Kako pomoći djetetu koje pati od bolesti vožnje?

mucnin

Mučnina tokom vožnje nastaje kada mozak prima protivrječne informacije iz djelova tijela koji su zaduženi za senzacije o kretanju: unutrašnjeg uha, očiju i ekstremiteta.

Zamislite malo dijete koje sjedi nisko na zadnjem sedištu bez mogućnosti da vidi kroz prozor – ili starije dijete koje čita knjigu u kolima. Unutrašnje uho djeteta će osetiti njihanje, ali njegove oči i zglobovi neće. Rezultat je osjećaj ”prevtranja želuca”, hladan znoj, umor, vrtoglavica, gubitak apetita ili povraćanje.

Nije sasvim jasno zašto je neka djeca imaju bolest vožnje, a druga ne.Izgleda da ovaj problem nemaju odojčad i mala djeca, i da su posebno osjetljiva djeca uzrasta od 2 do 12 godina.

Evo šta možete pokušati, da smanjite tegobe djeteta koje pati od bolesti vožnje:

  • Smanjite količinu senzacija koje dijete dobija. Podstaknite ga da gleda prizore van kola – umjesto da se usredsređuje na na knjige, igre i filmove. Putovanje u vrijeme kada dijete obično spava može biti dobar izbor.
  • Pažljivo planirajte obrok prije putovanja. Nemojte davati djetetu začinjenu ili masnu hranu ili obilan obrok neposredno prije ili za vrijeme putovanja kolima. Ako je putovanje kratko, uopšte nemojte davati hranu za vrijeme puta. Ako je putovanje dugo, dajte malu, blagu užiniu poput krekera, i malo tečnosti pred put.
  • Obezbijedite dobru ventilaciju u kolima. Adekvatna ventilacija može pomoći u prevenciji bolesti vožnje. Izbjegavajte dezodoranse za kola i bilo šta što ima jak miris.
  • Skrenite pažnju djeteta na nešto drugo. Ako je dijete sklono bolesti vožnje, pokušajte da kroz razgovor, slušanje muzike ili pjevanje odvučete pažnju.
  • Ako ništa od ovog ne upali – primijenite ljekove. Ako je dijete starije od dvije godine konsultujte pedijata o tome koji se lijek može primijeniti u njegovom uzrastu. Uglavnom se primjenjuju sedativni antihistaminici. Morate primijeniti tačnu dozu koju će pedijatar odrediti.

Dimenhydrinate je odobren za djecu od 2 ili više godina.
Diphenhydramine može se koristiti za djecu uzrasta 6 ili više godina.
Računajte na moguće nuspojave, kao što je pospanost. Antihistaminici koji nisu sedativni, nažalost,  nisu ni djelotvorni kod bolesti vožnje.  Nije loše dati probnu dozu kod kuće prije nego krenete, kako bi videli kako dete reaguje na lijek.

Ako dijete počne da ispoljava mučninu, zaustavite vozilo što prije da bi moglo da izađe i hoda naokolo ili neka leži nekoliko minuta sa zatvorenim očima. Stavljanje hledne obloge na čelo može biti od koristi.
Izvor: Pedijatar.rs

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply