Coccodrilo

Što kada vam dijete kaže da je zaljubljeno?

Dolaskom u vrtić ili školu mališanima se poznata rutina iz temelja mijenja. Osim što su svakodnevno odvojeni od roditelja i ostatka porodice, kod mnogih se mališana javlja i strah od novih situacija u kojima se sada konstantno nalaze. Međutim, kad taj strah prođe, djeca će početi da sklapaju prva prijateljstva, a mnogi će roditelje iznenaditi i jednim novim osjećanjem – zaljubljenosti. Kada mališan mami ili tati otvoreno kaže kako je zaljubljen, roditelji često nisu sigurni na koji način bi trebalo da reaguju.

U ovakvim situacijama važno je razgovarati s mališanom, i zaboraviti na jednostavno odmahivanje rukom ili smijeh.

“Mama, zaljubljen/a sam!”

Ove dvije riječi svakog će roditelja “na prvu” vjerovatno iznenaditi, pa će početi razmišljati o tome kada je njihov mališan uspio toliko odrasti, naći svoje društvo, ali i – prvu simpatiju? Prva reakcija vjerovatno će biti osmijeh i razmišljanje o tome kako je to „slatko“. Iako vam može izgledati veoma simpatično i pomalo smiješno, ne smijete zaboraviti kako je vašem mališanu ova situacija itekako ozbiljna.

Zato je od izuzetne važnosti primjereno reagovati. Zadobijanje djetetovog povjerenja trebalo bi da vam bude prioritet, s obzirom na to da će upravo to mališane podstaći da vam se i u budućnosti povjere s određenim problemom. Mališani su samim priznanjem svojih osjećanja učinili veliki korak i normalno je da žele nekoga da ih sasluša, bez obzira na to što to, u poređenju s vašim problemima, izgleda prilično beznačajno. Biti zaljubljen u njegovom je životu jedan sasvim novo osjećanje i itekako veliki korak u odrastanju.

Kako NE reagovati

Koje ćete riječi birati prilikom obraćanja mališanu, većinom je individualno i zavisi od vrste odnosa i prisnosti koju inače imate s djetetom.

U svakom slučaju bitno je da prihvatimo osjećaje djeteta, da se ne šalimo, ne umanjujemo i ne rugamo. Kada nam se dijete predškolskog ili ranog školskog uzrasta povjeri i kaže da je zaljubljeno, možda mu je trebalo vremena da skupi hrabrosti i povjeri se. Ukoliko reagujemo na način da ismijemo njegova osjećanja to može rezultirati time da dijete na nesvjesnom novou dobije poruku da se roditeljima ne treba povjeravati ili da njegova osjećanja od strane roditelja nisu prihvaćena. Ukoliko je ta zaljubljenost jednostrana, a mi iz najbolje namjere krenemo banalizujemo njegova osjećanja, dijete će se osjećati neshvaćeno, bez podrške. Takođe je bitno da stvari koje nam dijete kaže u povjerenju ne prepričavamo na kafi prijateljima/komšijama/rodbini – to je izigravanje povjerenja djeteta koje će sigurno uticati na njega.”

Ističe i kako je najbolji pristup upravo saslušati dijete i shvatiti ga ozbiljno. Ukratko, reakcija bi trebalo da bude kao i ona u kojoj nam se odrasla osoba obraća sa svojim problemom (uz način komunikacije prilagođen djetetovom uzrastu).

Savjeti i očekivanja

Jasno je da mališanu u razgovoru nećete prenijeti pesimistična razmišljanja o situaciji u kojoj se nalazi, ali to ne znači i da bi trebalo „živjeti u oblacima“. Zato savjetovanje opreza nikako nije pretjerano. Objasnite kako pažljivo treba koristiti riječi poput „djevojka“ i „momak“. Uloga roditelja tada je da objasni što zapravo podrazumijevaju veze, ali bi istovremeno bilo dobro podsticati prijateljstvo između vašeg mališana i njegove simpatije. Zaljubljenost ne znači kako bi se išta trebalo promijeniti ukoliko se mališani svakodnevno igraju i provode vrijeme zajedno. Probajte djetetu pojasniti kako su osjećanja pravog prijateljstva gotovo uvijek jači nego zaljubljenosti koja s vremenom može proći. Važno je da će tada i dalje imati prijatelja na kojeg su navikli.

Djevojčice su često ponešto otvorenije po ovom pitanju od dječaka, ali to ne znači da se kvalitetnim razgovorom i dječaci ne mogu opustiti i otkriti roditeljima što ih muči. U bilo kojem slučaju najvažnija je stvar da dijete zna kako ćete njegovu tajnu zadržati isključivo za sebe, ali i razumjeti da mališan želi da se prema njemu odnosite kao prema odraslom čovjeku, odnosno – ravnopravnom sebi. Kada jednom stekne vaše povjerenje, predstavljaćete mu oslonac u kojoj god se situaciji tokom odrastanja nađe.

Izvor: Klinfo

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply

Suza
Čitajte još:

Prilagođavanje djeteta na vrtić – preporuke psihologa i vaspitačice

Period prilagođavanja djeteta na vrtić obično traje nekoliko sedmica, ali kod neke djece može [...]

Vannastavne/vanškolske aktivnosti: Kada ih je previše?

Vannastavne aktivnosti mogu biti i izvor nezadovoljstva, posebno kada nijesu u skladu sa [...]

Živjeti radoznalo

Tokom vaspitanja treba znati granicu između zaštićivanja i prezaštićivanja, naučiti [...]

Trajni i duboki problem dječije pornografije na internetu

Facebook je u trećem kvartalu uklonio oko 11,6 miliona sadržaja za koje smatra da su dječija [...]

Da li su nam djeca spremna za budućnost?

Kada se u javnosti pominje PISA test, govori se o poređenju sa drugim zemljama, pojmovima kao što [...]

BP6 -Grawe 300×250
Bekutan 300×250

Pretraga

Igrackoteka 300×250

Posljednji postovi sa foruma