Zaštitnik „zaboravio“ da zaštiti pacijenta

Dnevne novine su danas objavile tekst o ažurnosti Zaštitnika prava pacijenata Doma zdravlja podgorica, a nakon obraćanja Podgoričanke Sandre Dragićević, revoltirane savjetima iz Kliničkog centra kada su porodilje čije su ispovijesti ugledale svjetlo dana upućivali na Zatitnika prava pacijenata, a povodom akcije koju su pokrenule DN i portal Roditelji.me “Uvedimo podgoričko porodilite u 21.vijek”.

Ona tvrdi da se žalila prije više od godinu ombudsmanu Doma zdravlja Podgorica na rad pedijatra, a dvije sedmice nakon toga i Ministarstvu zdravlja, ali da ni do danas od njih nije dobila obavještenje. Iz Doma zdravlja kažu da su sve proslijedili Ministarstvu, a ministar tvrdi da ništa nijesu dobili, pa zato nijesu ni obavještavali pacijentkinju.

Dragićević se obratila Zaštitniku prava pacijenata Doma zdravlja Podgorica Rajni Raičević sa prigovorom na rad Pedijatrijske službe 21. februara 2011. godine, a zbog neobavještavanja o tome šta su povodom toga preduzeli u zakonskom roku od 72 sata. Isto je uputila i 8. marta Ministarstvu zdravlja.

“Obavještenje o ishodu postupka ni danas nisam dobila ni od gospođe Raičević ni od ministra  iako mi je lično obećao u telefonskom razgovoru 9. marta 2011. godine da će stvar procesuirati i da ću biti obaviještena o svemu”, priča Dragićević.

Ona dodaje da je od ombudsmanke Raičević dobila mejl 23. februara 2011. u kojem je obavještava da su primili prigovor i da očekuje obavještenje o predstojećim postupcima.

Ona kaže da ni tada ne bi reagovala i obraćala se Zaštitniku, a kasnije Ministarstvu zdravlja, kao što nije ni mnogo puta do tad, da nije bilo riječi o zdravlju njene djece, a kad su ona u pitanju neće da ćuti.

“Došla sam u Dom zdravlja u Blok 5 u 9.20, kod izabranog doktora, ali je bila na odmoru i rečeno mi je da čekam zamjenu dr Mišković koja će doći u 10 sati. Pokušala sam da saznam na koji način rade kada je ljekar na odmoru, te da li će doktorica početi da radi odmah kad dođe, jer je u to vrijeme pauza, ali mi je rečeno da ni oni ne znaju te da predam knjižicu i čekam”, priča Dragićević.

Čekaonica puna djece sa temperaturom, ili spavaju u naručju roditelja ili su se unervozila jer im je, kako kaže, vrijeme za spavanje odavno došlo.

“Da su nam barem rekli da doktorica neće doći pa da vodim dijete iz legla virusa. U 10.35 više nismo imali strpljenja, tražili smo knjižicu i prinuđeni, zakazali pregled u privatnoj ordinaciji, iako su ostalim ljekarima ambulante bile više prazne nego pune”, kazala je Dragićević.

Dok su čekali taksi, dodaje, stigla je i “zamjena”, obukla mantil, izašla iz ordinacije, zaključala vrata i pošla.

“Na kafu – kazali su nam kasnije roditelji troje djece koji su sa nama čekali u Domu zdravlja, a  koje smo zatekli kod privatnika nakon pregleda”, rekla je Dragićević.

Ombudsmanu se obratila, jer je to, kako kaže, način da se te stvari iznesu na vidjelo i poprave, te s obzirom da odgovor nije dobila, obratila se i Ministarstvu.

“Toliko stvari ima koje treba promijeniti, ali se to nikad neće desiti ako ne kažemo da nam se ne dopadaju”, istakla je Dragićević.

Iako u Ministarstvu zdravlja o tome ne znaju ništa, Zaštitnica prava pacijenata Doma zdravlja Podgorica Rajna Raičević tvrdi da je imala kontakte sa nadležnim iz Ministarstva zdravlja, konkretno sa pomoćnicom ministra prim. dr Jadrankom Lakićević i shodno tome postupila u skladu sa obavezama Zaštitnika prava pacijenata ustanove, “o čemu svjedoči priložena dokumentacija”. Međutim, tu dokumentaciju ombudsmanka Raičević nije dostavila mejlom Dnevnim novinama zajedno sa odgovorima.

Ona je dodala da su zakonima o zdravstvenoj zaštiti i o pravima pacijenata regulisani međusobni odnosi zdravstvenih radnika i građana, odnosno osiguranika, naročito određena prava i obaveze, među kojima na značaju dobijaju vještine komuniciranja između njih.

