedan sasvim novo osjećanje i itekako veliki korak u odrastanju.

Kako NE reagovati

Koje ćete riječi birati prilikom obraćanja mališanu, većinom je individualno i zavisi od vrste odnosa i prisnosti koju inače imate s djetetom.

U svakom slučaju bitno je da prihvatimo osjećaje djeteta, da se ne šalimo, ne umanjujemo i ne rugamo. Kada nam se dijete predškolskog ili ranog školskog uzrasta povjeri i kaže da je zaljubljeno, možda mu je trebalo vremena da skupi hrabrosti i povjeri se. Ukoliko reagujemo na način da ismijemo njegova osjećanja to može rezultirati time da dijete na nesvjesnom novou dobije poruku da se roditeljima ne treba povjeravati ili da njegova osjećanja od strane roditelja nisu prihvaćena. Ukoliko je ta zaljubljenost jednostrana, a mi iz najbolje namjere krenemo banalizujemo njegova osjećanja, dijete će se osjećati neshvaćeno, bez podrške. Takođe je bitno da stvari koje nam dijete kaže u povjerenju ne prepričavamo na kafi prijateljima/komšijama/rodbini – to je izigravanje povjerenja djeteta koje će sigurno uticati na njega.”

Ističe i kako je najbolji pristup upravo saslušati dijete i shvatiti ga ozbiljno. Ukratko, reakcija bi trebalo da bude kao i ona u kojoj nam se odrasla osoba obraća sa svojim problemom (uz način komunikacije prilagođen djetetovom uzrastu).

Savjeti i očekivanja

Jasno je da mališanu u razgovoru nećete prenijeti pesimistična razmišljanja o situaciji u kojoj se nalazi, ali to ne znači i da bi trebalo „živjeti u oblacima“. Zato savjetovanje opreza nikako nije pretjerano. Objasnite kako pažljivo treba koristiti riječi poput „djevojka“ i „momak“. Uloga roditelja tada je da objasni što zapravo podrazumijevaju veze, ali bi istovremeno bilo dobro podsticati prijateljstvo između vašeg mališana i njegove simpatije. Zaljubljenost ne znači kako bi se išta trebalo promijeniti ukoliko se mališani svakodnevno igraju i provode vrijeme zajedno. Probajte djetetu pojasniti kako su osjećanja pravog prijateljstva gotovo uvijek jači nego zaljubljenosti koja s vremenom može proći. Važno je da će tada i dalje imati prijatelja na kojeg su navikli.

Djevojčice su često ponešto otvorenije po ovom pitanju od dječaka, ali to ne znači da se kvalitetnim razgovorom i dječaci ne mogu opustiti i otkriti roditeljima što ih muči. U bilo kojem slučaju najvažnija je stvar da dijete zna kako ćete njegovu tajnu zadržati isključivo za sebe, ali i razumjeti da mališan želi da se prema njemu odnosite kao prema odraslom čovjeku, odnosno – ravnopravnom sebi. Kada jednom stekne vaše povjerenje, predstavljaćete mu oslonac u kojoj god se situaciji tokom odrastanja nađe.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply

Tommiee2
Crnogorska bojanka2
Čitajte još:

Da li je bezbjedno farbati kosu tokom trudnoće?

Mnoge trudnice se na početku trudnoće nađu u dilemi – farbati kosu ili [...]

Anksioznost i depresija u trudnoći- simptomi i faktori rizika

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga, ali neke trudnice  su više izložene [...]

Kako se računaju sedmice i mjeseci u trudnoći?

Dani, sedmice, mjeseci, lunarni mjeseci, tromjesečja? Ako ste zbunjeni, niste jedini. Dok neki [...]

Neobični simptomi trudnoće: Klimavi zubi, čudni snovi, začepljen nos…

Najčešći rani simptomi trudnoće su izostanak menstruacije, česte promjene raspoloženja, [...]

Novi aparat u Kliničkom centru Crne Gore: Trudnice mogu da vide i osmijeh bebe

Klinika za ginekologiju Kliničkog centra Crne Gore dobila je najnoviji ultrazvučni aparat Voluson [...]

Centar za mame
Linija za vršnjačko
Babe
Tommiee

Pretraga

Itana Časovi
Vodič za dojenje
Sušenje i pranje

Posljednji postovi sa foruma