“Tako je bilo i u kontaktu sa osiguranicom Dragićević Sandrom, gdje su posljedice otežane komunikacije bile vidljive, (nerazumijevanje i nedovoljno poznavanje uloge Zaštitnika p.p. ). Vremenom, gospođa Dragićević je zaključila da svoj prigovor treba da proslijedi višoj instanci tj. Ministarstvu zdravlja”, zaključila je Raičević.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja dr Nebojša Kavarić nije želio komentarisati slučaj Dragićević, već je preko Službe za odnose sa javnošću istakao da su zdravstvene institucije, a posebno njihova, koja dnevno ima oko 5.000 pacijenata, nakon prioritetne i najvažnije obaveze da svakome pruže zdravstvenu zaštitu, nerijetko u neravnopravnoj poziciji.

“Zbog obaveza zaštite svih ličnih podataka vezanih za pacijente, uključujući i usmenu i pismenu prepisku, nismo u poziciji da objavimo detalje iz procedure utvrđivanja relevantnih okolnosti vezanih za pojedine slučajeve, iz kojih se nedvosmisleno vidi da klijenti često mijenjaju iskaze iz dana u dan, od naknadnog izvinjavanja pa do toga da često neprimjerenim rječnikom komuniciraju sa Zaštitnikom, omalovažavaju i verbalno, a često i fizički nasrću na zdravstvene radnike što sigurno nikome nećemo dopustiti, prije svega iz profesionalnih a zatim i iz moralnih i etičkih razloga”, saopšteno je iz te ustanove, uz pojašnjenje da se dio odnosi i na sagovornicu DN.

Iz Doma zdravlja je ponovljeno da su “o svemu tome nadležni detaljno i na vrijeme obaviješteni”.

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović potvrdio je za Dnevne novine da je sa Sandrom Dragićević prošle godine razgovarao telefonom i da joj je rekao da će slučaj procesuirati.

“Sektor Ministarstva zdravlja za kontrolu kvaliteta sa pomoćnikom dr Jadrankom Lakićević sjutradan su primjedbu gospođe Dragićević proslijedili direktoru Doma zdravlja dr Nebojši Kavariću sa veoma jasnim stavom da su on i ombudsman u obavezi da odgovore. Povratnu informaciju Ministarstvo nije dobilo od Doma zdravlja i zato nisam ni mogao da obavijestim gospođu o ishodu tog slučaja”, kazao je Radunović.

On je istakao da su menadžment ustanove i ombudsman po zakonu u obavezi da odgovore, a ako to ne urade, pacijent je dužan da se javi sanitarno-zdravstvenoj inspekciji.

“Nažalost, to nije jedina primjedba na sporost, tromost i neodgovaranje pacijentima u zakonskom roku Zaštitnika prava pacijenata Doma zdravlja, pa bi i menadžment i ombudsman te ustanove trebalo da se zamisle zašto u zakonskom roku ne daju odgovore”, kazao je Radunović.

On je dodao da su nedavno imali jedan slučaj zbog kojeg je, takođe, komunicirao sa menadžmentom da prime tu pacijentkinju.

“Postoji zakonska obaveza, a i da je nema, postoji moralna, etička i profesionalna da se sasluša pacijent”, naglasio je Radunović

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. bubica

    “Zbog obaveza zaštite svih ličnih podataka vezanih za pacijente, uključujući i usmenu i pismenu prepisku, nismo u poziciji da objavimo detalje iz procedure utvrđivanja relevantnih okolnosti vezanih za pojedine slučajeve, iz kojih se nedvosmisleno vidi da klijenti često mijenjaju iskaze iz dana u dan, od naknadnog izvinjavanja pa do toga da često neprimjerenim rječnikom komuniciraju sa Zaštitnikom, omalovažavaju i verbalno, a često i fizički nasrću na zdravstvene radnike što sigurno nikome nećemo dopustiti, prije svega iz profesionalnih a zatim i iz moralnih i etičkih razloga”, saopšteno je iz te ustanove, uz pojašnjenje da se dio odnosi i na sagovornicu DN.- Rece covek i ostade ziv!

  2. Kad nema nista konkretno da se kaze, obicno se najlakse “sakriti” iza jedne (brojem 1) recenice od 7 redova, nadajuci se da ce citalac odustati nakon prva dva reda …

  3. Vremenom, gospođa Dragićević je zaključila da svoj prigovor treba da proslijedi višoj instanci tj. Ministarstvu zdravlja”, zaključila je Raičević.
    Meni je ova recenica izazvala smijeh do suza:)

Leave a Reply